Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής

23:40 30/5/2013 - Πηγή: AEK365

Στην έβδομη θέση με τη χειρότερη ποιότητα ζωής βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τη μελέτη του διεθνή οικονομικού οργανισμού, OECD.

Ο OECD ανέλυσε τα δεδομένα για τις 34 χώρες που τον αποτελούν σε 11 κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν το εισόδημα των πολιτών, τη στέγαση, τις εργασιακές συνθήκες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την υποδομή και τη δημόσια υγεία. Πρώτη στη λίστα με τη χειρότερη

ποιότητα ζωής βρισκεται η Τουρκία, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστραλία.

O Business Insider παρουσίασε τις 10 χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά και υπογράμμισε μερικά από τα κριτήρια.

Η δεκάδα των... χειρότερων

1. Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας του OECD για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις άλλες χώρες. Μόλις το 31% του πληθυσμού είναι απόφοιτοι Λυκείου, ενώ μόνο το 48% έχει δουλειά .

2. Μεξικό. Ο πόλεμος για τα καρτέλ έχει φέρει τη χώρα στο ναδίρ, ενώ μόνο το 60% των ανθρώπων μεταξύ 15 και 64 έχουν δουλειά και ο μέσος όρος εργάσιμων ωρών είναι 2.250 ώρες, πολύ ψηλότερος από τον μέσο όρο των 1.776 ωρών

3. Χιλή. Η Χιλή έχει τεράστια απόσταση μεταξύ πλούσιων και φτωχών, με το 20% του πληθυσμού να κερδίζει 13 φορές όσα κερδίζει το χαμηλότερο 20% του πληθυσμού.

4. Βραζιλία. Μπορεί οι κάτοικοί της να δηλώνουν οι πιο ευτυχισμένοι του κόσμου, όμως μόλις το 68% των κατοίκων μεταξύ 15 και 64 έχουν δουλειά, ενώ το 12% των εργαζομένων δουλεύει πάρα πολλές ώρες

5. Ρωσία. Ο μέσος όρος ζωής στη Ρωσία είναι τα 70, μια δεκαετία λιγότερο από τον μέσο όρο για τον OECD.

6. Εσθονία. Η Εσθονία έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, όμως σε πολύ χαμηλό επίπεδο παραμένει ακόμα το εκπαιδευτικό της σύστημα καθώς και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

7. Ελλάδα. Στην Ελλάδα, μόλις το 65% των ενηλίκων μεταξύ 25 και 64 ετών έχουν απολυτήριο Λυκείου. Από την άλλη, ο μέσος μαθητής «πιάνει» μόλις 473 στο Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών του OECD, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο που είναι το 497.

8. Ουγγαρία. Το 58% των ανθρώπων ηλικίας 15 - 64 έχουν δουλειά στην Ουγγαρία, αν και το 81% των ενηλίκων έχει απολυτήριο Λυκείου

9. Πορτογαλία. Τεράστιο κι εδώ το ταξικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, με το 20% του πληθυσμού να κερδίζει έξι φορές περισσότερα από το υπόλοιπο 20% που ανήκει στα χαμηλά στρώματα.

10. Νότια Κορέα. Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους των χωρών του OECD με μέσο χρόνο 2.090 εργάσιμες ώρες τον χρόνο, την ώρα που ο μέσος όρος είναι 1.776 ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα