Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

09:34 20/2/2012 - Πηγή: AEK365

Η συμμετοχή του ιδιωτικού και επίσημου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες τις βασικές λεπτομέρειες για τον δεύτερο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και σήμερα το Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει τη τελική συμφωνία που θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2015 και θα επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Το Eurogroup Working Group εξέτασε τις λεπτομέρειες για την σύσταση του ειδικού λογαριασμού (Escrow Fund) στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα που θα εκταμιεύονται τμηματικά για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Η τμηματική αυτή καταβολή των χρημάτων θα αποτελέσει και τη δικλείδα ασφαλείας της Ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα θα προβεί στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί στα πλαίσια του νέου Μνημονίου.

Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό για την αποπληρωμή του χρέους που έχει συμφωνηθεί, καθώς και τα επιπλέον ποσά για την χρηματοδότηση της Ελλάδος θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα εκταμιεύεται το ποσό κάθε φορά που θα χρειάζεται για να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια.

Εφόσον το ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν φθάνει για την τρέχουσα διαχείριση και την μείωση του ελλείμματος θα συμπληρώνεται είτε από μειώσεις δαπανών, είτε από φόρους, είτε από άλλες πηγές.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των τόκων και του χρέους που απορρέουν από την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδος.

Σήμερα θα αποφασισθεί το εάν η Ελλάδα θα λαμβάνει πρώτα τα χρήματα και έπειτα θα αποπληρώνει μέρος αυτών στον ειδικό λογαριασμό ή το εάν οι πιστωτές της Ελλάδας θα καταβάλουν απευθείας τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους στον ειδικό λογαριασμό, κάτι που θεωρείται το πλέον πιθανό

Keywords
Τυχαία Θέματα