Οι μικρομέτοχοι γίνονται… μεγαλομέτοχοι

21:32 19/3/2012 - Πηγή: AEK365

Για πάρα πολλή καιρό οι μικρομέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ πιέζουν συστηματικά τις εκάστοτε διοικήσεις για αναπροσαρμογή στην τιμή της μετοχής. Πρώτα στο να πέσει από τα 6,5 ευρώ που ήταν η ονομαστική αξία τους και εν συνεχεία από το 1,2 ευρώ που είναι σήμερα. Μάλιστα, με σημερινή ανακοίνωσή τους, ζητάνε στη Γ.Σ. της 28ης Μαρτίου να εγκριθεί και άλλο η μείωση της μετοχής και να φτάσει στο 0,33 ευρώ. Αναμφίβολα κάτι τέτοιο ελλοχεύει πολλούς κινδύνους καθώς με ένα ποσό κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ, κάποιος μπορεί να αποκτήσει

το 51% και να κάνει το απόλυτο κουμάντο στην ΠΑΕ. Σαφώς και πρόθεση των μικρομετόχων δεν είναι να βάλουν σε κίνδυνο την ομάδα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο από κάποιον που περιμένει στη... γωνία.

Βεβαίως, με την τιμή της μετοχής να φτάνει σε αυτά τα επίπεδα, θα μπορούσαν και οι ίδιοι να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ. Κάποιοι εξ αυτών έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία (φυσικά όχι όλο), όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Ανατολιωτάκης, ενώ μαζί τους δεν αποκλείεται να συμπορευτούν και παλιοί παράγοντες της ομάδας. Το τελευταίο διάστημα κορυφώνονται οι επαφές παλιών παραγόντων προκειμένου να κάνουν τη δική τους κίνηση. Έχοντας συγκεντρώσει ένα ποσό, όπου μαζί με τα χρήματα των μικρομετόχων, μπορούν να καλύψουν τα 2,5 εκατ. ευρώ και να γίνουν απόλυτα «αφεντικά» στην ΠΑΕ, με τα ερωτηματικά βεβαίως να είναι πάρα πολλά.

Διότι ακόμα και να βρεθούν 2,5 εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση, τον Ιούνιο θα χρειάζονται άλλα 3 εκατ. ευρώ και σαφώς μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι κάτι τέτοιο, όπου είναι δεδομένο ότι θα στραφούν και οι ίδιοι προς τον κόσμο. Όπως συμβαίνει και τώρα από την υπάρχουσα διοίκηση. Μάλιστα, στην ΠΑΕ δεν δείχνουν ακόμα διατεθειμένοι να πάρουν την απόφαση για νέα μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, διότι όλα αυτά τα σενάρια (και άλλα πολλά) έχουν φτάσει στα αυτιά τους και δεν είναι καθόλου σίγουροι αν πρέπει να εγκρίνουν κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, με τους πρώην μετόχους να συνεχίζουν να... κρύβονται, εξετάζεται το σενάριο για δανειοδότηση από επιχειρηματίες ή κάποια τράπεζα. Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν ραντεβού για να εξεταστεί και αυτή η λύση, προκειμένου να συγκεντρωθούν περίπου 2 εκατ. ευρώ και έτσι να μην χρειαστεί η μείωση της τιμής της μετοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα