Καμιά σχέση με τα προηγούμενα

18:36 21/6/2013 - Πηγή: AEK365

Έχω σταθεί αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες στην σημασία που έχει η ικανότητα που έχει δείξει μέχρι σήμερα ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο να κρατάει κλειστά τα σημαντικά χαρτιά για το γήπεδο. Και να τα βγάζει μεθοδικά όταν πρέπει...

Σε αυτή την διαδικασία μέσα εντάσσω και την χθεσινή ιστορική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού. Μια μέρα πριν από την συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΑΕΚ με την Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η οποία θυμίζω ότι μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής, γίνεται την στιγμή που το ρεπορτάζ

υποδηλώνει ξεκάθαρα πως η πλευρά της «Ένωσης» είναι έτοιμη να παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Ο Μελισσανίδης που γνωρίζει πολύ καλά ότι το θέμα του γηπέδου όσο άρτια και να είναι η προετοιμασία, μπορεί να κριθεί σε λεπτομέρειες που εξαρτώνται από τους πιο απίθανους παράγοντες, έχει καταφέρει να κρατήσει μια εκπληκτική για τα δεδομένα της ΑΕΚ «μυστικοπάθεια» όσον αφορά τα ουσιαστικά στοιχεία της προετοιμασίας.

Αυτό έχει σαν φανερό αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές ευχάριστες εκπλήξεις εκεί που δεν το περιμένουμε, αλλά το πιο σημαντικό κι όχι τόσο άμεσα ορατό τώρα αποτέλεσμα, είναι πως μαθαίνουμε πλέον απτά, συγκεκριμένα πράγματα. Υπάρχουν απτές, συγκεκριμένες και θετικές εξελίξεις.

Η διαφορά με προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες είναι ήδη φανερή. Η ανακοίνωση του Σγουρού χθες, είναι η πρώτη πραγματική και συγκεκριμένη θετική εξέλιξη για το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ σχεδόν από τότε που ξεκίνησε να μας απασχολεί.

Συναντήσεις επί συναντήσεων, σχέδια επί σχεδίων, αλλά ποτέ ένα καλό συγκεκριμένο νέο που να αντανακλά σε άμεση θετική εξέλιξη. Τώρα επιτέλους ένα: Είκοσι εκατομμύρια ευρώ στην διάθεση της ΑΕΚ από την Περιφέρεια Αττικής.

Αφήνω έξω την συμφωνία του Μελισσανίδη με τους πρώην μεγαλομετόχους της ΠΑΕ ΑΕΚ, Χατζηιωάννου και Παππά. Που κι αυτή αποτελεί φυσικά κομβικό σημείο της ιστορίας.

Εδώ δεν μιλάμε για μνημόνια, δεν μιλάμε για συναντήσεις με ευχολόγια. Μιλάμε για μια απόφαση.

Είναι βέβαιο ότι αυτά τα 20 εκ. ευρώ που θα δοθούν σαν υποστήριξη στην ΑΕΚ για ένα αθλητικό αναπτυξιακό έργο, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι ενός χρηματοδοτικού πλάνου του οποίου η σύνθεση γίνεται μεθοδικά. Κι έχει προχωρήσει ήδη πολύ περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να προβλέψουν και οι πιο αισιόδοξοι.

Από εκεί και πέρα, είναι εξοργιστική η κουβέντα που ξεκίνησαν κάποιοι, περί κρατικής χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάνει γαργάρα στο παρελθόν την πραξικοπηματική αφαίρεση του γηπέδου της ΑΕΚ από τον φάκελο του 2004, για να ωφεληθεί ο ΟΣΦΠ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο το οποίο εκπληρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και φυσικά δεν θα είναι μόνο το γήπεδο της ΑΕΚ που θα υποστηριχθεί.

Ξεκίνησαν ήδη την προπαγάνδα από χθες, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ζητάνε. Να μην φτιάξει η ΑΕΚ γήπεδο; Να μην εκπληρώσει η Πολιτεία την προβλεπόμενη υποχρέωση που έχει για να στηρίξει τέτοιου είδους έργα; Να μην δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να δουλέψουν;

Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του έργου, θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια. Ένα μόνο μέρος, σημαντικό όμως για την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού πλάνου, θα καλυφθεί από την συνδρομή της Περιφέρειας, όπως ρητά προβλέπεται για έργα που, επαναλαμβάνω, εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι οι χθεσινές ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα την στιγμή που το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, μπαίνει σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Την πιο κρίσιμη.

Και πολύ περισσότερο θέλω να πιστεύω πως δεν θα γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης για οποιοδήποτε σκοπό. Η ανευθυνότητα μέρους της πολιτικής ηγεσίας που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και χθες το βράδυ, φυσικά είναι εύλογο να δημιουργεί ανησυχίες. Όμως η ΑΕΚ αυτή την στιγμή πρέπει να μείνει και θα μείνει, έξω από οποιοδήποτε πολιτικό και κομματικό παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα