«Στην Τουρκία λέω πως είμαι ΑΕΚ»

15:08 23/4/2013 - Πηγή: AEK365

Διαβάζοντας την Κυριακή το άρθρο του Ντάγχαν Ιράκ για την ΑΕΚ (http://www.aek365.com/a-262391/to-sugklonistiko-arthro-enos-tourkou-gia-thn-aek.htm), το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν η επιθυμία να μιλήσω μαζί του. Να τον ρωτήσω πως γίνεται ένας ξένος και μάλιστα ένας Τούρκος, που η ιστορία και η κοινωνία μάς θέλει να είμαστε μεγάλοι εχθροί (διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ιστορία μας, αλλά

ούτε να αγνοούμε τη λογική. Διότι, δεν λησμονώ τον ξεριζωμό και τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων στην Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά ούτε θα ξεχάσω ποτέ ότι όποτε έχω επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και τους λέω ότι είμαι Ελληνας, με αγκαλιάζουν, χαμογελάνε, μου χαρίζουν κομπολόγια και με κερνάνε χυμό από ρόδι. Δεν ξεχνώ την Τουρκική εισβολή, διότι αν το έκανα, θα προσέβαλλα τα αδέλφια μας τους Κυπρίους, αλλά δεν μπορώ να παραμελήσω το γεγονός ότι υπάρχουν Τούρκοι φίλοι όπως ο Ντάγχαν που αποθεώνουν την ΑΕΚ, την Ελλάδα και τους Ελληνες. Διότι δεν ξεχνώ ότι οι πολιτικοί των δύο χωρών έθρεψαν το μίσος, αλλά ο λαός έχει πολλά να ενώσει...), να γράφει για το Δικέφαλο με τόσο συναίσθημα και πάθος που ίσως μέχρι σήμερα να μην είχα διαβάσει από την «πένα» κανενός Ελληνα. Διότι, όσα έγραψε ο Ντάγχαν ήταν αυθόρμητα και ανιδιοτελή...

Τον βρήκα μέσω facebook και τον ρώτησα αν θα ήθελε να μου μιλήσει για λογαριασμό του aek365. Χωρίς δισταγμό απάντησε πως θα ήθελε και ότι μέσω skype θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσουμε. Όπως και έγινε:

«Καταρχήν πες μου σε παρακαλώ μερικά πράγματα για σένα. Πού γεννήθηκες, πού σπούδασες και πού εργάζεσαι.»

«Γεννήθηκα το 1981 στην Κωνσταντινούπολη. Πήρα το πτυχίο μου στο Πανεπιστήμιο της Γαλατασαράι (στη δημοσιογραφία) το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο του Μπογαζίτσι (στην σύγχρονη τουρκική ιστορία). Εργάζομαι στο Eurosport από το 2004. Επίσης, αρθογραφώ για την καθημερινή εφημερίδα, Evrensel. Επιπλέον, ετοιμάζω το δεύτερό μου βιβλίο σχετικά με τα κοινωνικό-πολιτικά της Τουρκίας και το αγγλικό ποδόσφαιρο.»

«Διαβάζοντας το άρθρο που έγραψες για την ΑΕΚ, παρατηρούμε πως νιώθεις πολλά ισχυρά συναισθήματα για την ομάδα μας. Από πού πηγάζουν αυτά τα συναισθήματα;»

«Πρώτα, η ΑΕΚ κι εγώ γεννηθήκαμε στην ίδια πόλη, αυτό αποτελεί την πρώτη μας σχέση. Εκτός αυτού, στο Πανεπιστήμιο ήμουν ένα από τα μέλη του Ελληνο-Τουρκικού φοιτητικού φόρουμ, για αυτό είχα πολλούς Ελληνες φίλους. Επίσης, εκείνα τα χρόνια, στις αρχές του 2000, ήταν μια περίοδος που ο κόσμος άρχισε να αποκτά μια συνείδηση σχετικά με την άγνωστη ιστορία της Ελληνο - Τουρκικής σχέσης, μακριά από την επίσημη εκδοχή της ιστορίας. Αυτό, προφανώς με βοήθησε πολύ. Οσον αφορά στην ΑΕΚ, παρακολούθησα το πρώτο της παιχνίδι από την τουρκική τηλεόραση, το ΑΕΚ - Ιντερ και ήμουν εντυπωσιασμένος από το πάθος και το πνεύμα της ομάδας. Αυτά που προανέφερα συνδυάστηκαν και έτσι άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για την ιστορία της ΑΕΚ. Ωστόσο, αυτό που με έκανε πραγματικά φίλαθλο της ΑΕΚ ήταν η περίοδος που έζησα στο εξωτερικό. Μου έλειπε η Κωνσταντινούπολη όσο τίποτα κι έτσι αντιλήφθηκα πόσο σκληρό είναι να διώχνεις κόσμο με τη βία από τα σπίτια τους. Με συγκίνησε που η ΑΕΚ ιδρύθηκε ως ένα καταφύγιο για εκείνους τους ανθρώπους, για να τους πάρουν πίσω το χαμένο τους χαμόγελο και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να ζουν. Αυτό με έκανε ΑΕΚ

