Απόλυτη νικήτρια η Μέρκελ

22:37 22/9/2013 - Πηγή: AEK365

Παρά την αρχική εικόνα των πρώτων exit poll τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία δείχνουν θρίαμβο για την Μέρκελ και πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) της Μέρκελ «φλερτάρουν» ακόμα και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ, ενώ το FDP

μένει εκτός Βουλής και ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Η τρίτη θητεία της Μέρκελ ως εκ τούτου είτε θα έρθει με έναν μεγάλο συνασπισμό (από θέση απόλυτης ισχύος) με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε ακόμη και με πλήρη αυτοδυναμία.

Οι προβολές εκλογικού αποτελέσματος δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) ποσοστό 42,5% (ιστορικό υψηλό 20ετίας), έναντι 41,6% που συγκεντρώνουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (SPD, Πράσινοι, Die Linke).

Στην προβολή αποτελέσματος του δικτύου ZDF (στις 22:00), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν με 303 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις μία έδρα πριν την απόλυτη πλειοψηφία. Ίδια η εικόνα και στην προβολή του ARD, με 298 έδρες σε σύνολο 598.

Το «στρατόπεδο» CDU-CSU, βρίσκεται δηλαδή, εάν τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιηθούν, μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο. Τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ. Ωστώσο πριν δοθούν τα οριστικά αποτελέσματα (και τον αριθμό των «πρόσθετων» εδρών που προβλέπει το γερμανικό σύστημα) δεν γίνεται να αποκλειστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα