Ολες οι απαντήσεις για το μέλλον της ΑΕΚ

15:13 23/4/2013 - Πηγή: AEK365

Μετά από την απόρριψη της ένστασης της ΑΕΚ την προηγούμενη Πέμπτη και κυρίως τα αποτελέσματα της Κυριακής φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιη η προοπτική συμμετοχής της ΑΕΚ σε πρωτάθλημα χαμηλότερης κατηγορίας. Τα σενάρια για το μέλλον είναι πάρα πολλά και οι απορίες που γεννιούνται ακόμη περισσότερες. Για παράδειγμα ακόμη και σήμερα αλλά και όλη την προηγούμενη εβδομάδα εξειδικευμένοι νομικοί έχουν καταθέσει την άποψη πως η ΑΕΚ

για να γλυτώσει από τα χρέη της πρέπει να μείνει στην Γ Εθνική για 30 μήνες γεγονός που σημαίνει ταφόπλακα χειρότερη από τα χρέη. Προφανώς αγνοούν μια τροπολογία που πέρασε από την Βουλή στις 17 - 1 - 2013 και η αλήθεια είναι πως δεν πήρε δημοσιότητα και ορίζει το χρονικό διάστημα της εκκαθάρισης σε 3 αντί 30 μήνες ΕΙΔΙΚΑ για τις ΠΑΕ. Το αεκ365 επικοινώνησε με τον Αλέξη Αλεξίου ο οποίος εκτός των νομικών γνώσεων του και της ενασχόλησης του με την ΠΑΕ ΑΕΚ τρέχει εδώ και καιρό μια παρόμοια προσπάθεια εξυγίανσης της μπασκετικής ΑΕΚ με αυτή που πιθανότατα θα προκύψει και για την ΠΑΕ ΑΕΚ σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στην Β Εθνική και πτώσης στα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ο κ Αλεξίου μας απάντησε αναλυτικά για όλα τα σενάρια σε όλες τις κατηγορίες που μπορεί να συμμετάσχει η ΑΕΚ του χρόνου και παράλληλα μας λύνει και άλλες δυο απορίες που έχουν να κάνουν με το ποια χρέη ακολουθούν την ΑΕΚ και στην Γ Εθνική καθώς και για τις τυχών ποινικές και αστικές ευθύνες των μετόχων της. Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ. Αλεξίου που αξίζει να τις διαβάσετε:

Σχετικά με τη συμμετοχή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα:

Μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: είτε με δικαίωση στην έφεση και ανατροπή του σκορ και νίκη της ΑΕΚ επί του Πανθρακικού εφόσον ο αγώνας συνεχιστεί για τα περίπου 15 λεπτά αγωνιστικού χρόνου που απέμεναν, είτε με αναδιάρθρωση της Super League, είτε με τιμωρία υποβιβασμού άλλης ομάδας πριν την επικύρωση της βαθμολογίας.

Για το αν είναι νόμιμη η αναδιάρθρωση, θεωρώ ότι είναι το ίδιο νόμιμη, όσο η αναδιάρθρωση της περσινής FootballLeague με τις αιφνίδιες εντάξεις τριών ομάδων σε αυτήν με αποτέλεσμα από 18 ομάδες η κατηγορία να έχει 21.

Σχετικά με την τρίτη περίπτωση που υπονοεί το θέμα του ΑΡΗ, πρέπει να ξεκαθαριστεί προς τον κόσμο το εξής: Η υπόθεση Σηφάκη δεν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει υποβιβασμό της ομάδας της Θεσσαλονίκης διότι ακόμη και μεταγενέστερη εξόφληση ή ρύθμιση του αθλητή, νομολογιακά, αίρει την κύρωση. Το κρίσιμο ζήτημα για τον ΑΡΗ είναι η προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια με την αίτηση υπαγωγής της ΠΑΕ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου. Θεωρητικά τέτοιες προσφυγές απαγορεύονται για αθλητικές επιχειρήσεις εφόσον στο αίτημα της συνδιαλλαγής / εξυγίανσης σωρεύονται και οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστές, προπονητές, αθλητικά κέντρα, μάνατζερ κλπ. Κατά τη γνώμη μου τέτοια προσφυγή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Ομοσπονδίας. Αν τέτοια αυτεπάγγελτη παρέμβαση δεν υπάρξει, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον, εν προκειμένω δηλαδή από την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Περαιτέρω, στην περίπτωση που η ομάδα παραμείνει στη Super League, όπως επιτάσσει η Ιστορία και επιθυμεί κάθε ενωσίτης, πρωτίστως πρέπει ΑΜΕΣΑ και δη από ΤΩΡΑ να βρεθούν οι δικλείδες βιωσιμότητας της ΠΑΕ και να οριοθετηθεί υγιές πλάνο διοίκησης, χωρίς παρατεταμένες περιόδους αναμονής επενδυτών και εμπόριο ελπίδας. Κατά τη γνώμη μου το μέγεθος της ΑΕΚ είναι τέτοιο και η δυναμική του κόσμου της τόσο μεγάλη, που μπορούν από μόνα τους να καταστήσουν την ομάδα υγιή και ακόμη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Πρωταρχικό μέλημα της ΠΑΕ πρέπει να είναι η εκμετάλλευση της τελεσίδικης απόφασης που έχει επιτύχει μέσω του κ. Οικονομόπουλου, σε βάρος του Ψωμιάδη. Το ποσό που έχει λαμβάνειν μπορεί όχι μόνο να την εξυγιάνει, αλλά και να την μετατρέψει από ζημιογόνα σε κερδοφόρα εταιρία. Απαιτείται όμως η εξάντληση όλων των νομικών και πολιτειακών ενεργειών για την εκχώρηση μέρους της απαίτησης Ψωμιάδη υπέρ του Δημοσίου και κατάσχεση εις χείρας του Ψωμιάδη. Μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Δημόσιο, ακόμη και εν είδει εξασφάλισης σε πλαίσιο τουλάχιστον τριετίας, με τρόπο ώστε η ομάδα να μπορεί να αναπνεύσει οικονομικά, να προσελκύσει επενδυτές και να δώσει όραμα στον κόσμο. Θεωρώ βέβαιο ότι ο κόσμος της ΑΕΚ θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες και θα καταλάβει εάν πράγματι μία νέα προσπάθεια και ένας νέος σχεδιασμός αποπνέει υγεία. Και τότε θα στηρίξει για μια ακόμη φορά την ομάδα.

Σχετικά με τη συμμετοχή της ομάδας στη Β' Εθνική:

Εάν δεν συντρέξει καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις και η ομάδα τελικώς υποβιβαστεί στη Β' Κατηγορία, για να παίξει σε αυτό το πρωτάθλημα θα πρέπει να διατηρηθεί ως ΠΑΕ, οπότε και διατηρούνται τα χρέη της. Με βάση το υπάρχον σύστημα θα πρέπει για να συμμετάσχει να λάβει και πιστοποιητικό συμμετοχής στη Β' κατηγορία, πράγμα που είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει και στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Το σενάριο που γράφεται κι ακούγεται ως αγορά ΑΦΜ και συμμετοχή στη Β με αυτό και άνοδο στην Α χωρίς τα χρέη της ΠΑΕ, προσωπικά με βρίσκει αντίθετο, υπό την εξής έννοια: το ΑΦΜ δεν αγοράζεται είναι μοναδικό για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ποιος από όλους μας μπορεί να πωλήσει το ΑΦΜ του; Ας πάει κάποιος σε μία Εφορία να ρωτήσει τι πρέπει να κάνει για να πουλήσει το ΑΦΜ του....... Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αγοραστεί ΑΦΜ, θα αγοραστούν οι μετοχές μιας άλλης ΠΑΕ που θα έχει αυτό το άλλο ΑΦΜ και σιγά σιγά θα αλλαχθεί το όνομα της άλλης ΠΑΕ σε ΑΕΚ συν κάτι μέχρι να διαμορφωθεί σε ΑΕΚ. Στη μετοχική σύνθεση όμως αυτής της καινούργιας ΑΕΚ θα εμφανίζεται πάντα το μητρικό σωματείο που ίδρυσε αυτήν την άλλη ΠΑΕ. Δηλαδή στη νέα ΠΑΕ ΑΕΚ με το νέο ΑΦΜ μητρικό σωματείο δεν θα είναι το Αθλητικό Σωματείο ΑΕΚ, αυτό δηλαδή που είναι η ΑΕΚ στην οποία έπαιξαν οι Παπαιωάννου, Νεστορίδης, Σεραφείδης, Μαύρος, Αρδίζογλου και τόσα άλλα ιερά τέρατα, ούτε η ΑΕΚ που ιδρύθηκε από τους Κωνσταντινουπολίτες το 1924. Για μένα προσωπικά μία τέτοια ενέργεια θα αποτελεί παραχάραξη της ιστορίας της ΑΕΚ. Στην περίπτωση αυτή, η προσωπική μου απορία επεκτείνεται και στο εξής: Θα ερωτηθούν άραγε οι θρύλοι της ΑΕΚ και όλοι όσοι έπαιξαν σε αυτήν, εάν συμφωνούν να πάρει το έμβλημα του δικέφαλου αετού και το όνομα ΑΕΚ μία άλλη ΠΑΕ; Κι ακόμη κι αν ερωτηθούν αυτοί, πώς μπορεί κανείς να περιμένει ότι οι αείμνηστοι ιδρυτές της ΑΕΚ θα συναινούσαν σε μία τέτοια αγοραπωλησία της Ιστορίας και του Εμβλήματος της ΑΕΚ;

Εάν επιτευχθεί απαλλαγή ή έστω αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων μέσω της εκμετάλλευσης της απόφασης Ψωμιάδη, η ομάδα μπορεί να εξυγιανθεί ακόμη και με μία χρονιά στη Β, δηλαδή ακόμη και χωρίς τα έσοδα του τηλεοπτικού της Α κατηγορίας. Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές, κάθαρση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως να πειστεί ο κόσμος ότι το τμήμα αποπνέει υγεία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής στη Γ' Κατηγορία:

Εάν καμία από όλες τις παραπάνω ενέργειες δεν φέρει αποτέλεσμα και η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη να συνεχίσει με δυσβάσταχτα χρέη, είναι βέβαιο ότι κάθε χρόνος που θα περνάει θα γίνεται και χειρότερη η κατάσταση. Η συμμετοχή στη Γ' Κατηγορία θα πρέπει να κριθεί μόνο εφόσον εξαντληθεί κάθε άλλη προσπάθεια με βιώσιμο σχέδιο. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, η συμμετοχή στη Γ Κατηγορία εξασφαλίζει κατ' αρχήν την απαλλαγή από τον μεγαλύτερο όγκο των χρεών. Με βάση την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 111 του αθλητικού νόμου, κατ' εξαίρεση μία ΠΑΕ που υποβιβάζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία (εν προκειμένω η Γ) υποχρεωτικά εκκαθαρίζεται εντός τριών μηνών από τον υποβιβασμό της. Εδώ δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013 αποφασίστηκε από το Νομοθέτη το χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να διαρκέσει έως τριάντα μήνες, να συντμηθεί σε τρεις μήνες εντός των οποίων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ΠΑΕ. Αυτό προβλέφθηκε γιατί πλέον η ερασιτεχνική Γ κατηγορία από την επαγγελματική Β Κατηγορία απέχουν χρονικά ένα αγωνιστικό έτος, εφόσον η ομάδα κερδίσει την άνοδο. Για να αποφευχθεί λοιπόν η αναβίωση της καταχρεωμένης ΠΑΕ και για να μπορεί να συμμετάσχει η ομάδα ως νέα ΠΑΕ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα προβλέφθηκε ότι η εκκαθάριση υποχρεωτικά ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες και ακυρώνεται το νομικό πρόσωπο της παλιάς ΠΑΕ. Χαρακτηριστικό της βούλησης του νομοθέτη για άμεση επαναφορά μίας νέας υγιούς ΠΑΕ που θα έχει συσταθεί από το ίδιο μητρικό σωματείο (δηλαδή μιας νέας ΑΕΚ που θα έχει βγει πάλι από το Σωματείο ΑΕΚ) είναι το κείμενο της Αιτιολογικής Εισηγητικής Έκθεσης της διάταξης αυτής, το οποίο αναφέρει «Με τη διάταξη αυτή θέλουμε να επιταχύνουμε το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης, ώστε το νομικό πρόσωπο της ΠΑΕ να έχει ακυρωθεί, με συνέπεια να μην μπορεί να παράξει πειθαρχικά αποτελέσματα σε βάρος του ιδρυτικού ερασιτεχνικού σωματείου». Σκοπός λοιπόν είναι η προστασία του ιδρυτικού Σωματείου από τα χρέη και η μέσω αυτού γέννηση μίας νέας υγιούς ΠΑΕ χωρίς χρέη.

Στην τελευταία περίπτωση (δηλαδή της Γ' Κατηγορίας) όλες οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και τρίτους παύουν να βαρύνουν την ΑΕΚ. Οι οφειλές προς Δημόσιο και Ταμεία θα βαρύνουν αποκλειστικά τους εκπροσώπους των διοικήσεων της ΠΑΕ και μάλιστα θα έχουν και ποινικές ευθύνες γι αυτό, άλλοι σε επίπεδο πλημμελήματος και άλλοι σε επίπεδο κακουργήματος. Οι οφειλές προς τρίτους ουσιαστικά διαγράφονται. Οι οφειλές όμως προς ποδοσφαιριστές που γίνονται απαιτητές μέσω αποφάσεων FIFA θα εξακολουθούν να βαρύνουν την ΑΕΚ, είτε σε ερασιτεχνική μορφή, είτε σε επαγγελματική μορφή και αυτό διότι η FIFA δεν αναγνωρίζει τις ομάδες σύμφωνα με τις νομικές τους επωνυμίες και μορφές, αλλά ως ομάδες αυτοτελώς.

Το 10% της μετοχικής συμμετοχής της Ερασιτεχνικής δεν επηρεάζεται ούτε επιβαρύνει την Ερασιτεχνική με το 10% των χρεών. Είναι ποσοστό ειδικής διάταξης χωρίς επαχθείς συνέπειες ή συνέπειες συμμετοχής σε ζημίες. Ζήτημα ευθύνης μετόχων δεν προβλέπεται από τις ειδικές εμπορικές ή αθλητικές διατάξεις, έχει όμως νομολογηθεί ευθύνη μετόχου ή κεφαλαιουχικής μορφής εταίρου εφόσον αποδειχθεί ενεργός ρόλος του στη διοίκηση και στη λήψη αποφάσεων.

Keywords
ΑΕΚ, παε αεκ, super league, άρθρο 99, σημαίνει, βουλη, αεκ365, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, super, league, σηφάκη, θεσσαλονικη, υγιές, υγιή, ψωμιαδης, νέα, αφμ, fifa, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φορολογια 2013, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, super league, το θεμα, αθλητικα, αιτηση, αφμ, γνωμη, εθνικη, εφορια, θεμα, πλαισιο, υγεια, αγορα, άρθρο 99, αρθρο, αξιζει, αλεξιου, β εθνικη, γεγονος, γ εθνικη, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δωσει, εμβλημα, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εκχωρηση, εβδομαδα, ενεργεια, εννοια, εταιρια, ετος, ευθυνη, υγιή, ιδιο, υποθεση, θρυλοι, κειμενο, ληψη, μηνες, μορφη, μονα, νικη, εξοφληση, ομαδα, παντα, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, παε αεκ, πεμπτη, ρυθμιση, σεναριο, σηφάκη, συμμετοχή, σουπερ, σχεδιο, σωματειο, τιμωρια, τμημα, τριτη, φυσικο, φορα, χρονος, χρονικα, αγνωστο, αγωνας, super, fifa, league, μαυρος, μεινει, ογκο, ομαδες, σημαίνει, τριαντα, υγιές
Τυχαία Θέματα