Δημοψήφισμα στη Συρία

14:47 15/2/2012 - Πηγή: AEK365

Παρά το γεγονός ότι οι Σύριοι διαδηλωτές συνεχίζουν να πεθαίνουν, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου για το υπό αναθεώρηση Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το Associated Press,

στην κατοχή του οποίου έχει περιέλθει το σχέδιο του αναθεωρημένου Συντάγματος, έχει παραληφθεί το άρθρο που ως τώρα όριζε πως το κυβερνών κόμμα Μπαάθ «ηγείται του κράτους και της κοινωνίας».

Στο αναθεωρημένο Σύνταγμα αναφέρεται ότι «το πολιτικό σύστημα του κράτους βασίζεται στον πολιτικό πλουραλισμό και η εξουσία ασκείται με δημοκρατικό τρόπο, μέσω εκλογών».

Επίσης, περιορίζει τη θητεία του προέδρου σε δύο επταετίες. Να σημειωθεί ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε στη θέση του πατέρα του, βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 12 χρόνια.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των αντικαθεστωτικών τις πρώτες εβδομάδες της εξέγερσης. Όμως πλέον, οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από την παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πιέσεις της Δύσης προς το καθεστώς εντείνονται το τελευταίο διάστημα, με τη Γαλλία να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Ρωσία ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πάντως, το καθεστώς συνεχίζει να σφυροκοπά τόσο την πόλη Χομς όσο και άλλες περιοχές.

Την Τετάρτη, επίλεκτες συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων εισέβαλαν σε περιοχές της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.

Στρατεύματα από την 4η Μεραρχία και τους Προεδρικούς Φρουρούς έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Μπαρζέχ, πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και προχώρησαν σε συλλήψεις. Κάτοικοι της περιοχής τόνισαν πως τα στρατεύματα έψαχναν για μέλη της αντιπολίτευσης και μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Επίσης, δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν αγωγό πετρελαίου στην πόλη Χομς, την οποία πολιορκούν τα κυβερνητικά στρατεύματα εδώ και έντεκα ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα