Μέρκελ: Πιο δύσκολο το 2013

11:30 31/12/2012 - Πηγή: AEK365

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης απέχει μακράν από τη λήξη της, αν και τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, αναφέρει στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ, η κ. Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν μεγαλύτερη υπομονή, αν και

η κρίση της ευρωζώνης έχει ήδη «τραβήξει» για τρία χρόνια.

«Για την ευημερία μας και την αλληλεγγύη μας πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία», ανέφερε η κ. Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δείχνει πόσο σημαντική είναι αυτή η ισορροπία». «Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε εισαγάγει αρχίζουν να έχουν επιπτώσεις», σημείωσε. «Ωστόσο, χρειάζεται να κάνουμε επιπλέον συνεχόμενα υπομονή. Αυτή η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις Μέρκελ έρχονται εμμέσως σε αντίθεση με αυτές του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild την Παρασκευή, δήλωσε πως τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει.

Η Μέρκελ, η οποία επιθυμεί τρίτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, τόνισε πως η ανεργία στη Γερμανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδό της από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων έχει επίσης αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

«Αυτό σημαίνει πως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν ένα ασφαλές μέλλον», ανέφερε. «Και αυτό σημαίνει πως πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν την ασφάλεια της εκπαίδευσης και των εργασιών και ως εκ τούτου θα έχουν ένα καλό ξεκίνημα στις καριέρες τους».

Όμως, εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η Μέρκελ προειδοποίησε παράλληλα πως οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες το 2013 απ' ότι ήταν το 2012.

«Ξέρω πως πολλοί άνθρωποι φυσικά ανησυχούν για τη νέα χρονιά», δήλωσε. «Και το οικονομικό περιβάλλον δεν θα είναι ευκολότερο, αλλά μάλλον δυσκολότερο το επόμενο έτος. Όμως, αυτό δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως να μας παρακινήσει».

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ελπίζει να υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι του χρόνου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. «Ο κόσμος δεν έχει πάρει επαρκώς τα μαθήματα από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση του 2008», τόνισε. «Ποτέ πια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί μια τέτοια ανευθυνότητα. Σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, το κράτος είναι οι φύλακας της τάξης - και αυτό είναι κάτι στο οποίο ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να βασίζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα