32 χρόνια χωρίς τον μεγάλο Φάντροκ

00:23 9/10/2013 - Πηγή: AEK365

9 Οκτωβρίου 1981 και η είδηση πέφτει σαν "βόμβα" στην Ελλάδα και την οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Φράντισεκ Φάντροκ έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 66 ετών. Ο Τσεχοσλοβάκος αφήνει την τελευταία του πνοή στη Λευκωσία, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Κεραυνού Λευκωσίας. Θλίψη για την ΑΕΚ που πενθεί,

τον χαμό ενός προπονητή, με τον οποίο έζησε τεράστιες στιγμές.

Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, μορφή που πέρασε από τον πάγκο της Ένωσης. Ο άνθρωπος που έφερε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο νέες μεθόδους προπόνησης, νέο στυλ παιχνιδιού κι έφτιαξε τη μεγαλύτερη ίσως ομάδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου στην πόλη Νίμπουργκ της τότε Τσεχοσλοβακίας, ο Φάντροκ μετακόμισε στην Ολλανδία σχετικά νωρίς και εκεί θα φτιάξει μια μεγάλη καριέρα κερδίζοντας σχεδόν τα πάντα.

Το 1949, ο Φάντροκ θα αναλάβει τα ηνία της Βίλεμ και από το πουθενά θα καταφέρει να την φτάσει στην κορυφή. Η ολλανδική ομάδα είχε κερδίσει προπολεμικά το πρώτο της πρωτάθλημα το 1916 και ο Φάντροκ θα φέρει τον τίτλο στην ομάδα μετά από 34 ολόκληρα χρόνια (1952). Τρία χρόνια αργότερα ο θρίαμβος θα επιτευχθεί ξανά και ο Φάντροκ θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου, ως ο πιο πετυχημένος τεχνικός. Μετά τη Βίλεμ, θα ακολουθήσει ένα πέραμα από τους πάγκους των Ενκδένδης (1956-62) και Γκο Αχέντς Ικγλς (1962-70).

Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του θα είναι η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ολλανδίας το 1970. Και δε μιλάμε για μια οποιαδήποτε Ολλανδία. Ο Φάντροκ θα δουλέψει σε μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, με παίκτες όπως οι Κρόιφ, Νέσκεενς, Χαν, Ρεπ κ.α. Η αρμάδα των «οράνιε» θα πάρει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, ωστόσο ο Φάντροκ δεν θα έχει τη χαρά να οδηγήσει την ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση, καθώς λίγο πριν από την έναρξή της, ο Ρίνους Μίχελς θα αναλάβει τα ηνία της. Με τον Μίχελς στον πάγκο της, το δημιούργημα στην ουσία του Φάντροκ, θα φτάσει μέχρι τον τελικό και ομολογουμένως θα παίξει την καλύτερη μπάλα που είχε δει ο κόσμος μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το καλοκαίρι του 1974, ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος ψάχνει την υπέρβαση. Θα ταξιδέψει στην Ολλανδία, θα μιλήσει με τον Φάντροκ και θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη φέρνοντας τον στην ΑΕΚ. Ο Ολλανδός δάσκαλος θα κάνει την Ένωση ίσως την κορυφαία όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα εισάγει νέες μεθόδους στην προπόνηση και θα διδάξει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το τεχνικό οφσάιντ, τα επιθετικά πλάγια μπακ και το passing game. «Προτιμώ χίλιες φορές έναν καλών δυνατοτήτων, αλλά σταθερό ποδοσφαιριστή που θα μου αποδίδει πάντοτε το μάξιμουμ και θα δίνει και την ψυχή του για την ομάδα, παρά έναν παίκτη - φαινόμενο, που θα παίζει καλά όποτε γουστάρει, και που θα είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο» έλεγε.

Στα χέρια του ανδρώθηκαν οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, ο Θωμάς Μαύρος, ο Τάκης Νικολούδης, ο Μπάμπης Ιντζόγλου, ο Νίκος Χρηστίδης. Δούλεψε μαζί τους με πάθος και μαζί με τους Τσάμη, Στεργιούδα, Νικολάου, Ραβούση, Τάσο και τον Μίμη Παπαϊωάννου έφτιαξε μια πανίσχυρη ομάδα
«Ο Φάντροκ άλλαξε όλα τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν ήρθε αρχίσαμε να κάνουμε κάθε μέρα προπόνηση. Άλλαξε τα πάντα. Έβαλε τον πρόεδρο να μας πάρει καινούριες φανέλες, σορτσάκια, κάλτσες, τα πάντα αλλιώς. Έφτιαξε μία εξαιρετική ομάδα που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και παίζαμε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Εμείς δεν τα γνωρίζαμε όλα αυτά που έφερε στην ομάδα. Αυτή ήταν η καλύτερη περίοδος για την ΑΕΚ και μας έκανε ομάδα. Αλλά είχε και τον Μπάρλο, ο οποίος ήταν εκεί για τον σύλλογο. Μπορεί να μην πήρε πρωτάθλημα, αλλά η ομάδα έπαιξε το πιο ωραίο ποδόσφαιρο» θυμάται ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Ο Φάντροκ θα οδηγήσει την Ένωση στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή στιγμή την ιστορίας της. Στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1976, όπου και θα αποκλειστεί από τη Γιουβέντους. Είχαν προηγηθεί όμως οι τεράστιες προκρίσεις επί ΚΠΡ, Ντέρμπι Κάουντι και Ερυθρού Αστέρα. Στην ιστορία εξάλλου έμεινε η αλλαγή του γκολκίπερ της ΑΕΚ Στεργιούδα με τον Χρηστίδη στην παράταση του αγώνα με την ΚΠΡ, με τον Χριστίδη να αναδεικνύεται ήρωας του αγώνα, πιάνοντας δύο πέναλτι. Στην ΑΕΚ θα μείνει ως το 1978, όταν και οι διαφωνίες του με τον Λουκά Μπάρλο θα τον οδηγήσουν στην έξοδο.

Θα ακολουθήσει ένα μικρό πέρασμα από τον πάγκο της Παναχαïκής το 1979, πριν μετακομίσει στην Κύπρο. Η μεγαλόνησος θα έμελλε να είναι και ο τελευταίος του προορισμός, καθώς μια μέρα σαν σήμερα το 1981, φεύγει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 66 ετών στη Λευκωσία. Ένας τεράστιος προπονητής, ένας εκπληκτικός άνθρωπος που "στιγμάτισε" την ιστορία της ΑΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα