Μπρέιβικ: Ήθελα να αποκεφαλίσω τον πρώην πρωθυπουργό

16:02 19/4/2012 - Πηγή: AEK365

Ανατριχιαστικά είναι όσα ειπώθηκαν σήμερα από τον Μπρέιβικ κατά την διάρκεια της κατάθεσής του για την δολοφονία των 77 ανθρώπων πέρυσι τον Ιούλιο στη Νορβηγία. Ο μακελάρης αναφέρθηκε τις «πρόβες» που έκανε παίζοντας βιντεοπαιχνίδια σε 16ωρη βάση καθημερινά, προτού τοποθετήσει την βόμβα στο Όσλο, ενώ εξέφρασε προκλητικά την «λύπη του» επειδή σκότωσε «μόνο 69 άτομα» στο νησί Ουτόγια και όχι άπαντες. Δήλωσε μάλιστα ότι σκόπευε να αποκεφαλίσει τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και να βιντεοσκοπήσει το γεγονός. Νωρίτερα έγινε αναφορά στην ένταξή του στους Ελευθεροτέκτονες και στο

ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω εταιρείας-βιτρίνας στις Μπαχάμες.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε ότι εντάχθηκε σε σκοπευτικό όμιλο το 2010 στα πλαίσια της «προετοιμασίας» για τις επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια που στέρησαν τη ζωή σε συνολικά 77 ανθρώπους.
Ο μακελάρης περιέγραψε πως χρησιμοποιούσε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια για να εξασκηθεί στην σκοποβολή, σημειώνοντας ότι σχεδίαζε μια επίθεση αυτοκτονίας, ήδη από το 2006.
«Δεν μου αρέσουν πραγματικά αυτά τα παιχνίδια, αλλά είναι καλά εάν θέλεις να κάνεις προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους», είπε ο Μπρέιβικ, προσθέτοντας ότι όταν αγόρασε τα όπλα του, τους έδωσε ονόματα εμπνευσμένα από τη νορβηγική μυθολογία.

«Το ημιαυτόματο [τουφέκι] το είχα ονομάσει Γκούνκνιρ, από το μαγικό ακόντιο του θεού Ούντεν που πάντα επιστρέφει αφού το πετάς, ενώ το [ημιαυτόματο πιστόλι] Γκλοκ το είχα ονομάσει Μιέλνερ, από το σφυρί του Θορ, του θεού του πολέμου», είπε ο 33χρονος, προσθέτοντας ότι χάραξε τα ονόματα στα όπλα χρησιμοποιώντας ρούνους.
Όσο έπαιζε τα παιγνίδια, ο Μπρέιβικ είπε ότι είχε αποσυρθεί από την κοινωνία και τους φίλους του, εξηγώντας ότι δεν θεωρούσε προτεραιότητα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το 2006 πήγε να μείνει με την μητέρα του για να εξοικονομήσει χρήματα. Η μητέρα του είχε ανησυχήσει, όπως ανέφερε, αλλά «φυσικά δεν μπορούσα να της πω ότι πήρα άδεια διότι σχεδίαζα να ανατιναχτώ σε πέντε χρόνια». Στην διάρκεια αυτού του έτους (2006-2007) διευκρίνισε, «έπαιζα ίσως και 16 ώρες την ημέρα. Για έναν ολόκληρο χρόνο έπαιζα και κοιμόμουν, έπαιζα και κοιμόμουν. . . Ήταν το όνειρο που είχα, και ήθελα να το κάνω» είπε ο 33χρονος, επιμένοντας ωστόσο ότι η ενασχόλησή του με τα βιντεοπαιχνίδια δεν σχετίζεται με τις περσινές επιθέσεις.

«Η βία είναι ένα εργαλείο για να επιτύχεις ένα σκοπό» διαβεβαίωσε επίσης ο μακελάρης, προσθέτοντας ότι δοκίμασε «όλες τις εναλλακτικές» αλλά όπως είπε δεν υπήρχε άλλος τρόπος, αφού «οι εθνικιστές συντηρητικοί» λογοκρίνονταν από τον νορβηγικό και ευρωπαϊκό τύπο. «Είναι απαίσιο το να πρέπει να κάνει κανείς κάτι τέτοιο για να στείλει ένα μήνυμα» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση στα κυβερνητικά γραφεία του Όσλο, είπε ότι περίμενε να χτυπήσει ο συναγερμός και ότι θα χρειαζόταν να «παλέψει για να ξεφύγει», εκτιμώντας ότι «οι πιθανότητες επιβίωσής του χωρίς να τραυματιστεί, ήταν 5%».
Όταν ο κατήγορος τον ρώτησε

Keywords
Τυχαία Θέματα