Η ηττημένη Μέρκελ δίνει εξηγήσεις

19:52 29/6/2012 - Πηγή: AEK365

Ελαφρώς ηττημένη επιστρέφει στην Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ έχοντας να αντιμετωπίσει και την Μπούντεσταγκ -που εγκρίνει το απόγευμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον ESM- εξηγώντας πώς αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με άκαμπτες θέσεις και γυρίζει με «σπασμένη» άμυνα υπό την πίεση του ευρωπαϊκού νότου.

Με το βλέμμα στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η Μέρκελ

δηλώνει πάντως ικανοποιημένη. Μιλά για έναν «καλό συμβιβασμό» στη Σύνοδο Κορυφής και σπεύδει να διαμηνύσει πως ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στη θέση της για βοήθεια μόνο εφόσον συνοδεύεται από στενό έλεγχο, προϊδεάζοντας για συνέχιση της δύσκολης διαπραγμάτευσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μεταφέρει στις «αποσκευές» της μία οδυνηρή διπλωματική ήττα, κατά κοινή διαπίστωση των αναλυτών, ωστόσο η ίδια επιχειρεί να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση στην οποία οδηγήθηκε στις Βρυξέλλες -και σε συνέντευξη Τύπου υπεραμύνθηκε του συμβιβασμού, μίλησε για μία θετική συμφωνία, σπεύδοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει πως παραμένει πιστή στην πάγια θέση της περί χορήγησης βοήθειας μόνο με έλεγχο.

Μία νέα εποπτική αρχή θα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρακολουθεί πολύ στενά τις τράπεζες, υπογράμμισε η καγκελάριος.

Υπό όρους θα χρησιμοποιούνται πάντα οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης EFSF και EMS δήλωνε την ίδια στιγμή από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, και ενώ ανακοινωνόταν ταυτόχρονα έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Διαμηνύοντας ότι παραμένει πιστή στη θέση της για βοήθεια με όρους και έλεγχο, η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε απο τη βελγική πρωτεύουσα πως θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του έτους δύσκολες διαπραγματεύσεις προς οριστικοποίση των συμφωνηθέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα