Η νύχτα που ο Σαργκάνης πέταξε σαν... Φάντομ

Πριν από ακριβώς 31 χρόνια, στις 15 Οκτωβρίου 1980, η Εθνική μας ομάδα κέρδιζε 1-0 τη Δανία στην Κοπεγχάγη και ο Νίκος Σαργκάνης ανάγκαζε τον Σεπ Πιόντεκ να τον χαρακτηρίσει... Φάντομ και να του κολλήσει το προσωνύμιο που θα έμελε να τον συνοδεύει για το υπόλοιπο της καριέρας του. Ο Νίκος Σαργκάνης μιλάει στο Onsports γι' αυτήν τη βραδιά και θυμάται...

Παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, με

την Εθνική μας ομάδα να προέρχεται από την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αυτής του Κυπέλλου Εθνών το 1980. Ημέρα Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 1980, τόπος Κοπεγχάγη και πιο συγκεκριμένα γήπεδο Ίντροτς Πάρκεν. Το σφύριγμα της λήξης... γράφει Δανία-Ελλάδα 0-1, με «χρυσό» σκόρερ για την Ελλάδα τον Ντίνο Κούη στο 50' και τους 48.000 Δανούς θεατές να έχουν... παγώσει.

Μια μεγάλη νίκη, έστω κι αν δεν αποδείχθηκε αρκετή για να δώσει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1982, καθώς προήλθε επί μιας Δανίας με σπουδαίους παίκτες της εποχής. Πρωταγωνιστές για την Ελλάδα ήταν πολλοί, δύο από αυτούς ξεχώρισαν, αλλά ένας αναμφίβολα ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση και... στιγματίστηκε από αυτό το παιχνίδι. Ο Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος έκτοτε έγινε το «Φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Σαργκάνης εξηγεί...

Ο ίδιος, με δηλώσεις του στο Onsports, εξηγεί πως βγήκε αυτό το προσωνύμιο: «Μετά το τέλος του αγώνα, έπιασε ο Σεπ Πιόντεκ, προπονητής τότε της Δανίας, τον Παναγούλια και του είπε ότι «σήμερα δεν παίξαμε επί ίσοις όροις». Ο Παναγούλιας απορημένος τον ρώτησε γιατί και αυτός του είπε «εσύ έφερες ένα Φάντομ και εμείς παίξαμε με νορμάλ παίκτες». Έτσι βγήκε το Φάντομ και το πήραν και στην Ελλάδα».

Όσο για τη θέση που κατέχει αυτό το παιχνίδι στην καριέρα του, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας την συγκαταλέγει στις πολλές που έχει: «Εχουν μεσολαβήσει πολλές έντονες ποδοσφαιρικές στιγμές που δεν μπορώ να πω οτι μου έχει μείνει μόνο αυτό. Υπάρχουν πολύ μεγάλες στιγμές. Αν κάτσουμε, όμως, να μιλήσουμε, σίγουρα θα την ξεχωρίσω, γιατί ήταν σε διεθνές παιχνίδι».

Οι αποκρούσεις που χρειάστηκε να κάνει σε εκείνο το παιχνίδι ήταν... αμέτρητες, όμως μία του έχει μείνει χαραγμένη: «Έκανα πάρα πολλές αποκρούσεις εκείνο το βράδυ, όμως μία μου έχει μείνει αξέχαστη. Το μονοκόματο πλασέ του Σίμονσεν από τη μικρή περιοχή, που με παραξένεψε ακόμα και εμένα για το πώς το έπιασα».

Φάντομ... κατά τύχη

Σε όλα χρειάζεται η τύχη, έτσι και στο ποδόσφαιρο, αν δεν την έχεις, δεν πετυχαίνεις. Ο Σαργκάνης δεν ήταν να αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με τους Δανούς, καθώς πρώτος τότε θεωρούνταν ο Λευτέρης Πουπάκης. Ωστόσο, ένας τραυματισμός του τότε τερματοφύλακα του ΟΦΗ, έφερε τον Σαργκάνη κάτω από τα δοκάρια: «Καταρχήν, δεν ήταν να παίξω εγώ. Ήταν να παίξει ο Πουπάκης που ερχόταν από το Κύπελλο Εθνών της Ιταλίας και είχε πάει με τον Κωνταντίνου ως δεύτερο. Είχε προβάδισμα.

Όμως έπαθε μηνίσκο στην προετοιμασία στην Αυστρία και μου είπε ο Παναγούλιας ότι θα παίξω εγώ. Άρπαξα την ευκαιρία. Άλλο που δεν

Keywords
Τυχαία Θέματα