Εφιάλτης δίχως τέλος στη Χίο

10:16 21/8/2012 - Πηγή: AEK365

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στη Χίο. Δυο είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα, τέταρτη ημέρα της πυρκαγιάς που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες στο νησί.
Και τα δυο μέτωπα ξεκινούν κεντρικά από τον Ανάβατο. Το ένα μαίνεται δυτικά σε Ελίντα, Τηγάνι και Μακριά Άμμο και έχει φθάσει στη θάλασσα. Το άλλο κατευθύνεται βόρεια, προς το δασός Γιαννάκη. Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα του νότου.
Σύμφωνα με το politischios.gr, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στη Σιδηρούντα και μεταφέθηκε με καρότσα στο νοσοκομείο, καθώς η παρουσία των ασθενοφόρων

στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ανύπαρκτη.
Σύμφωνα με νεώτερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.

Επέστρεψαν το αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια στο πύρινο μέτωπο

Τη βοήθεια από την τουρκική πλευρά σε ότι αφορά τον αγώνα για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου της Χίου, φαίνεται ότι απέρριψε η πολιτεία σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στο politischios.gr δημοσιογράφοι των Τουρκικών Μ.Μ.Ε., σε Σμύρνη και Τσεσμέ.
Όπως είπαν οι ίδιοι η πυροσβεστική διοίκηση της Σμύρνης προσφέρθηκε να δώσει χείρα βοηθείας μεταφέροντας πυροσβέστες, οχήματα αλλά και μικρού τύπου αεροσκάφη στη Χίο προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση των μετώπων που εδώ και 3 ημέρες καίνε το νησί.
Η απάντηση από την ελληνική πολιτεία ήταν άμεση, αφού σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους το αίτημα για βοήθεια επεστράφη στους γείτονες άγνωστο για ποιο λόγο μέχρι στιγμής.
Άγνοια για το περιστατικό πάντως δηλώνει η πλειονότητα των φορέων της Χίου, ενώ η πολιτεία διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση, ότι υπήρξε αίτημα για βοήθεια από τουρκικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα