Η Πιονγιάνγκ προειδοποιεί τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ν.Κορέα

13:42 9/4/2013 - Πηγή: AEK365

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα τη στιγμή που αυξάνονται οι φήμες ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμα πυρηνική δοκιμή.

«Δεν επιθυμούμε να πάθουν κακό οι ξένοι στην Νότιο Κορέα, σε περίπτωση πολέμου», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο

KCNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Βορείου Κορέας στην Επιτροπή Ειρήνης Κορέας Ασίας-Ειρηνικού.

Εν τω μεταξύ, οι 53.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι της Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκαν την Τρίτη στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί από κοινού με την Νότιο Κορέα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την διακοπή της λειτουργίας της ζώνης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το 2004.

Η απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Καεσόνγκ συμπίπτει με τη φημολογία ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμη πυρηνική δοκιμή.

Περίπου 475 νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων παραμένουν στην Καεσόνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρειο Κορέα.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι 77 από αυτούς θα επιστρέψουν σήμερα, Τρίτη.

Ελάχιστοι αναλυτές ανέμεναν ότι η Βόρειος Κορέα θα διακινδύνευε την Καεσόνγκ, η οποία αποφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικά αγαθά και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγιάνγκ, η οποία απείλησε και τις δύο χώρες με πυρηνική επίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα