Η... θητεία και ο Κορδέρο

20:34 22/9/2013 - Πηγή: AEK365

Δύο χρόνια και σήμερα

Του Ηλία Τομαρα, αρχισυντάκτη του aek365

Για την ΑΕΚ ξεκίνησε στη Φυλή η αντίστροφη μέτρηση μιας περιόδου που μοιάζει με θητεία στην... πινέζα. Από τη στιγμή που η Ένωση δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το μαρτύριο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διευκολύνει τον εαυτό της και να περάσει αυτές τις σεζόν όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Το χρέος της είναι να παίρνει νίκες, να παίζει καλή μπάλα για να ζεστάνει τον κόσμο της και να επιστρέψει

τελικά εκεί που ανήκει.

Για τη Γ' Εθνική τα είπε όλα η πρώτη φάση του αγώνα με την κλοτσιά στον Πλατέλλα. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει ένα σκληρό πρωτάθλημα με πολύ ξύλο γεμάτο δυνατά-άτεχνα παιδιά που θα αντιμετωπίζουν τα ματς απέναντι της ως μια ευκαιρία να φανούν. Η ποιότητα, η απλότητα στον τρόπο παιχνιδιού και η ασφυκτική πίεση είναι οι απαντήσεις για να παίρνεις ματς με όσο το δυνατόν λιγότερες μελανιές.

Το πρώτο το πήρε και ξεκίνησε αυτό το παράξενο ταξίδι με το δεξί. Πιθανότατα με εμφανίσεις σαν τη σημερινή να μπορέσει να πάρει και όλα τα επόμενα όμως είναι αναγκαίο να βελτιώσει πολλά πράγματα, πάνω από όλα για αυτό τον συγκλονιστικό κόσμο που γέμισε το γήπεδο.

Η ομάδα παρουσίασε μεγάλο πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων κυρίως γιατί δεν είχε ταχύτητα στην εκτέλεση και γιατί ίσως οι παίκτες να θεωρούσαν πως θα ντριπλάρουν άνετα τους αντιπάλους τους. Δεν εκμεταλλεύτηκε τα στημένα της (που θα είναι πάρα πολλά σε κάθε ματς) και δεν κατάφερε να ασκήσει πίεση ψηλά το οποίο απέναντι σε τέτοιες ομάδες σημαίνει αυτομάτως λάθος. Επιπλέον η άμυνα χάρισε φάσεις στον Μανδραικό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να πιστέψει ο αντίπαλος ότι μπορεί ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούσε.

Σε ατομικό επίπεδο προβληματίζει η κατάσταση του Τσουμάγκα ενώ είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι ο Μπρέσεβιτς θα είναι το ίδιο κακός και στα επόμενα ματς. Φανερά ανέτοιμος ο Πόποβιτς ενώ χρειάζεται μεγάλη βελτίωση από τον Τζανετόπουλο. Ο Κορδέρο σήμερα έμοιαζε (και θα μοιάζει και στη συνέχεια) με τον Ρεδόνδο. Η διαφορά επιπέδου είναι ολοφάνερη κάτι που ισχύει και για τους Ανάκογλου και Πλατέλλα. Αυτό όμως πρέπει να το δείξουν και άλλοι παίκτες. Με τις επιστροφές όμως σίγουρα θα δούμε μια διαφορετική ομάδα.

Καλή αρχή είχαμε, καλό κουράγιο να έχουμε πλέον και οι Κυριακές μας είναι όσο πιο όμορφες γίνεται (χωρίς γκρίνιες).

ΥΓ.: Γ'Εθνική αλλά τέτοια διαιτησία (εξαιρείται ο ένας επόπτης) στη Σούπερ Λίγκα δύσκολα βλέπουμε

ΥΓ1: Απαράδεκτο να μπαίνει κόσμος στο γήπεδο στο 10' και στο 15' του ματς και να τρώνε και δακρυγόνα. Το ματς της ΑΕΚ θέλουν οργάνωση Σούπερ Λίγκας από την πλευρά της Αστυνομίας.

Σαν να έπαιζε με τον γιό του και τους φίλους του...

