Αστυνομία εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

15:10 12/10/2011 - Πηγή: AEK365

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νέος νόμος περί ασύλου τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, οι φοιτητές είχαν αποκλείσει μέσα στα γραφεία τους τούς καθηγητές του τμήματος Φυσικής και δεν τους άφηναν να βγουν έως ότου ικανοποιηθούν αιτήματα σχετικά με την εξεταστική περίοδο, για την οποία απαιτούσαν να μη χαθεί.

Οι καθηγητές αρνήθηκαν και οι φοιτητές τούς έκλεισαν στο γραφείο τους

απαγορεύοντάς τους να βγουν. Η ένταση διήρκεσε από τη 1:00 περίπου το μεσημέρι μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ στην διάρκειά της δεν επιτράπηκε στους καθηγητές ούτε καν να βγουν από το γραφείο τους για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα.

Καθηγητής που τελικά δεν άντεξε την κατάσταση αυτή σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την αστυνομία και τον εισαγγελέα. Η αστυνομία πήγε, εισήλθε στο πανεπιστήμιο αλλά με παρέμβαση του πρύτανη Ευρ. Στεφάνου δεν συνέλαβε κανέναν αλλά απλά έμεινε στο χώρο για να τον περιφρουρήσει.

Ωστόσο ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης των καθηγητών στο γραφείο τους.

Ανακοίνωση των διδασκόντων

«Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες (Δευτέρα) στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου μας και οδήγησαν σε πολύωρη ομηρία τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος από ομάδα φοιτητών διαφόρων Τμημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση των διδασκόντων στο τμήμα.

«Η προσπάθεια των φοιτητών αυτών να επιβάλουν με βάναυσο τρόπο την λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και νομιμότητας.

»Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, λειτουργεί βάσει θεσμικού πλαισίου που καθορίζεται από τους νόμους και τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου. Τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα του Πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας» αναφέρεται στην απόφαση.

»Καλούμε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσουν τα γεγονότα βίας τα οποία υποσκάπτουν ουσιαστικά τα θεμέλια του Ελληνικού Πανεπιστημίου» καταλήγουν οι καθηγητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα