Greenpeace: Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα

16:18 14/5/2013 - Πηγή: AEK365

Η οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει πως εντοπίστηκαν στην Ελλάδα φρούτα και λαχανικά με επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Μάλιστα η οργάνωση αναφέρει ότι ανάμεσα στα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που έχουν εντοπιστεί είναι και απαγορευμένα τα οποία ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και βλαπτική επίδραση σε έμβρυα.
Τα φυτοφάρμακα αυτά εντοπίστηκαν σε φρούτα όπως μήλα, μπανάνες, αχλάδια αλλά και σε πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και

κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η οποία δημοσιεύει στοιχεία της έρευνας, εντοπίστηκε και ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα ως συντηρητικό ξύλου. Η Grennpeace επισημάνει ότι υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων και πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται ως «τοξικά», «εξαιρετικά τοξικά» και «επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον». Είναι δε ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία.
Η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρεις το σάιτ της σχετικά: «Στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:
Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια) Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια) Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες.
Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!»

Keywords
Τυχαία Θέματα