Του Μάριου Τριβιζά, ρεπόρτερ ΑΕΚ του aek365

Τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο «περίεργα» όσο περίμενα. Η γλυκιά προσμονή από το πρωί να κυλήσουν οι ώρες ήταν η ίδια. Το γήπεδο θύμιζε Σούπερ Λίγκα (αφού όταν ανέβηκε σε αυτήν μάθαμε τον Θρασύβουλο). Ο κόσμος της ΑΕΚ στην εξέδρα είχε τη δίψα, το πάθος και το... τέμπο που θα είχε σε αγώνα που κρίνει... τίτλο. Και αυτή η χρυσοκίτρινη φανέλα με το μαύρο σορτσάκι γέννησαν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα μες στο χορτάρι.

Σε τελική ανάλυση, ακόμη και το θέαμα εντός του αγωνιστικού χώρου (χάρη στο παιχνίδι που έκανε η ΑΕΚ και όχι ο αντίπαλος) δεν ήταν... Γ' Εθνικής. Ή, μάλλον, δεν ήταν Γ' Εθνικής όπως την είχαμε μες το μυαλό μας (τουλάχιστον εγώ), γιατί βλέποντας τα... 5-2, τα 3-1 και τα 3-0 ως αποτελέσματα των άλλων αγώνων του ομίλου της ΑΕΚ (ο οποίος παρεμπιπτόντως σε αυτή την πρώτη αγωνιστική δεν είχε ματς που να μείνει στο μηδέν), τελικά μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε με μια κατηγορία που... προβλέπει μόνο ξύλο και... μισό μηδέν.

Δεν κάνω... αυθυποβολή για παρηγοριά. Απλά ίσως αυτή η δεδομένα δύσκολη σεζόν να μην αποδεχθεί όσο οδυνηρή περιμέναμε. Αρκεί εμείς από την πλευρά μας να δούμε τα πράγματα με μια καλή διάθεση και -πολύ σημαντικότερο- η ομάδα να συνεχίσει να κάνει ότι και σήμερα: Το χρέος της. Άλλωστε, δεν ζητάμε πολλά. Το αποτέλεσμα και ένα-δυο γκολ όπως αυτά που μπήκαν σήμερα, για να έχουμε κάτι να σκεφτόμαστε μέσα στην εβδομάδα.

Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό, εμένα προσωπικά η ΑΕΚ με κάλυψε πλήρως, σε πρώτη φάση. Είδα αυτά που ήθελα. Μια ομάδα που δείχνει μέσα στο γήπεδο ότι πάει για το πρωτάθλημα, με έναν ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο. Είχε τον έλεγχο του αγώνα, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, πέτυχε ωραία δύο γκολ και κέρδισε. Αν και είναι δεδομένο ότι αυτό το σύνολο έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, ενώ στη συνέχεια θα προσθέσει και λύσεις (τους Ρόβα, Γεωργέα που εξέτισαν και τον Ράμα που ως Έλληνας θα δώσει μια επιπλέον λύση στον Δέλλα, στην επίθεση), η εικόνα και η απόδοση της σήμερα είναι αρκετή για να πετύχει και τους δύο στόχους της. Καλό θέαμα και αποτέλεσμα.

Δεν με προβληματίζει τόσο η επιπολαιότητα (και η ατυχία) στις τόσες πολλές καλές προϋποθέσεις για γκολ που δημιουργήθηκαν. Η αμφιβολία μου για αυτή την ΑΕΚ ήταν αν θα μπορούσε με συνέπεια και σταθερότητα στη ροή του ματς να βγάλει τόσες φάσεις. Το έκανε και αν συνεχίσει να το κάνει είναι δεδομένο ότι τα γκολ θα έρθουν. Είτε από τον Μπρέσεβιτς (που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα φιλικά είχε πέντε γκολ σε οκτώ ματς), είτε από τον Ντακόλ, είτε από τον Πλατέλλα (που ήταν σχεδόν άριστος), είτε από τον Πόποβιτς (που παρά την κακή του εικόνα λόγω ανετοιμότητας, η ποιότητά του φαίνεται).

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, δεν μπορώ να μην επισημάνω το πολύ θετικό ντεμπούτο του Σταθάκη στα επίσημα ματς, όπως και την σταθερότητα που είχε στην απόδοσή του ο Βούρας, ωστόσο συνολικά νομίζω ότι η δουλειά στα στημένα και στην συγκέντρωση για να μην προκύπτουν κενοί χώροι στην γρήγορη εναλλαγή από την επίθεση στην άμυνα, θα πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Άφησα για το τέλος μια σημείωση για τον Κορδέρο: Το γνωρίζαμε ότι για την ΑΕΚ της Γ' Εθνικής είναι πολυτέλεια. Αλλά δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η διαφορά ποιότητα θα ήταν τέτοια. Η σημερινή του εικόνα θύμισε επαγγελματία ποδοσφαιριστή που παίζει για πλάκα στην αυλή του σχολείου με τον γιό του και τους φίλους του, λίγο πριν τον πάρει να γυρίσουν σπίτι...

Αυτή η ΑΕΚ θα γίνεται όλο και καλύτερη...

Του Θοδωρή Καρβουνιάρη, ρεπόρτερ ΑΕΚ του aek365

Την πήραμε κι αυτή την κρυάδα. Έφυγε κι αυτό. Θα έρθουν κι άλλα, όμως πάντα το πρώτο είναι το πιο δύσκολο. Ευτυχώς πέρασε όπως έπρεπε: με νίκη και την ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο πολύ ανώτερη από τον αντίπαλό της. Πραγματικά το περίμενα πιο δύσκολο το ματς. Το άγνωστο δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις... Θα γινόταν όμως πάρα πολύ εύκολα τα πράγματα αν οι μισές ευκαιρίες γινόντουσαν γκολ. Δεν έμπαινε η μπάλα μέσα και ένα άγχος, κυρίως διότι έχουμε δει πολλά και η άμυνα δεν εμπνέει ακόμη εμπιστοσύνη, η αλήθεια είναι πως υπήρχε.

Δεν θα σταθώ στα θετικά που είναι αρκετά... Επιγραμματικά, τονίζοντας, κρατάω τον εξαιρετικό Κορδέρο, τα όμορφα γκολ, τον Πλατέλλα που παίζει σαν να είναι χρόνια στην ΑΕΚ, τον Βούρα που αν και είχε άγχος ήταν εκεί στις δύο φάσεις που έκανε ο Μανδραϊκός, τον Γροντή που μπήκε 20 λεπτά και σουλούπωσε το κέντρο παίζοντας πίσω από το φορ και φτιάχνοντας δύο γκολ και τον μαγικό λαό που τα λόγια έχουν στερέψει...

Θα σταθώ στα αρνητικά, τα οποία όμως πραγματικά δεν ανησυχώ και είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθούν γιατί η ομάδα δουλεύει! Το πρώτο ήταν η συνεργασία Ντακόλ - Μπρέσεβιτς μπροστά. Ο Δέλλας πρέπει να βρει έναν τρόπο, αφού τους θέλει και τους δύο, να τους χωρέσει στην ενδεκάδα, όμως σήμερα έδειξαν ότι λείπει η χημεία μεταξύ τους. Μπροστά ο Κροάτης (πολλά και άσχημα τελειώματα σήμερα) και πίσω του ο Βραζιλιάνος και ζήτημα είναι αν άλλαξαν δύο μπαλιές μεταξύ τους... Λέει πολλά αυτό. Ο Ανάκογλου με τον Κορδέρο κάνουν τη διαφορά, όμως η ΑΕΚ θέλει ένα κλασικό αμυντικό χαφ. Μακάρι να μπει και να παίξει εκεί ο Γεωργέας ή ο Ρόβας, όμως οι δυο τους μπορούν να δώσουν πολλά παραπάνω στην ομάδα αν παίζουν λίγα μέτρα πιο μπροστά και ξέροντας πως θα έχουν από πίσω τους μία «σκούπα». Τόσο ο Ανάκογλου όσο και ο Κορδέρο τρέχουν, πιέζουν στο χώρο και η ΑΕΚ πρέπει να εκμεταλλευτεί μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή για περισσότερα κλεψίματα που σημαίνει περισσότερες επιθέσεις και περισσότερες ευκαιρίες για γκολ.

Και κάτι τελευταίο: Αν οι παίκτες της ΑΕΚ παραμείνουν προσγειωμένοι και κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους και πως να "ευχαριστήσουν" συνεχώς τον κόσμο με νίκες και γκολ, χωρίς να παίζουν ούτε... δέκα λεπτά στα παιχνίδια με τουπέ και υπεροψία τότε θα κερδίζουν όλα τα παιχνίδια. Το σίγουρο είναι ένα: Η ΑΕΚ θα βελτιώνεται συνεχώς...

ΥΓ: Το πανό που κρεμάστηκε στη Φυλή τα λέει όλα...

Keywords
Τυχαία Θέματα