Στο... γνωστό με βάρκα την εμπειρία

Το σίγουρο είναι ένα: Ο Παναθηναϊκός δεν ταξίδεψε προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Είναι μια ομάδα μαθημένη στα δύσκολα μονοπάτια και μέσα από την πολύχρονη «τριβή» της στον πρωταθλητισμό, διαμόρφωσε χαρακτήρα, προσωπικότητα και μέταλλο.

Για να φτάσεις ψηλά δεν αρκεί να έχεις ελπίδα. Ούτε τύχη. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά, πρέπει να διαμορφώσεις δική σου «ταυτότητα», πρέπει να «χτίσεις» μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση την αυτοπεποίθηση και τη νοοτροπία σου.

Ο Παναθηναϊκός

πρέπει να «σπάσει» έδρα - το Τελ Αβίβ επί του προκειμένου - ώστε να περάσει στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Δεν είναι εύκολο, αλλά το έχει ξανακάνει. Το 2009 στη Σιένα, το 2011 στη Βαρκελώνη, αλλά και σε ό,τι αφορά στα εγχώρια, αρκετές φορές στο Φάληρο.

Ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει την ικανότητα να «σπάει» όποια έδρα θέλει και να παίρνει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Βεβαίως, το ότι το έχει ξανακάνει δε σημαίνει πως θα γίνεται συνέχεια. Αλλά το ότι υπάρχει παρελθόν, με το ίδιο τεχνικό τιμ, με τον ίδιο «κορμό» παικτών - άρα με την ίδια φιλοσοφία - είναι κάτι σημαντικό.

Η θέση μου, πριν αρχίσει η σειρά, ήταν ξεκάθαρη και δεν την αλλάζω παρά την ήττα στο ΟΑΚΑ την περασμένη Πέμπτη: Θεωρώ πολύ δύσκολο να νικήσει η Μακάμπι τρεις φορές σε σειρά πέντε αγώνων τον Παναθηναϊκό. Θεωρώ ακόμα πιο δύσκολο να τον κερδίσει τρεις φορές σε μια εβδομάδα (Τρίτη - Πέμπτη - Τρίτη). Δεν πιστεύω ότι η Μακάμπι είναι η ομάδα που μπορεί να το κάνει αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό. Παρεμπιπτόντως, είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε best-of-5 σειρές τόσο στην Euroleague όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα (σε σειρές δηλαδή που κρίνονται στις 3 νίκες και όχι στις 2) σε τελικούς και ημιτελικούς ο Παναθηναϊκός μετρά... 19/19 επί ημερών Ομπράντοβιτς!

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί η ομάδα που σε σειρά 5 αγώνων θα πάρει τρία ματς από τον Παναθηναϊκό. Όπως ακόμα καμία ομάδα δεν νίκησε τρεις φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας τον Παναθηναϊκό. Αν τα καταφέρει η Μακάμπι τότε... μπράβο της! Πολύ απλά θα επιβεβαιωθεί ότι ήταν πιο έτοιμη και καλύτερη από τον Παναθηναϊκό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε σειρά 5 αγώνων δεν υπάρχουν εκπλήξεις, επιβραβεύεται ο καλύτερος, ο πιο έτοιμος και ο πιο συγκεντρωμένος στο στόχο του. Αυτό είναι σίγουρο. Είναι πολύ πιο «δίκαιη» διαδικασία από σειρά best-of-3, που κρίνεται δηλαδή στις 2 νίκες.

Δεν πιστεύω ότι θα δούμε έναν... διαφορετικό Παναθηναϊκό στο Τελ Αβίβ. Ο Ομπράντοβιτς και ο Ιτούδης γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν, ειδικά στην άμυνα όπου θα πρέπει να μην επιτρέψουν στους παίκτες της Μακάμπι να είναι τόσο αποτελεσματικοί στο ένας εναντίον ενός και κυρίως θα πρέπει να είναι οι «πράσινοι» επιθετικοί στην άμυνα, ώστε να αναγκάσουν σε λάθη τους γηπεδούχους. Κι αυτό θα φορτώσει με «πίεση» τη Μακάμπι που πλέον έχει πάρει -δικαίως- αέρα μετά το «break» στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός «φτιάχνει» την αυτοπεποίθησή του και παίρνει ενέργεια από την άμυνα κι αν εκεί όλα λειτουργήσουν καλά, δεν... χάνει με τίποτα!

Δεν θυμάμ

Keywords
Τυχαία Θέματα