Ολυμπιακοί αγώνες:Η τελετή έναρξης της 52η Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Μετέχοντες

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στην Πνύκα η τελετή έναρξης των εργασιών της 52ης Διεθνούς Συνόδου της Διεθνής Ολυμπιακής Ακαδημίας για Νέους Μετέχοντες.

Την κήρυξη της έναρξης έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Αντώνη Αργυρού, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμένο.

Στην τελετή το «παρών» έδωσαν επίσης το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Αμάρ Αντάντι, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, Παύλος Κανελλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ελλάδα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εύη Μωραϊτίδου, άλλοι Ολυμπιονίκες και συμμετέχοντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στον χαιρετισμό του, στους 230 Νέους Μετέχοντες από περίπου 100 χώρες, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι Νέοι Μετέχοντες που είναι κοντά μας, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά τις διάφορες πτυχές της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού Κινήματος και να αναζητήσουν μέσα από τα μηνύματα που εκπέμπουν οι αξίες του, ρεαλιστικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Η ΔΟΑ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να εδράζεται στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, η περιοχή της οποίας, λόγω κυρίως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει, αφυπνίζει και διδάσκει τους σύγχρονους κληρονόμους της αρχαίας Ολυμπιακής φιλοσοφίας. Η ιδιαίτερη ιστορική και ιδεολογική βαρύτητα της περιοχής λειτουργεί συνδυαστικά με τις νεωτερικές αντιλήψεις του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος που διαπραγματεύεται η ΔΟΑ στις Συνόδους της.

Στη γλώσσα του αθλητισμού η ΔΟΑ, κατά κοινή ομολογία, λειτουργεί ως ένα μικρό "Ολυμπιακό Χωριό". Ένα "Ολυμπιακό Χωριό", όπου οι μετέχοντες μέσα από τις πνευματικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις τους, αναζητούν τη διάκριση και το παιχνίδι, τη μάθηση και τη διασκέδαση.

Η ΔΟΑ, πέρα από την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας που προσφέρει στις Συνόδους αυτές, μέσα από τις ομιλίες και παρουσιάσεις διαπρεπών ακαδημαϊκών, παρέχει παράλληλα και τη δυνατότητα στους νέους μετέχοντες μιας ευχάριστης παραμονής μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο αρχαιολογικού γοήτρου και σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Το ειδικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι "Η ενδυνάμωση των αρχών της Δημοκρατίας μέσα από την πορεία του Ολυμπιακού Κινήματος". Σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις, με ιδεολογικές ανατροπές και αμφισβητήσεις, η αξία της Δημοκρατίας παραμένει κυρίαρχο αίτημα. Όπως αναφέρεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, "σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει τον Αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, προκειμένου να προωθήσει μια ειρηνική κοινωνία που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

Και βεβαίως, το ερώτημα που θα τεθεί σε αυτή τη Σύνοδο και θα αποτελέσει αντικείμενο επιστημ

Keywords
Τυχαία Θέματα