Οκλαχόμα: Ο ανεμοστρόβιλος πιο δυνατός και από την βόμβα της Χιροσίμα!

15:11 22/5/2013 - Πηγή: AEK365

Οι κάτοικοι της Οκλαχόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το καταστροφικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ο οποίος, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, είχε τέτοια δύναμη που ξεπερνούσε ακόμα και την βόμβα στην Χιροσίμα.
Όσο για το εύρος του, υπολογίζεται στα 1.3 μίλια όσο δηλαδή 22 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ο τύπος του ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε σε EF5, την ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα. Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 337 χλμ/ώρα.
Σε ορισμένα του σημεία, η ακτίνα του ανεμοστρόβιλου έφτανε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ σάρωσε 27 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία

γραμμή στο έδαφος μέσα σε 40 λεπτά.
Ο φονικός ανεμοστρόβιλος άφησε πίσω του τουλάχιστον 24 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά με τις έρευνες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια να φτάνουν στο τέλος τους.
Ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος, Γκάρι Μπερντ, δήλωσε ότι κατά 98% δεν υπάρχουν επιζώντες ή πτώματα κάτω από τα ερείπια.
Όσον αφορά το ύψος των υλικών ζημιών, πιθανολογείται πως θα υπερβούν αυτές που προκλήθηκαν από ανάλογη καταστροφή στο Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011 -που στοίχισε 3 δισ. δολάρια-, όταν ένα ανάλογο ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 161 άνθρωποι.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως οι Αρχές της Οκλαχόμα θα έχουν στη διάθεσή τους «όλα τα μέσα και τους πόρους» για την αποκατάσταση των ζημιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα