Η Ευρώπη των «17»

08:25 9/12/2011 - Πηγή: AEK365

Στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν μεν για πολλές ώρες αλλά δεν πήραν αποφάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη. Στόχος των συνομιλιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των "27" με αλλαγή των Συνθηκών για να μπορέσουν να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για τα κράτη-μέλη. Ωστόσο διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως οη Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία των "17"

αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν στην συμφωνία και άλλα κράτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 δις, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία 23 χωρών για την διάσωση του Ευρώ γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Εκτός της συμφωνίας μένουν Αγγλία και Ουγγαρία ενώ Τσεχία και Σουηδία θα περάσουν την συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών τους προς έγκριση.

Η στάση της Βρετανίας αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και των "27", σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήταν αντίθετος στην αλλαγή των Συνθηκών. Σε δηλώσεις του ο Κάμερον τόνισε: "Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση".

Keywords
Τυχαία Θέματα