Σβήνει κεράκια ο θρυλικός Μάικλ Τζόρνταν (photos+videos)

Ήταν σαν… χθες όταν ανακοίνωνε για τρίτη φορά την απόσυρσή του από τη δράση και όμως, σήμερα ο ζωντανός θρύλος του NBA, Μάικλ Τζόρνταν γίνεται 49 ετών!

Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν όπως είναι ολόκληρο το όνομα του, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1963 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και έγραψε ιστορία όχι μόνο ως ο κορυφαίος παίκτης μπάσκετ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιογραφικό στην ιστοσελίδα του NBA αλλά και ως ένας από τους

αθλητές που έχει «πουλήσει» όσο λίγοι στον χώρο του μάρκετινγκ.

Το προφίλ του παίκτη

Ο Τζόρνταν αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ αλλά μπορούσε να αγωνίζεται εξίσου καλά και ως φόργουορντ (μία θέση στην οποία προτίμησε να αγωνίζεται στη δεύτερη επιστροφή του στην επαγγελματική του καριέρα ως παίκτης των Washington Wizards). Ο Τζόρνταν έχει αφήσει εποχή στην καριέρα του όχι μόνο για την υψηλή αγωνιστική του ποιότητα αλλά και για το θέαμα που προσέφερε. Ο… δρόμος προς το καλάθι δεν ήταν μακρύς για τον Αμερικανό, αφού οδηγούσε επιθετικά όποια ομάδα κι αν αγωνιζόταν ενώ είχε το χάρισμα να κερδίζει φάουλ από τους αντίπαλους του. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως έχει σουτάρει 8.772 ελεύθερες βολές, που είναι ο 9ος πιο υψηλός αριθμός στην ιστορία. Τα μέσα πολλές φορές τον χαρακτήρισαν ως παίκτη – «εγωιστή», ωστόσο τα στατιστικά τους διέψευσαν αφού ο Τζόρνταν είχε 5.3 ασίστς σε κάθε παιχνίδι μέσο όρο. Τα 2.514 κλεψίματα στην καριέρα του αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό πίσω από τον Τζον Στόκτον.

Ένα αστέρι γεννιέται…

Με τον τίτλο «ένα αστέρι γεννιέται» κυκλοφόρησε άρθρο το οποίο αναφερόταν στο ξεκίνημα του Μάικλ Τζόρνταν στο περιοδικό Sports Illustrated. Επίσης, στα πρώτα του μπασκετικά βήματα, ο Αμερικανός παίκτης μπάσκετ είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος νέος αθλητής της σεζόν από τους φίλους του αθλήματος. Ο μέσος όρος στο σκοράρισμα στην πρώτη του χρονιά στο NBA ήταν 28,2 πόντοι, ενώ γρήγορα έγινε ο αγαπημένος όλων. Η δεύτερη χρονιά στο NBA δεν ήταν ανάλογη με την πρώτη για τον Τζόρνταν αφού ένας τραυματισμός στο πόδι τον άφησε εκτός 64 αγώνων, ωστόσο μετά την αποθεραπεία του επέστρεψε δριμύτερος και αγωνίστηκε στα πλέι οφ με τους Bulls, σημειώνοντας ένα απίστευτο ρεκόρ απέναντι στους Celtics, την επίτευξη 63 πόντων. Την περίοδο 1986-87 σημείωσε 3000 πόντους σε μία σεζόν, με μέσο όρο 37.1 πόντους. Είχε δείξει όμως και τις αμυντικές του ικανότητες με 200 κλεψίματα σε μία χρονιά. Την χρονιά 1992-93 ο Μάικλ Τζόρνταν αναδείχθηκε ως πολυτιμότερος παίκτης στην τελική φάση των αγώνων του NBΑ. Αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη φορά που ο Τζόρνταν έπαιρνε τον συγκεκριμένο τίτλο και έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος παίκτης που το κατάφερε.

Η δολοφονία του πατέρα του και η απόφαση του Τζόρνταν να αποχωρήσει

Στις 6 Οκτωβρίου 1993, ο Τζόρνταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη δράση επικαλούμενος το γεγονός ότι πλέον δεν έχει τη διάθεση να αγωνίζεται. Εκ των υστέρων είχε δηλώσει πως η δολοφονία του πατέρα του στις αρχές του έτους είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφασή του. Στις 23 Ιουλίο

Keywords
Αναζητήσεις
μάικλ τζόρνταν αριθμός washington wizards
Τυχαία Θέματα