Ομπάμα: Ο πόλεμος με την τρομοκρατία πρέπει να λήξει

22:30 24/5/2013 - Πηγή: AEK365

Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Αυτός ο πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, πρέπει να λήξει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Γκουαντάναμο, αλλά και τις αμφιλεγόμενες πτήσεις μη επανδρωμένων σκαφών.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα δεν θέλησε σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές απειλές. «Από τη Βεγγάζη μέχρι τη Βοστώνη, μας υπενθύμισαν με τραγικό τρόπο αυτή την αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε όμως ότι η αλ Κάιντα βρίσκεται στο δρόμο της εξάρθρωσης, χωρίς πάλι να υποβαθμίσει τα παρακλάδια της σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των μη επανδρωμένων σκαφών (drones) με κύριο πεδίο δράσης το Πακιστάν.

«Η χρήση drones θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς. Αν μπορούμε να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης» ξεκαθάρισε.

Η αναφορά Ομπάμα στο Γκουαντάναμο προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στο ακροατήριο με μια εκπρόσωπο της οργάνωσης Code Pink να τον διακόπτει μονίμως.

Ο πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, ζητώντας τη βοήθεια του Κογκρέσου.

«Δεδομένης της αμείλικτης καταδίωξης της αλ Κάιντα από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πέρα από την πολιτική, να μην μας επιτρέπει το Κογκρέσο να κλείσουμε ένα κέντρο κράτησης που δεν θα έπρεπε να έχει ανοίξει ποτέ» είπε ο κ. Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα