Γκουαρντιόλα: Μου έλειψε το ποδόσφαιρο, είμαι έτοιμος

15:07 17/1/2013 - Πηγή: AEK365

Πριν γίνει γνωστή η συμφωνία με την Μπάγερν Μονάχου, ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA στην οποία παραδέχτηκε πως το ποδόσφαιρο του είχε λείψει και πως πλέον νιώθει έτοιμος να επιστρέψει στους πάγκους ξανά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο νέος προπονητής της Μπάγερν Μονάχου:
-Όταν άφησες τη Μπαρτσελόνα φανερά ένιωσες κάπως άδειος. Πώς αισθάνεσαι τώρα;
«Είμαι πολύ καλά. Έφτασα σε ένα σημείο που είπε αρκετά. Η οικογένειά

μου επίσης άξιζε πολύ περισσότερα από όσα τους δίνω τα τελευταία χρόνια. Και τώρα νιώθουμε μια πραγματική περιπέτεια, γευόμαστε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Αλλά, ακόμα κι αν ίσως δεν το βλέπω, είμαι μόλις 41. Για προπονητής είμαι μικρός και επιστρέφω φέτος».
-Το να ζήσεις στη Νέα Υόρκη, όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι το νούμερο 1 άθλημα, σου πρόσφερε γαλήνη και χώρο εκτός παιχνιδιού;
«Όταν είσαι ποδοσφαιριστής δεν σταματάς να σκέφτεσαι το ποδόσφαιρο. Και όταν είσαι προπονητής ακόμα περισσότερο, είναι περισσότερο στο μυαλό σουτ. Αλλά είναι αλήθεια ότι τόσο κοινωνικά όσο και πολιτιστικά οι ΗΠΑ δεν είναι ένα ποδοσφαιρικό έθνος. Υπάρχουν άλλα αθλήματα που έχουν ισχυρότερο δεσμό με τ Νέα Υόρκη. Δεκατέσσερα εκτομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί και ο καθένας κάνει το δικό του. Και εμείς κάνουμε επίσης το δικό μας: Ζούμε, μαθαίνουμε τη χώρα και απολαμβάνουμε τα εκατομμύρια πράγματα που μπορείς να κάνεις σε αυτό το μέρος».
-Οπότε μπορείς να περπατάς στους δρόμους χωρίς να σε ενοχλούν;
«Μπορούσα και στη Βαρκελώνη επίσης. Πάντα μπορώ να πηγαίνω τριγύρω χωρίς να κατακλύζομαι, ωστόσο είναι αλήθεια ότι στη Νέα Υόρκη μπορείς να περάσεις πραγματικά απαρατήρητος».
-Ποιοι παράγοντες στο ποδόσφαιρο σου έλειψαν;
«Μου έλειψε το ίδιο το παιχνίδι. Τα πάντα που υπάρχουν τριγύρω του. Μου έχει λείψει και ο τρόπος που κατανοείς το πως μια συγκεκριμένη ομάδα παίζει και το πως μπορείς να τους κερδίσεις, να αποφασίζεις για τους παίκτες και να προσπαθείς να κερδίζεις ένα ματς. Για μένα, τουλάχιστον, αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που είμαι στο παιχνίδι. Δεν υπάρχουν άλλα πράγματα για τα οποία να νιώθω μια συνεχή ανάγκη. Μπορώ να ζήσω τέλεια χωρίς αυτά. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι μπορείς να ζήσεις μια πολύ καλύτερη ζωή χωρίς αυτά. Αλλά το ίδιο το παιχνίδι είναι αυτό που σε τραβάει».

-Τι χρειαζόταν για να επιστρέψεις;
«Όπως κάθε προπονητής, σου αρέσει να σε θέλουν. Είναι απλό. Ωστόσο, όσο καλά και να τα έχεις πάει πριν, δεν αλλάζει αυτό στο οποίο στοχεύεις. Το να νιώθεις ότι σε θέλουν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στις ζωές μας και είναι το ίδιο για τους ανθρώπους μας και για έναν σύλλογο επίσης. Θέλεις να δείξουν ότι σε θέλουν και να πιστέψουν ότι ίσως απολαύσεις το χρόνο σου μαζί τους. Όπως είπα, όταν ξεκίνησα στη Μπαρτσελόνσα, δεν πήγα σκεπτόμενος ότι θα κερδίσω τίτλους τον Μάιο. Έχει να κάνει με το να περνάς καλά και να ενθαρρύνεις τους παίκτες να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που θεωρείς καλύτερο για να έρθουν οι νίκες. Η ιδέα είναι να απολαμβάνεις το παιχνίδι».
-Ακόμα και έτσι, το να έχεις τόση μεγάλη επιτυχία στη Μπάρτσα θέτει τον πήχη ψηλά για τον επόμενο ρόλο σου. Αυτό σου προσθέτει έξτρα πίεση;
«Ναι, αλλά δεν θα μπορούσα να το αλλάξω. Προτιμώ να συνεχίσω έτσι, έχοντας όλες αυτές τις εμπειρίες, από το να ξεκινήσω από κάπου που θα πρέπει να τους κερδίσω όλους. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά τώρα. Όταν ξεκίνησα στη Μπαρτσελόνα το 86-87% των ανθρώπων δεν με ήθελε. Τώρα, χάρη στο πόσο καλά πήγαν όλα, υπάρχουν σύλλογοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για μένα. Αυτά συμβαίνουν στη ζωή και δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Πετύχαμε τα πάντα μαζί, χάρη σε πάρα πολλούς ανθρώπους και θα θυμάμαι τα πάντα που έζησα αυτά τα χρόνια. Ό,τι κι αν λένε, αυτές οι εμπειρίες ανήκουν σε εμένα και κανείς δεν μπορεί να μου τις πάρει».
-Θα αναλάμβανες κάποια εθνική ομάδα;
«Νομίζω ότι ο προπονητής κάποιας Εθνικής πρέπει να είναι από την ίδια χώρα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να προσφέρω κάτι παραπάνω από ό,τι κάποιος από την ίδια χώρα. όσον αφορά και τα Μέσα, ο Τύπος είναι πιο δεκτικός. Έχεις μικρά χρονικά διαστήματα για να δουλέψεις με την ομάδα σε διεθνές επίπεδο, οπότε είναι πολύ σημαντικό για τον προπονητή και τα Μέσα να υπάρχει μια ισχυρή σχέση, ώστε να υπάρχει ειρηνική ατμόσφαιρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα