Αγωνία για τον Μπερλουσκόνι

12:45 8/11/2011 - Πηγή: AEK365

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς όλα θα κριθούν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή και θα αφορά την έγκριση του ισολογισμού του 2010.

Στην περίπτωση που ο ισολογισμός καταψηφιστεί -όπως έγινε πριν λίγες εβδομάδες- τότε ο Καβαλιέρε ενδέχεται να παραιτηθεί άμεσα ή να λάβει εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν πάλι

ο ισολογισμός περάσει από τη Βουλή, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα λάβει πίστωση χρόνου, δηλαδή μέχρι την έγκριση των μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες. Ο Καβαλιέρε άλλωστε έχει ήδη συνδέσει την υπερψήφιση των μέτρων με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι από το ECOFIN και η εσπευσμένη επιστροφή του στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Καβαλιέρε πέρασε τα τελευταία 24ωρα προσπαθώντας να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, ώστε να αποφύγει μία εξευτελιστική ήττα. Όπως όλα δείχνουν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιβιώσει στη σημερινή δοκιμασία, αφού οι βουλευτές της κεντροαριστεράς αναμένεται να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας μέσω της αποχής, χωρίς να εμποδίσουν την κύρωση του ισολογισμού του προηγούμενου έτους.

Όμως η ιταλική τηλεόραση μεταδίδει πως η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να μην ξεπεράσει τις 312 ψήφους, ενώ η έγκριση του ισολογισμού απαιτεί 316 «ναι».

Τη Δευτέρα, όταν οι φήμες για παραίτησή του οργίαζαν, ο Ιταλός πρωθυπουργός διεμήνυε σε όλους του τόνους, ακόμα και μέσω του Facebook, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Η είδηση για πιθανή παραίτηση του Καβαλιέρε είχε θετικές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως το αρνητικό κλίμα επανήλθε μετά τις σχετικές διαψεύσεις. Τα spread εκτινάχθηκαν στις 480 μονάδες, ενώ η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου έφτασε στο 6,58%. Σήμερα, Τρίτη, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έφτασε στο 6,74%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Keywords
Τυχαία Θέματα