Εξαρθρώθηκε τεράστια επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος

09:59 29/5/2013 - Πηγή: AEK365

Μια καλοστημένη επιχείρηση ψηφιακού ξεπλύματος μαύρου χρήματος υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι αμερικανικές αρχές. Η εταιρία συναλλάγματος, Liberty Reserve, που φαίνεται στην όλη υπόθεση έχει συνολικά ξέπλυμα έξι δισ. δολαρίων και ήταν κόμβος για εγκληματίες κάθε είδους -από κλέφτες ταυτοτήτων μέχρι διακινητές παιδικής πορνογραφίας.

Στις έρευνες, που κατέληξαν σε πέντε συλλήψεις, συμμετείχαν

αρχές 17 χωρών. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί επίσης σε άλλα δύο άτομα.

Η εταιρεία με έδρα την Κόστα Ρίκα είχε σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε μπορούσε να μετατρέψει κεφάλαια σε «εικονικά νομίσματα», όπως το «δολάριο Liberty Reserve» ή το «ευρώ Liberty Reserve».

Για να γίνει αυτό, αρκούσε η δημιουργία ενός λογαριασμού μόνο με όνομα, διεύθυνση e-mail και ημερομηνία γέννησης (τα οποία, φυσικά, δεν διασταυρώνονταν).

Έπειτα, τα κεφάλαια χρησιμοποιούνταν σε συναλλαγές, με το αζημίωτο για την πλατφόρμα, και στο τέλος ο αρχικός καταθέτης τα έπαιρνε πίσω σε πραγματικά νομίσματα χωρίς να φαίνεται η προέλευσή τους.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Άρθουρ Μπoυντόφκσι, συνελήφθη στην Ισπανία την περασμένη Παρασκευή ενώ συνολικά έχουν συλληφθεί πέντε στελέχη της εταιρείας σε Ισπανία, Κόστα Ρίκα και ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα