Η επόμενη μέρα των εκλογών

01:07 18/6/2012 - Πηγή: AEK365

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων προβλέπει αρχικά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ανακοινωθεί επίσημα από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, στον πρόεδρο της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Πολύδωρας θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει επισήμως και να αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής

και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου στις 11 το πρωί για την ορκωμοσία της. Φυσικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ορκωμοσία της νέας Βουλής να γίνει και νωρίτερα από το όριο των 11 ημερών.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αρχικά θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, δηλαδή της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς αν παραλάβει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 151 εδρών ή να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ελάχιστο αριθμό εδρών 120 και ψήφο ανοχής, ώστε να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι ο κ.Τσίπρας θα παραδώσει αμέσως τη διερευνητική εντολή χωρίς να προσπαθήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως και να έχει, αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που έχει επίσης τρεις ημέρες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν όλες οι διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος έχει τονίσει ότι θα ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια η διαδικασια των διερευνητικών εντολών, ώστε να μην χαθεί χρόνος.

Ωστόσο,

Keywords
Τυχαία Θέματα