Ατματσίδης: Η ΑΕΚ, να το θυμηθείτε, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της

16:16 24/5/2013 - Πηγή: AEK365

Μια απολαυστική συνέντευξη παραχώρηση ο Ηλίας Ατματσίδης στην ιστοσελίδα eordaia.com. Ο βετεράνος γκολκίπερ της ΑΕΚ άνοιξε την καρδιά του και μίλησα για όλους και για όλα. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Παύλο Λαφαζανίδη:

Ποια ήταν τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα;

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανα στο χωριό μου, την Ακρινή Κοζάνης. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι γω, έπαιζα για την προσωπική μου ευχαρίστηση

διότι αυτό με γέμιζε. Ξεκίνησα από τη θέση του επιθετικού. Συμπτωματικά έγινα τερματοφύλακας. Ήταν ένα ματς μέσα στο Φούφα Πτολεμαΐδας στο οποίο δεν είχε έρθει ο γκολκίπερ, ο Μακρίδης Γεώργιος (πρώτος ξάδερφός μου), εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων. Λόγω ύψους, προτιμήθηκα απ' τον προπονητή μου, έπαιξα καλά και καθιερώθηκα.

Στη συνέχεια μεταγράφηκα στην ομάδα του διπλανού χωριού, τον Άγιο Δημήτριο. Είχαμε μια επιτυχημένη χρονιά. Η ομάδα ανέβηκε στην κατηγορία του Α' τοπικού. Ήρθαν δύο προτάσεις, η μία από τους Πόντιους Κοζάνης (Δ' Εθνική) και η άλλη από ομάδα που ήταν στη Γ' Εθνική. Επέλεξα τους πρώτους διότι μ' άρεσε ο τρόπος προσέγγισής τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καταγωγή μου. Εκεί για καλή μου τύχη συνάντησα έναν σπουδαίο τερματοφύλακα, τον Νίκο Σωτηριάδη, ο οποίος με βοήθησε πολύ. Σπουδαίος χαρακτήρας, ήταν πάντα δίπλα μου. Του οφείλω πάρα πολλά.

Σε ηλικία 18 χρονών, στα γραφεία της ομάδας μου, ήρθαν δύο προτάσεις, από Πόντιους Βέροιας (Γ' Εθνική) και ΠΑΣ Γιάννενα (Α' Εθνική). Παρά το γεγονός ότι η πρόταση της ομάδας της Ηπείρου ήταν συμφέρουσα οικονομικά, προτίμησα να μεταγραφώ στους Πόντιους Βέροιας. Επέλεξα να κάνω σίγουρα και σταθερά βήματα, επιλογή η οποία σε βάθος χρόνου με δικαίωσε. Έμεινα 3 χρόνια στην ομάδα, κερδίσαμε την άνοδο στη Β' εθνική. Μετά ήρθε η πρόταση της ΑΕΚ.

Ποια ήταν τα συναισθήματα που ένιωσες όταν ήρθε η πρόταση από την ΑΕΚ;

Πηγαίνοντας στους Πόντιους Βέροιας, είχα πάρει την οριστική απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Τη χρονιά που ανεβήκαμε στη Β' εθνική, είχα πολύ καλή αγωνιστική παρουσία. Είχα αποκρούσει πέντε πέναλτι καθοριστικά. Μοιραία λοιπόν, ήρθαν οι προτάσεις από ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ανάμεσα στις οποίες ήταν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ήθελα να πάω στην ΑΕΚ. Η προσωπική μου επιθυμία έγινε πραγματικότητα. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ομάδας, Βασίλης Φωτιάδης, λόγω των φιλικών σχέσεων που είχε με το Δ. Μελισσανίδη, ήθελε να με παραχωρήσει στον δικέφαλο. Ένιωσα δικαίωση και υπερηφάνεια που θα φορούσα το ιστορικό έμβλημα της μεγάλης αυτής ομάδας.

Κατά γενική ομολογία, η ομάδα της ΑΕΚ στις αρχές δεκαετίας του '90, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχουν δει οι Έλληνες φίλαθλοι. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

Τι να πούμε γι' αυτήν την ομάδα! Εξαιρετική φουρνιά, πολύ καλοί ποδοσφαιριστές, καλοί χαρακτήρες. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι είχαμε πολύ καλά αποδυτήρια, δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ μας. Ζούσαμε για την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο. Βάζαμε το ΄΄εμείς΄΄ πάνω από το ΄΄εγώ΄΄. Τα πρότυπα, για εμάς τους μικρότερους, ήταν ο Σαβέφσκι και ο Μανωλάς. Αρχηγοί σε όλα τους. Ήταν πάντα μπροστάρηδες στα δύσκολα. Μέχρι το '97 παίξαμε ποδόσφαιρο που δύσκολα θα ξαναδούμε στην Ελλάδα.

Ποια απόκρουσή σου, πιστεύεις ότι έχει χαραχτεί στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων;

Ήταν, αν δεν κάνω λάθος, την περίοδο 97-98. Παίζαμε με τον ΟΦΗ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το σκορ ήταν 0-0, η αντίπαλη ομάδα κέρδισε πέναλτι και το εκτέλεσε ο Αναστασίου. Έπεσα στη σωστή γωνία, έγινε επαναφορά της μπάλας στη γραμμή της μεγάλης περιοχής. Σούταρε στην απέναντι γωνία ο Τσιαντάκης και μ΄ ένα πλοζόν εκτινάχτηκα. Πολλοί ακόμα και σήμερα μου το θυμίζουν. Έλα πες την αλήθεια κι συ αυτήν δε θυμάσαι; (ακολούθησαν πολλά γέλια!!)

Κρατάς φιλίες από το χώρο του ποδοσφαίρου;

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι κολλητός με κάποιον διότι δεν υπάρχει η καθημερινή επαφή. Με πολλούς, πάντως, υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός.

Διαχρονική έχει μείνει η δήλωσή σου μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ που είχατε κερδίσει 0-1 με γκολ του Ντέμη. Είχες πραγματοποιήσει μια απ΄ τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας σου. Μπορείς να κάνεις μία αναφορά πάλι σ' αυτήν;

Σωστά θυμάσαι. Ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό, το Σεπτέμβριο του ΄97. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένα από τα καλύτερά μου παιχνίδια. Μετά το ματς, δημοσιογράφος με αποκάλεσε ήρωα του ματς. Ανέφερα ότι ήρωες δεν είναι οι ποδοσφαιριστές. Ήρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας. Εμείς είμαστε καλοπληρωμένοι επαγγελματίες. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα.

Πάμε λίγο στα σημερινά της ΑΕΚ. Που οφείλεται το αγωνιστικό μαράζωμα της Ένωσης; Έχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι;

Ο αγωνιστικός, και όχι μόνο, ξεπεσμός της ομάδας οφείλεται στα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που πλέον είναι μη ελεγχόμενα. Προφανώς, οι υπεύθυνοι πρέπει να πάνε φυλακή. Ο ένας είναι ήδη, πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι. Το μεγαλύτερο κακό το έκανε η διοίκηση Ψωμιάδη η οποία καταχράστηκε πολλά λεφτά. Είναι κρίμα για την ιστορικότερη, κατ΄ εμέ, ομάδα της Ελλάδας να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Όλα εδώ πληρώνονται όμως. Αργά ή γρήγορα, ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει.

Τελικά η λύση της Γ' εθνικής αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στο γολγοθά της ΑΕΚ;

Μπορεί να στιγματίζεται η ιστορία της ΑΕΚ αλλά αποτελεί τη μοναδική λύση. Τα χρέη είναι πολλά. Από την άλλη όμως αναδεικνύεται και κάτι θετικό. Αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι η ομάδα μας δεν προσκυνάει κανένα κέντρο αποφάσεων, παίζει πάντα εντός των τεσσάρων γραμμών. Ανέκαθεν αποτελούσαμε ότι πιο καθαρό υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα σενάρια που σε θέλουν να αναλαμβάνεις πόστο στην ομάδα. Κατ΄ αρχήν, σου έχει γίνει καμία κρούση; Θα σε ενδιέφερε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα μπορούσες να αρνηθείς ένα κάλεσμα από το Δ. Μελισσανίδη;

Όπως προανέφερα, η ΑΕΚ αποτελεί την οικογένειά μου, το σπίτι μου. Σε καμία των περιπτώσεων, δεν θα μπορούσα να αρνηθώ καμία πρότασή της. Το σημαντικό είναι να μπορώ να προσφέρω, να με γεμίζει αυτό που θα κάνω, για να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον τελευταίο καιρό γράφονται πολλά. Να ξεκαθαρίσω πάντως ότι δε μου χει γίνει καμία πρόταση.

Πόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο κόσμος της ΑΕΚ στη νέα εποχή;

Ο κόσμος της ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στην ομάδα. Όσο κι αν στενοχωρήθηκε, πληγώθηκε, απογοητεύτηκε ήταν πάντα παρών. Πρέπει να συσπειρωθεί ακόμα περισσότερο διότι φαίνεται να υπάρχει μία προοπτική με την έλευση του Δ. Μελισσανίδη. Η ΑΕΚ, να το θυμηθείτε, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της και σ' αυτό ο κόσμος θα έχει το σημαντικότερο μερίδιο.

Αν η ΑΕΚ είχε το δικό της γήπεδο, στη Ν. Φιλαδέλφεια, θα ήταν όλα διαφορετικά;

Δε το συζητάμε. Αν είχαμε το δικό μας γήπεδο, θα είχαμε κατακτήσει τουλάχιστον δύο πρωταθλήματα. Το ένα είναι με τον Ιωνικό που χάσαμε 0-1 μέσα στο ΟΑΚΑ και το άλλο που χάσαμε στα χαρτιά. Είναι διαφορετικό να παίζεις στο ναό σου, στο σπίτι σου, στην φυσική σου έδρα. Βγαίνοντας από τη φυσούνα, πατούσαμε το χορτάρι, αισθανόμασταν δέος. Στη Ν. Φιλαδέλφεια έγραψε η ΑΕΚ την ιστορία της, εκεί μεγαλούργησε και εκεί πρέπει να την συνεχίσει.

Έχοντας ένα σύντομο πέρασμα από τον έτερο δικέφαλο, τον ΠΑΟΚ, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτόν. Πως τον βλέπεις με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι της διοίκησης;

Να ξεκαθαρίσω ότι από την ΑΕΚ δεν έφυγα. Αναγκάστηκα να αποχωρήσω λόγω των τραγελαφικών καταστάσεων της διοίκησης Ψωμιάδη. Δε θέλω να αναφερθώ παραπέρα. Ο ΠΑΟΚ της τότε εποχής δεν έχει σχέση με την ομάδα του τώρα. Δεν είχαμε καν ένα υποτυπώδες προπονητικό γήπεδο. Καταφέραμε πήραμε το κύπελλο. Σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας είχε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα με τον Ιβάν Σαββίδη, είναι πιο ανταγωνιστικός. Πιστεύω με μεθοδικές κινήσεις θα μπορέσει να κάνει κάτι καλό.

Για κάθε ποδοσφαιριστή, η Εθνική ομάδα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Περιέγραψε μου, τι σήμαινε για εσένα να φοράς το εθνόσημο στο στήθος;

Είναι πολύ μεγάλη τιμή να αγωνίζεσαι με την Εθνική ομάδα. Προσωπικά, δεν είχε την ευτυχέστερη κατάληξη. Μετά από μια σφαγιαστική διαιτησία με τον Ολυμπιακό στη Ν. Φιλαδέλφεια, αποφάσισα να αποχωρήσω από την Εθνική ομάδα. Ήταν μια απόφαση που πήρα εν βρασμώ ψυχής θέλοντας να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήθελα με κάποιο τρόπο να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου. Τα κέντρα αποφάσεων εκμεταλλεύτηκαν τη δήλωσή μου, ''δημοσιογράφοι'' με λοιδόρησαν, προώθησαν την προπαγάνδα τους με συγκεκριμένο τρόπο. Ποτέ δεν είχα φίλους δημοσιογράφους να με προστατεύουν. Καθρέπτης μου ήταν πάντα η αγωνιστική μου παρουσία. Όταν το καλοσκέφτηκα, συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος. Κατάλαβα ότι δε μπορούσα με μια τέτοια απόφαση να τα βάλω με όλη τη σαπίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αργότερα έγιναν προσπάθειες από την ομοσπονδία και τον προπονητή Β. Δανιήλ να επανέλθω. Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να τιμάω τα λόγια και τις πράξεις μου, αρνήθηκα ευγενικά. Είχα δεσμευτεί δημοσίως. Δε μπορούσα να αναιρέσω τα δικά μου λόγια. Είναι θέμα αρχής. Θεωρώ με την απόφαση μου ότι αδίκησα τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και ίσως ένα καλύτερο συμβόλαιο στο εξωτερικό.

Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την διαιτησία του;

Με μία λέξη, μίζερο. Βασικά δεν βλέπουμε ποδόσφαιρο. Κάθε πέρσι και καλύτερα θα έλεγα. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες ομάδες αυτές είναι ο ΠΑΣ Γιάννενα και ο Αστέρας Τρίπολης. Για την διαιτησία τι να πρωτοπούμε; Έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης άλλα όχι το μεγαλύτερο. Είναι ξεκάθαρα θέμα παραγόντων. Αυτοί που διοικούν δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο. Έχουν βγει ατασθαλίες, υπάρχουν παράγκες, βίλες πολυτελείας και ένας ακόμα δεν έχει λογοδοτήσει.

Τη φετινή περίοδο ήσουν προπονητής στην τοπική ομάδα του χωριού, τον Απόλλωνα Ακρινής. Μίλησε μου για την εμπειρία σου. Πως κύλησε η αγωνιστική σεζόν;

Εξ' αρχής, στον Απόλλωνα, είχαμε θέσει δύο στόχους. Να παραμείνουμε στο Α' τοπικό της ΕΠΣ Κοζάνης και να αλλάξουμε λίγο την νοοτροπία των ανθρώπων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Τα καταφέραμε και τα δύο. Θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο στο δεύτερο στόχο που είχαμε βάλει. Η περιοχή μας είναι αρκετά αδικημένη σε πολλά πράγματα. Κατά καιρούς έχουμε υποστεί πολλά. Δε μιλάω για αθλητικά θέματα αλλά ευρύτερα κοινωνικά. Αυτό μεταφερόταν και στο ποδόσφαιρο αναπόφευκτα. Φέτος, περάσαμε ένα διαφορετικό μήνυμα. Μάθαμε να χάνουμε, πράγμα σημαντικό για αυτές τις κατηγορίες, (όποιος έχει αγωνιστεί σε τέτοιες κατηγορίες καταλαβαίνει τι εννοώ), μάθαμε να σεβόμαστε και μέσω αυτού κερδίσαμε την εκτίμηση όλων. Πολλές ομάδες μας ευχαρίστησαν τη φετινή χρονιά για την φιλοξενία. Δεν είναι τυχαίο.

Πως σου φάνηκε το πρωτάθλημα του Α' τοπικού της ΕΠΣ Κοζάνης;

Θεωρώ ότι σε σχέση με άλλες περιοχές, είναι αρκετά ανεβασμένο. Η διαιτησία όμως δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλω να σταθώ όμως σε κάτι άλλο. Παρατήρησα ότι οι καλοί παίχτες είναι σε ηλικία από 25 και πάνω. Δε ξεχώρισα κανένα ταλέντο πιτσιρικά. Θεωρώ ότι είναι ανησυχητικό. Μάλλον, τα νέα παιδιά έχουν στρέψει αλλού τα ενδιαφέροντά τους. Κινητά, υπολογιστές κτλ αποτελούν την καθημερινή τους ασχολία. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι εξαιρετικά θλιβερό για τον τόπο μας να μην υπάρχει μία ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες. Που είναι ο παλιός Εορδαίκος, η Κοζάνη; Υπήρχαν ομάδες στην Α' Εθνική όπως Νάουσα, Βέροια, Καστοριά, Έδεσσα και δε μπορούμε εμείς; Πιστεύω ότι με τη συνδρομή της ΔΕΗ θα μπορούσαμε να είχαμε ομάδα στην Α' Εθνική και να πρωταγωνιστούσε.

Τελικός Champions League στις 25 του μήνα. Μπάγερν ή Ντόρτμουντ;

Η Μπάγερν είναι πιο ολοκληρωμένη ομάδα. Σ' έναν τελικό όμως όλα είναι πιθανά. Δεν υπάρχουν φαβορί. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα όμορφο παιχνίδι, με ρυθμό, χωρίς σκοπιμότητες. Άλλωστε, οι Γερμανοί έχουν μάθει να διασκεδάζουν το ποδόσφαιρο.

Θα μπορέσουμε να δούμε ποτέ στο άμεσο μέλλον μία ελληνική ομάδα να κατακτά έναν ευρωπαϊκό τίτλο;

Πολύ δύσκολα! Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να το κάνει η ΑΕΚ!! (γελάει). Μη ξεχνάμε ότι η Ένωση ήταν η ομάδα που άνοιξε πρώτη το χορό των ευρωπαϊκών επιτυχιών, κατακτώντας το κύπελλο στο Καλλιμάρμαρο νικώντας την Σλάβια Πράγας.

Keywords
ΑΕΚ, η καθημερινή, champions league, κοζανη, οφείλω, ολυμπιακος, ελλαδα, μνήμη, οφη, οακα, γκολ, οφείλεται, ψωμιαδης, λύση, νέα, ΠΑΟΚ, συγκεκριμένο, βεροια, καστορια, δεη, league, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παυλος ψωμιαδης, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, μακης ψωμιαδης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα, μνήμη, αθλητικα, γνωμη, γωνια, εδεσσα, εδρα, εθνικη, θεμα, ιβαν, καθημερινη, κινητα, οακα, οφη, παιχνιδια, τα νεα, τυχη, υψος, φυσικη, αξιζει, ανησυχητικο, βετερανος, βιλες, γκολ, γεγονος, γινει, γηπεδο, γιαννενα, γραφεια, δευτερο, δεος, δηλωση, διοικηση, εμβλημα, εγινε, υπαρχει, εκτιμηση, ενδιαφεροντα, επιθυμια, ζωη, ζωη μου, η καθημερινή, ηλικια, υπηρχαν, υπολογιστες, ηρωες, θετικο, θυμασαι, ιστορικο, κεφαλαιο, κυπελλο, κολοκοτρωνης, λαθος, λεφτα, λύση, λογια, μυστικο, μπορεις, ναουσα, νικο, νοοτροπια, ξαδερφος, ξεπεσμος, ομαδα, παντα, οικογενεια, οφείλεται, οφείλω, παιδια, παμε, ποδοσφαιρο, προβληματα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπιτι, τιμη, φυλακη, φορα, βηματα, εμφανισεις, ενωση, εορδαικος, καρδια, league, μεινει, μια φορα, ομαδες, παιχνιδι, σαπιλα, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα