Κυρ Παντελή συγνώμη για αυτή την ΑΕΚ…

17:22 5/10/2012 - Πηγή: AEK365

Η ΑΕΚ περνά τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Ο κόσμος της ΑΕΚ βλέπει την αγαπημένη του ομάδα να «ταλαιπωρείται», να «φλερτάρει» με το κραχ, να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ιδρυτές της ΑΕΚ από εκεί ψηλά, σίγουρα δεν είναι περήφανοι για το κατάντημα του συλλόγου που εμπνεύστηκαν το 1924 και έμελλε να στιγματίσει τον ελληνικό αθλητισμό και τις ψυχές

και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Εκείνη η παρέα που πριν περίπου 88 χρόνια εμπνεύστηκαν την ιδέα της μεγαλύτερης ελληνικής ομάδας. Ένας εξ’ αυτών ήταν και ο Παντελής Καραγιάννης. Μέγας ΑΕΚτζής, εραστής της ιδέας της Ένωσης. Σαν σήμερα πριν 15 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο κυρ Παντελής και μόνο μέσα από τα μάτια της κόρης του Βασιλικής μπορεί να δει και να καταλάβει κάποιος την έννοια: αγνή αγάπη για την ΑΕΚ…

Η ιστορία του Παντελή Καραγιάννη

Ο Παντελής Καραγιάννης γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1900 σε ένα χωριό στην Κωνσταντινούπολη. Από τα 10 του χρόνια δούλευε για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του. Αργότερα σαν έφηβος μαζί με άλλους Ελληνες έφτιαξαν την ομάδα του Πέρα Κλουμπ. Τον σύλλογο που από τα σπλάχνα της βγήκε η ΑΕΚ αργότερα... Το 1919 ο Τούρκικος στρατός κάλεσε τον Καραγιάννη και εκείνος έφυγε κρυφά για την Ελλάδα για να σπουδάσει μάγειρας. Τρία χρόνια μετά χιλιάδες συμπατριώτες του ήρθαν στην Ελλάδα. Το '24 μαζί με την παρέα του είχαν την ιδέα για την ΑΕΚ. Την συνέχεια του Πέρα Κλουμπ που είχαν δημιουργήσει στην Πόλη.

Δούλευε πολύ και όποτε είχε ελεύθερο χρόνο πήγαινε στα γραφεία της ΑΕΚ στην οδό Μητροπόλεως, για να βοηθήσει σε ότι μπορεί. Αγαπημένοι του παίκτες στα πρώτα χρόνια ο Νεγρεπόντης, ο Γιάμαλης και ο Ρίμπας. Μετέβη αργότερα στην Γαλλία και ταξίδεψε πολύ λόγω του επαγγέλματος του. Ο νους του όμως πάντα εδώ. Στην ΑΕΚ... Στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στην Ελλάδα και παρότι του ζητήθηκε να βοηθήσει τους Γερμανούς αρνήθηκε. Εργαζόταν με ένα καρότσι και πολλές μετέφερε κρυφά και με μεγάλο κίνδυνο ασυρμάτους για την Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση της χώρας εργάστηκε στο Αγγλικό ναυαρχείο και στην Αγγλική Πρεσβεία, ενώ μιλούσε πια έξι γλώσσες. Όλα αυτά μέχρι το 1968 οπότε και βγήκε στην σύνταξη.

Η ΑΕΚ δεν τον τίμησε ποτέ όταν ζούσε. Το 1985 μπήκε στο Γηροκομείο μαζί με την γυναίκα του και την κόρη του Βασιλική. Ο Παντελής Καραγιάννης είχε σοβαρό πρόβλημα στα πόδια και μετά τον θάνατο της γυναίκας του έμεινε μόνο με την αγαπημένη του κόρη. Όλα αυτά μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 1997 οπότε έφυγε από την ζωή και ο τελευταίος ιδρυτής της ΑΕΚ σε ηλικία 97 ετών.

Η κόρη του Βασιλική πολλές φορές ζήτησε βοήθεια από την διοίκηση της ΑΕΚ, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Τροχανάς, Γιδόπουλος, Στράτος κ.α. του γύρισαν την πλάτη, ενώ εκείνος όποτε μπορούσε πήγαινε στην Νέα Φιλαδέλφεια. Εστειλε επιστολή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κόρη του και εκείνος απάντησε «Δεν μπορώ εγώ να υποδείξω στην ΠΑΕ ΑΕΚ πώς να σεβαστεί την ιστορία της...»

Λίγους μήνες πριν πεθάνει, τον Ιανουάριο του 1
Keywords
Τυχαία Θέματα