Από το πλεόνασμα των 300 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας η χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ

19:07 20/6/2013 - Πηγή: AEK365

Μπορεί η ανακοίνωση της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ της επιχορήγησης με 20.000.000 ευρώ του γηπέδου της ΑΕΚ να ξάφνιασε πολλούς και να έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να... σπεκουλάρουν αλλά εξηγείται. Η επιδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ που σε ποσοστό άνω του 70% θα φτιαχτεί από ιδιωτικά κεφάλαια είναι απόλυτα φυσιολογική και προέρχεται από το πλεόνασμα των 300.000.000 ευρώ που

υπάρχει από το 2011 στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής. Δεν ξεχνάμε βέβαια πως το μοναδικό γήπεδο που δεν ευνοήθηκε από την Ολυμπιάδα ήταν αυτό της ΑΕΚ, έγιναν έργα ακόμη και σε Τούμπα, Χαριλάου ενώ το Καραϊσκάκη μπήκε στον Ολυμπιακό φάκελο στην θέση της Νέας Φιλαδέλφειας που ήταν το μοναδικό Ολυμπιακό έργο που σταμάτησε από το ΣΤΕ. Ούτως ή άλλως όμως το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας που θεωρείται ένα από τα πιο αναπτυξιακά έργα της Αττικής σε καιρό κρίσης και με τεράστιο ποσοστό ιδιωτικής χρηματοδότησης επιδοτείται από το ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ της περιφέρειας Αττικής. Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Εξπρές που εξηγεί τα πάντα για το πλεόνασμα των 300.000.000 ευρώ από τα οποία τα 20 δόθηκαν, είναι ήδη στην διάθεση της ΑΕΚ, για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Εξπρές:

Πλεόνασμα περίπου 300 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής το 2011, παρά τις συνεχείς μειώσεις στη χρηματοδότησή της. «Το θετικό πλεόνασμα και η δημιουργία του αποθεματικού μας δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δημιουργήθηκε με αυτόματο πιλότο», σημείωσε ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός κατά τη χθεσινοβραδινή, ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που αναλάβαμε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη θεσμική συγκρότηση της Περιφέρειας Αττικής, το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μας με βάση το πρόγραμμά μας, τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση ευρύτερων κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό των πεπραγμένων, η Περιφέρεια Αττικής το 2011 ολοκλήρωσε 70 έργα κοινωνικής χρήσης και υποδομών, συνολικού κόστους 37,24 εκατ. ευρώ. Το β' εξάμηνο 2011 επιτάχυνε το ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατά 31%. Παρόλα αυτά, ο κ. Σγουρός υπήρξε δριμύς στο θέμα της απορροφητικότητας: «Πού είναι σήμερα οι δήμαρχοι; Πού είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων; Πώς περιμένετε μεγαλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, όταν οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ώριμες μελέτες; Δεν μπορεί η Αθήνα να γεμίσει μόνο πλατειούλες. Χρειάζονται έργα υποδομών για να αναβαθμισθεί η ποιότητα ζωής των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής».

Η Περιφέρεια, επίσης, την περασμένη χρονιά μείωσε σημαντικά τις λειτουργικές της δαπάνες με αναπροσαρμογή ενοικίων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, ενώ ανέπτυξε κοινωνική δράση και παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα