Οι μάγκες της Θεσσαλονίκης! (videos)

Σαν σήμερα (16/03), πριν 19 και 18 χρόνια αντίστοιχα, Άρης και ΠΑΟΚ σήκωναν ψηλά τα Κύπελλα Σαπόρτα και Κόρατς, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες, δίνοντας παράλληλα το... έναυσμα για ό,τι θα επακολουθούσε στα επόμενα χρόνια και στις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ.

Ο «Αυτοκράτορας» στο θρόνο του!

Το ημερολόγιο έγραφε 16/03/1993. Ο Άρης

επικρατούσε με 50-48 της τουρκικής Εφές Πίλσεν και κατακτούσε στο Τορίνο το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο. Πώς όμως έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης;

Η πορεία του Άρη από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, αποτέλεσε ίσως το καλύτερο μήνυμα στους επίδοξους «μνηστήρες» του τίτλου. Ο «Αυτοκράτορας» προκρίθηκε χωρίς αγώνα από τον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να επικρατήσει των Δυναμό Μινσκ και Σλασκ Βρότσλαβ.

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων, έφερε τον Άρη αντιμέτωπο με τις Σολέ, Σλόμποντα Νταλμάτσια, Μπενφίκα, Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν και Μπουντιβέλνικ. Οι «κίτρινοι» ξεπερνούν με συνοπτικές διαδικασίες τους ομίλους, καθώς γνωρίζουν μόλις μια ήττα, απέναντι στη Χαποέλ στο Ισραήλ και προκρίνονται στα ημιτελικά.

Εκεί βρήκαν απέναντι τους τη μεγάλη Σαραγόσα. Στο πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία, οι «κίτρινοι» καταφέρνουν να επικρατήσουν με δυσκολία με 86-84, αλλά στον επαναληπτικό στο «Αλεξάνδρειο» κάνουν μία εκπληκτική εμφάνιση και επικρατούν με 82-66 για να πάρουν την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Τορίνο.

Σαν να μην έφτανε η... προέλευση της αντίπαλης ομάδας, ήρθαν να προστεθούν προκλητικά φαξ στα γραφεία του της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ, και όπως ήταν φυσικό το κλίμα... δυναμιτίστηκε ενόψει του τελικού.

Στο «Παλακανέστρα Οξίλιουμ» 5.000 πιστοί φίλαθλοι της ομάδας έδωσαν το «παρών» και το ιταλικό γήπεδο θύμιζε... Αλεξάνδρειο! 0ι παίκτες του Άρη καθοδηγούμενοι από τον Σβι Σερφ, παρότι βρέθηκαν πίσω στο ημίχρονο με 32-29, κατάφεραν τελικά να επικρατήσουν με σκορ 50-48 και να πανηγυρίσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ήδη πλούσια τροπαιοθήκη του «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ. Αξίζει να σημειωθεί πως το σκορ που σημειώθηκε, ήταν το μικρότερο που υπήρξε ποτέ σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης!

Επιπλέον, για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μετά το τέλος του αγώνα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, ο Άρης τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά στη συνέχεια η ποινή μετατράπηκε σε... υποχρέωση της ομάδας να δώσει όλους τους εντός έδρας αγώνες της μακριά από τη Θεσσαλονίκη και χωρίς παρουσία κόσμου, με αποτέλεσμα να παίζει στην Αθήνα!

ΑΡΗΣ: Γιαννάκης 2, Μισούνοφ 10, Τάρπλεϊ 19, Ιωάννου, Άντερσον 15, Αγγελίδης 2, Βουρτζούμης 2, Γάσπαρης, Μωραϊτοφ.

Εφές Πίλσεν: Όιγκουτς 5, Αγιντίν 16, Σαρίτσα 11(2), Ναουμόφσκι 7(1), Οζτούρκ 2, Ρίτσαρντ 7, Κορουτσού.

{youtube}GDngTvWh6Zs{/youtube}

Άνοιξε τα... φτερά του ο Δικέφαλος!

Ένα χρόνο ακριβώς μετά τη μεγάλη επιτυχία του Άρη, ήταν η... ώρα του συμπολίτη ΠΑΟΚ να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης! Μάλιστα, οι αγώνες του τελικού

Keywords
Τυχαία Θέματα