Ιδιοδέκτρια Νευρομυική Διευκόλυνση (PNF)

Η ιδιοδέκτρια νευρομυική διευκόλυνση (pnf) αναπτύχτηκε από το ινστιτούτο Kabat –Kaiser, μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών , 1946-1951, από τον Herman Kabat , κλινικό νευροφυσιολόγο , και την φυσικοθεραπεύτρια Margaret «Maggie» Knott.

Ο Kaiser ,του οπίου ο γιος έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας , χρηματοδότησε και στήριξε το Ινστιτούτο σε Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια . Αρχικά η μέθοδος αναπτύχτηκε για ασθενείς με νευρολογικά ελλείμματα και ειδικά

για πολιομυελίτιδα . ¬
Έπειτα η μέθοδος αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εφαρμόζετε τόσο σε νευρολογικά όσο και σε μυοσκελετικά προβλήματα .

Το όνομα της μεθόδου μας δείχνει πιο μέρος του ανθρωπίνου σώματος χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής για να βελτιωθεί η λειτουργιά του.

Ιδιοδέκτρια:

Είναι η ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό χρησιμοποιώντας τους νευρικούς υποδοχείς , μέσω της οποίας συντελείται η μυϊκή συστολή . οι κύριοι υποδοχείς που χρησιμοποιεί η μέθοδος βρίσκονται μέσα στους μυς (μυϊκή άτρακτος και ελεύθερες νευρικές απολήξεις ) , στους τένοντες (τενόντιο όργανο Golgi ) και στις αρθρώσεις (σωμάτια Pacini και Ruffini'sκαι ελεύθερες νευρικές απολήξεις). Εκτός από τους παραπάνω υποδοχείς η μέθοδος χρησιμοποίει και εξωδεκτικούς υποδοχείς ( υποδοχείς οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο περιβάλλον μέσω της αφής , της όρασης και της ακοής). Όλοι αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσω των βασικών αρχών της μεθόδου PNF μέσω συστολής ή χαλάρωσης των μυών.

Νευρομυική:

Είναι η νευρομυική σύνδεση η οποία αποτελεί την κινητική μονάδα (μυς-νεύρο). Κατά την διάρκεια της θεραπείας προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερες κινητικές μονάδες γιατί μόνο έτσι η κίνηση γίνετε συγχρονισμένη , ακριβής και δυνατή.

Διευκόλυνση:

Σημαίνει ότι η εισροή του ερεθίσματος στο κινητικό κύτταρο στην σπονδυλική στήλη καταφθάνει από κάθε κατεύθυνση τόσο δυνατή έτσι ώστε η μυϊκή συστολή να είναι η βέλτιστη δυνατή.

Οι βασικές αρχές της PNF είναι οι εξής:

1.Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πάντα θετική , ενισχύοντας οποιαδήποτε δυνατότητα του ασθενούς σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο.
2.Ο πρωταρχικός σκοπός ολόκληρης της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να επιτύχουν το υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας.
3.Η PNF είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση : κάθε θεραπεία απευθύνεται σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι σε ένα ειδικό πρόβλημα ή τμήμα του σώματος.
Του Φίλιππου Γκέκη, ΡΤ, ΜΤ (Φυσικοθεραπευτής)

Keywords
Τυχαία Θέματα