Καταγγελία για θάνατο πρόσφυγα σε στρατόπεδο κρατουμένων

22:07 29/7/2013 - Πηγή: AEK365

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών καταγγέλλει το θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος ήταν κρατούμενος σε στρατόπεδο μεταναστών.

«Ο θάνατος του Μοχάμαντ Χασάν δεν είναι ένα ατύχημα. Είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας κρατικής πολιτικής που θεωρεί ότι οι ζωές προσφύγων και μεταναστών δεν είναι άξιες προστασίας».

Ο Χασάν βρισκόταν υπό κράτηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου από τον Σεπτέμβριο του 2012. Για 11 μήνες δεν ελάμβανε στοιχειώδη θεραπεία για ασθένειά του, καθώς σύμφωνα με τη γνωμάτευση των γιατρών στην Κόρινθο, έπασχε από «λοίμωξη αναπνευστικού

- αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1». Είχε παραπονεθεί ότι πονούσε αφόρητα αλλά παρά τις έντονες διαμαρτυρίες συγκρατουμένων του, οι φύλακες δεν τον μετέφεραν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Το περασμένο Σάββατο, 27 Ιουλίου, ο πρόσφυγας κατέληξε στο Σισμανόγλειο.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι «πιθανόν να έχει αποφευχθεί ο θάνατός του με την κατάλληλη αγωγή και ιατρική φροντίδα. Οι συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών δεν παραβιάζουν μόνο κάθε έννοια νομιμότητας. Τσαλακώνουν επίσης κάθε έννοια σεβασμού της αξιοπρέπειας αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

«Με μηδενική ιατρική φροντίδα, κακή διατροφή και καταπάτηση των κανόνων υγιεινής, τα στρατόπεδα συνιστούν απειλή για τη ζωή και την υγεία των κρατούμενων μεταναστών» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα