«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει ιστορίες ηρώων»

Πρωτοβουλία διατήρησης του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη από το Ολυμπιακό Μουσείο.

Την αντίδραση του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η δημοπράτηση του Κυπέλλου, που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

το 1896, από τον οίκο «Κρίστις» στις 18 Απριλίου από τον εγγονό του μεγάλου αθλητή.

Σε σημερινή (12/3) συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, οι υπεύθυνοι του Μουσείου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιακών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασαν το σχέδιο διατήρησης του μοναδικού αυτού κειμηλίου εντός των ελληνικών συνόρων.

«Ένας από τους ιδρυτικούς στόχους σύστασης του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς, ως αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού μας. Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, πιστοί σε αυτόν τον στόχο, στάθηκε αδύνατο να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη μεγάλη αυτή επικείμενη απώλεια. Της απομάκρυνσης από το φυσικό του χώρο, τον Ελληνικό χώρο, ενός κειμηλίου που σηματοδοτεί την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ολυμπιακό Μουσείο θεώρησε χρέος του να αντιδράσει σθεναρά, απευθύνοντας έκκληση συμμετοχής και κινητοποίησης, ώστε να γίνει κοινή συνείδηση η οικουμενική συνείδηση του πολιτιστικού αυτού αγαθού», σχολίασε η διευθύντρια του Μουσείου, Κυριακή Ουδατζή.

Διευκρίνισε, ακόμη, πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η σύσταση επιτροπής που θα αναζητήσει ιδιωτικές χορηγίες για την πραγμάτωση του στόχου, όπως και το ότι υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού. «Η διάθεση να τεθεί σε δημοπρασία το Κύπελλο βγήκε στον «αέρα» την περασμένη Πέμπτη. Έγινε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αιφνιδιάστηκαν και εκεί. Φαίνεται πως πέρασε από κάποια τμήματα το ζήτημα και κρίθηκε ως μη σημαντικό. Περιμένουμε την ανταπόκρισή τους, σε πρώτο χρόνο ενδιαφέρονται να βοηθήσουν», ανέφερε.

Σε οικονομικό επίπεδο, η κ. Ουδατζή εξήγησε: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του Κυπέλλου. Η αξία του, ωστόσο, από τον οίκο κυμαίνεται ανάμεσα στις 120.000-160.000 λίρες. Το μάξιμουμ, με τη σημερινή ισοτιμία, είναι δηλαδή στα 190.000 ευρώ. Αυτή, βέβαια, είναι η τιμή εκκίνησής του. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει στη δημοπρασία. Είναι μοναδικό στον κόσμο αντικείμενο, γεγονός που σημαίνει ότι συλλέκτες, μουσεία του εξωτερικού, που δεν έχουν τη δική μας δεινή οικονομικά θέση, θα το διεκδικήσουν. Είναι για τον οίκο το πιο σημαντικό αντικείμενο που διαθέτει σε επίπεδο Ολυμπιακό. Αισιοδοξούμε και θα βάλουμε τα δυνατά μας για το καλύτερο».

Σε ερώτηση για το αν επιδιώχθηκε επαφή με την οικογένεια Λούη, ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία της δημοπρασίας, απάντησε: «Μάθαμε για τη δημοπρασία όταν είχε ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο οίκος έχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας. Εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί να πουλήσει κάτι, υπάρχει χρονικό όριο για να το πάρει πίσω. Αν αξιολογηθεί και βγει στον αέρα το αντικείμενο, έχει παρέλθει η δυνατότητα του ιδιοκτήτη. Η κα

Keywords
Τυχαία Θέματα