Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

08:21 6/5/2013 - Πηγή: AEK365

Από μια κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι σχέσεις Συρίας και Ισραήλ φαντάζουν εξαιρετικά τεταμένες, έπειτα από την δεύτερη -μέσα σε λίγες μέρες- αεροπορική επιδρομή του Τελ Αβίβ στα περίχωρα της Δαμασκού, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Επισήμως, ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως στόχος ήταν κτίριο όπου φυλάσσονταν ιρανικοί εξοπλισμοί, οι οποίοι πιθανότατα προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι το Ισραήλ τής κήρυξε τον πόλεμο και προανήγγειλε αντίποινα. Η

Δαμασκός έκανε λόγο, μάλιστα, για συμμαχία του Τελ Αβίβ με τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει ισραηλινή ή άλλη δυτική εμπλοκή, ενώ ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν δήλωσε πως υπάρχει υποδομή για να εκπαιδεύσουν τον συριακό στρατό.

Την ίδια ώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις από αέρος επιδρομές ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν αρκέστηκε σε μια έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν με συναίσθηση της ευθύνης τους για να αποτραπεί η κλιμάκωση αυτής που ήδη αποτελεί μια καταστροφική και πολύ επικίνδυνη σύρραξη».

Στο μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Σύρο ηγέτη «σφαγέα». «Εσείς, Μπασάρ Άσαντ, Θεού θέλοντος, θα πληρώσετε για όλα αυτά. Θα πληρώσετε ένα πολύ βαρύ τίμημα για το θάρρος που επιδείξατε στα βρέφη στις κούνιες τους, αλλά δεν ήσασταν ικανός να το επιδείξετε σε κανέναν άλλο», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εάν το θέλει ο Θεός, θα φυλακίσουμε αυτόν τον σφαγέα, αυτός ο δολοφόνος θα τιμωρηθεί με την ποινή που του αξίζει από την διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της Δύσης φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πολέμου. Ήδη από τη Μεγάλη Παρασκευή οι ΗΠΑ -για πρώτη φορά- δήλωσαν δημόσια ότι εξετάζουν τον ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους Σύρους αντάρτες. Χθες, ο Μπαρακ Ομπάμα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από τις μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χεζμπολάχ».

Ενδεικτικές, πάντως, του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος υπογράμμισε πως η ισραηλινή επιδρομή στην Συρία δείχνει τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.

Ωστόσο, σε μια τέτοια πρόταση αντιτίθεται η Βιέννη. Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στο ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων για να υπάρξουν προμήθειες όπλων από τους αντάρτες και στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Αντιθέτως, οι επιδρομές του Ισραήλ δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά όπλα στη Συρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα