H AEK που δεν είχαμε δει, που διώχνει το φόβο και η συνέχεια

22:14 12/1/2013 - Πηγή: AEK365

Συνέχεια και συνέπεια

Του ΗΛΙΑ ΤΟΜΑΡΑ, αρχισυντάκτη του aek365

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (φάση Μαρκόφσκι) η ΑΕΚ τα έκανε όλα σωστά. Η ομάδα, επιτέλους, έπαιξε σε ένα ολόκληρο 90λεπτο συγκεντρωμένα και χωρίς πολλά λάθη. Καλή μπάλα, αρκετές φάσεις και επαγγελματική αμυντική λειτουργία που δεν πρόδωσε τις προσπάθειες της επίθεσης.
Με αυτή την εικόνα η ΑΕΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και με ανάλογη συνέχεια θα βγάλει γρήγορα τη "θηλιά" από το λαιμό της. Αρκεί αυτή

η αγωνιστική συμπεριφορά να διατηρηθεί και να υπάρχει καθαρό μυαλό στον πάγκο. Οι επιλογές και το στήσιμο του Λίνεν σήμερα βοήθησαν πολύ την Ένωση που ήξερε τι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Πετρόπουλος με το γκολ α λα Λύμπε που πέτυχε αλλά και γενικότερα με τον τρόπο του παιχνιδιού του δείχνει πόσο μπορεί να ανεβάσει την ΑΕΚ ενώ στο πρόσωπο του Μητρόπουλου η Ένωση φαίνεται να βρίσκει έναν αξιόπιστο κόφτη που ξέρει να μοιράσει και μπάλα, πράγμα δυσεύρετο για τη θέση αυτή. Καλή και η εμφάνιση του Τσουμάγκα που τον ένιωσε τόσο η επίθεση όσο και η άμυνα της Ξάνθης.

Πέραν όμως από τους "νέους" η ΑΕΚ είχε σήμερα το σύνολο των παικτών της σε εξαιρετική μέρα. Το πάθος συνδυάστηκε με ένα μεστό παιχνίδι χωρίς τις δεκάδες λάθος πάσες που έχουν ταλαιπωρήσει πολύ την ομάδα σε προηγούμενα ματς και τα μπλάκ-άουτ στην άμυνα. Απέναντι στην Ξανθη η Ένωση έδειξε ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να βγει από τη δύσκολη θέση και θα το κάνει αν δείξει συνέπεια.

Αυτή η ΑΕΚ διώχνει κάθε φόβο

Toυ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ, ρεπόρτερ ΑΕΚ στο aek365

Επιτέλους! Δόξα σoι! Βάλτε ό,τι άλλο θέλετε... Είδαμε μία ΑΕΚ πραγματική. Μία ΑΕΚ ικανή να διώξει κάθε φόβο. Κάθε τρόμο. Κάθε εφιαλτικό σενάριο. Η σημερινή ΑΕΚ, EΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αγωνίζεται έτσι σε κάθε ματς από εδώ και πέρα και ειδικά στα αμέσως επόμενα. Ψυχή, πάθος, δύναμη, ταλιμπάν ΟΛΟΙ στο γήπεδο. Έκαναν ένα λάθος, αμέσως έπεφταν πάνω στη μπάλα να το διορθώσουν 2 και 3 παίκτες. Αυτό που είδαμε σήμερα ήταν μία πραγματική ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα. Μία ΑΕΚ που γεννά ελπίδα...

Αρχικά η άμυνα: Κουτρουμπής - Μπουδαϊδης εξαιρετικοί (και ειδικά για τον Μαυρουδή είναι μία δικαίωση, διότι το παλικάρι έχει μέλλον, δεν είναι ο... Μαλντίνι, αλλά μπορεί να προσφέρει, όπως σήμερα και δεν του άξιζα που... έτρωγε εξέδρα τόσο καιρό). Ο Βλάχος σούπερ δεξί μπακ - χαφ. Αποτελεσματικός αμυντικά και επιθετικά ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο. Ο Τσουμάγκας ξέρει τι θέση κι αυτό από μόνο του φτάνει σε αυτή την ΑΕΚ... Το... καπέλο βγαίνει στον Μητρόπουλο. Χαφάρα! Ένα... σκυλί στο κέντρο που δαγκώνει. Τρέχει, πιέζει, τσαμπουκαλεύεται, βγάζει τσαγανό και μία ψυχή στο γήπεδο που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα. Αυτή την ποδοσφαιρική αλητεία που χρειάζεται η ΑΕΚ.

Και πάμε μπροστά: όταν ο Κορδέρο ανέβασε απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έκανε από το 46' μέχρι την γκολάρα του Πετρόπουλου στο 68', συνολικά 8 τελικές! Πήρε όλη την ομάδα πάνω του. Και μιλάμε για καλές φάσεις, όχι μόνο μακρινά σουτ. Πάτησε η ΑΕΚ περιοχή, κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα, χτύπησε εξαιρετικά στα κενά που είχε η άμυνα της Ξάνθης. Οι 8 τελικές σε 20 λεπτά, με διαφορετικούς μάλιστα παίκτες, έδειξε πως αυτό το σύστημα, αυτό το ρημάδι το 4-4-2 με «ρόμβο» έπρεπε να είχε ξεκινήσει ο Λίνεν να το δουλεύει από την... πρώτη ημέρα που ήρθε. Ταιριάζει καλύτερα στην ΑΕΚ, για τον πάρα πολύ απλό λόγο, ότι δεν έχει εξτρέμ να παίξει 4-2-3-1. Ο Φούντας δίπλα στον Πετρόπουλο δεν έχει το... άγχος να γυρίζει να βοηθάει τα μπακ, καθώς τα δύο εσωτερικά χαφ (εξαιρετικό παιχνίδι και από τον Ρίκκα) κάλυπταν σωστά χώρους και βοηθούσαν και αμυντικά τους πλάγιους αμυντικούς. Έβαλε την γκολάρα που ακύρωσε ο διαιτητής στο 6', έπαιξε πιο απελευθερωμένα και θεωρώ ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα στην πορεία αν γίνει και πιο απλός.

Όσο για τον Πετρόπουλο; Το παλικάρι ξέρει που ήρθε και πολύ σύντομα πιστεύω θα μας κάνει να νοιώσουμε όπως όταν ήρθε ο Λυμπερόπουλος: Σαν ένας παίκτης δικός μας από πάντα, σαν παιδί της οικογένειας, που ποτέ δεν πέρασε από τον Παναθηναϊκό... (για να μη γίνω... ιερόσυλος, θέλει πολύ δρόμο ακόμα ο Πετρόπουλος να φτάσει τον «Λύμπε»).

Όταν παίζεις απλά, όταν παίζεις με βάση τη λογική και δεν κάνεις αλχημείες αυτή την ΑΕΚ θα βλέπουμε. Το βασικό πλέον είναι να μην κάνει η ομάδα στην πορεία δύο βήματα πίσω... όποτε κάνει ένα βήμα μπρος. Σήμερα, έγινε ένα βήμα μπροστά. Ακολουθεί ο Άρης έξω, ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος. Δεν θα γράψω πόσους βαθμούς θέλει η ΑΕΚ. Με βάση τη σημερινή της εικόνα έχει και τους 9... Αν συνεχίσουν έτσι τα παιδιά, ο φόβος θα φύγει... Και κάτι αρνητικό: Αυτά τα στημένα, πάλι ρε γαμώτο, θέλει περισσότερη δουλειά και κυρίως τα κόρνερ.

ΥΓ: Την πρόσληψη Κολιάδη τη θεωρώ σαν... μεταγραφή. Άνθρωπος που μπορεί να φτιάξει και τους παίκτες και να... σουλουπώσει τα αποδυτήρια. Αν ο Λίνεν τον ακούσει, θα βγει και προς δικό του καλό, μα κυρίως προς όφελος της ομάδας.


Μας θύμισε τι... δεν είχαμε για μισό πρωτάθλημα

Του ΜΑΡΙΟΥ ΤΡΙΒΙΖΑ, ρεπόρτερ AEK στο aek365

Δεν μπορώ να πω ότι φανταζόμουν ότι θα ερχόταν η στιγμή που κάνοντας τον... απολογισμό ενός αγώνα της ομάδας που βλέπουμε φέτος, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την έκφραση... «θύμισε ΑΕΚ». Το αποψινό παιχνίδι με την Ξάνθη ήταν μια έκπληξη. Και πραγματικά αυτό που είδαμε μέσα στο γήπεδο, ήταν ΑΕΚ, έστω και μια... λάιτ μορφή. Είδαμε ένα σύνολο που κυριάρχησε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, που άσκησε πίεση στον αντίπαλο με σταθερότητα και συνέπεια και -πάνω απ' όλα- που σου έδινε την εντύπωση ότι θα έφτιαχνε όσες ευκαιρίες χρειαζόταν για να κερδίσει.

Τελικά τα κατάφερε χάρη στο γκολ του -εκπληκτικού- Αντώνη Πετρόπουλου. Του ποδοσφαιριστή που μέσα σε δύο παιχνίδια κατάφερε να μας κάνει να καταλάβουμε τι ΔΕΝ έπαιρνε η ΑΕΚ σε όλο το πρώτο μισό του πρωταθλήματος από τους επιθετικούς τους: κρατήματα μπάλας, συμμετοχή στην ανάπτυξη, στη δημιουργία και μόνιμη παρουσία στις φάσεις που γίνονταν στην αντίπαλη εστία. Θα ήταν άδικο για μια τέτοια εμφάνιση να έμενε στο τέλος η μεγάλη ευκαιρία που έχασε. Και το άδικο δεν το θέλει κανείς. Έτσι, η «σφραγίδα» μπήκε με ένα γκολ παίκτη διαφοράς. Τέτοια γκολ βάζουν οι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, οι παίκτες που χρειάζονται οι μεγάλες ομάδες. Μια σέντρα -καλή μεν αλλά- σε ακίνδυνο σημείο, ένα κοντρόλ που... χάζεψε δύο αντιπάλους και εκτέλεση.

Πλην του Πετρόπουλου -και του Φούντα, που θα ήταν αδικία να παραβλέψει κανείς ένα πολύ καλό παιχνίδι που έκανε μετά από καιρό- την παράσταση έκλεψε το άλλο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, ο Μητρόπουλος. Ένας παίκτης που σε πείθει ότι το «αύριό» του θα είναι λαμπρό. Γνώρισε την αποθέωση του Λίνεν και δικαίως, καθώς παρέδωσε... μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η θέση του αμυντικού χαφ και μάλιστα υπό τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει αυτή όταν μιλάμε για σχήμα «ρόμβου». Αν προσθέσουμε σε αυτό και το θετικό ντεμπούτο του Τσουμάγκα, γίνεται σαφές ότι όντως η ΑΕΚ έχει ενισχυθεί ουσιαστικά. Την ίδια στιγμή που οι βασικοί της αντίπαλοι είτε δεν έχουν κάνει ακόμη κάποια κίνηση, είτε αποδυναμώθηκαν, όπως ο ΟΦΗ και η Κέρκυρα.

Το καθοριστικό αυτή τη στιγμή είναι αυτό το θετικό αποτέλεσμα να έχει και συνέχεια. Όπως είπε και ο... Πετρογκόλ, ο οποίος βρίσκεται στην ομάδα λίγες μέρες αλλά πήρε αμέσως χαμπάρι... τι παίζει, τα νεαρά παιδιά αυτής της ομάδας έχουν ανάγκη από ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων που θα τους χτίσει ψυχολογία. Αν γίνει αυτό, τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους...

Keywords
Τυχαία Θέματα