«Ποια είναι η άγνωστη ιστορία της Ελληνο - Τουρκικής σχέσης που ανέφερες;»

«Στην Τουρκία και στην Ελλάδα έχουμε δύο επίσημες εκδοχές της ιστορίας μας, δηλαδή αυτές που μαθαίνουμε στο σχολείο. Στην Τουρκία, μας έμαθαν πως οι Ελληνες ήταν ο μεγάλος εχθρός που έπρεπε να ξεφορτωθούμε και ποτέ δεν αναφέρουν πως οι Ελληνες έζησαν στη γη μας πολλά χρόνια περισσότερο από ότι οι Τούρκοι. Την ίδια στιγμή, στην ελληνική ιστορία οι Οθωμανοί είναι η μητέρα όλων των κακών. Δεν αναφέρεται συχνά το γεγονός ότι η Οθωμανική Διοίκηση δεν καταδίωξε τη Βυζαντινή παράδοση και οι Φαναριώτες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό. Οι Οθωμανοί ήταν μια μικρή οικογένεια και οι περισσότεροι Τούρκοι αναγκάζονταν να πληρώνουν μεγάλους φόρους στους Οθωμανούς. Για αυτό βρίσκω απαράδεχτο την οθωμανική υπερηφάνεια σε ορισμένους Τούρκους. Διακόσια χρόνια πριν, οι περισσότεροι Τούρκοι χωρικοί ήταν πολύ κοντά με τους Ελληνες γείτονές τους. Για αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις ζωές τις δικές μας, όχι για τη ζωή των σουλτάνων ή των αυτοκρατόρων μας»

«Τι λένε στην Τουρκία, μόλις τους πεις ότι υποστηρίζεις την ΑΕΚ;»

«Εξαρτάται από το ποιον ρωτάς, αλλά δεν θυμάμαι να έχω δεχθεί κάποια πολύ αρνητική αντίδραση. Συνήθως με ρωτούν γιατί και μόλις τους πως την ιστορία της ομάδας, οι περισσότεροι νιώθουν συμπάθεια. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός αθλητικών συντακτών και φιλάθλων ενδιαφέρονται αρκετά για την ΑΕΚ. Για αυτό πάντα λέω πως η ΑΕΚ πρέπει να επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη πιο συχνά.»

«Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ θα επιστρέψει σύντομα στην πρώτη κατηγορία και θα είναι πάλι πολύ δυνατή όπως κάποτε ήταν;»

«Το εύχομαι, αλλά θα πρέπει να δεχθούμε δύο πράγματα, ότι το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό σύστημα δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή τις αδύναμες οικονομικά ομάδες. Επίσης, δεν διαχειρίστηκαν σωστά την ΑΕΚ τα τελευταία 15 χρονια. Εγώ προσωπικά συμφωνώ με τον Διονύση Χιώτη, ο οποίος ισχυρίζεται πως πρέπει να πέσουμε στη Γ' Εθνική για να ξεφορτωθούμε τα περισσότερα χρέη και να επιστρέψουμε καθαροί. Με τόσο μεγάλο χρέος σήμερα, δεν θα βρούμε ποτέ την ισορροπία μας. Δεν θέλω την ομάδα μας να γίνεται γιο-γιο μεταξύ Α' και Β' Εθνικής. Πιστεύω πως αν πέσουμε στη Γ' Εθνική και χτίσουμε πάνω σε υγιή θεμέλια, τότε σε 3-4 χρόνια θα είμαστε πάλι πίσω. Εξαιτίας της κρίσης η ΑΕΚ αδιαφόρησε για τις κοινωνικές τις ευθύνες. Πρέπει να χτίσουμε κάτι καινούργιο που θα εκπροσωπεί κάτι πολύ περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Θα μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από την Φέγιενορντ που καθημερινά συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία.»

«Η άποψή σου για τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Ντέμη Νικολαϊδη.»

«Όπως οι περισσότεροι φίλαθλοι, έχω και καλά και κακά συναισθήματα και για τους δύο, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξουμε μια κατεύθυνση και όποιος συμφωνεί, τότε μπορεί να συμμετάσχει, όποιος κι αν είναι. Πάντως, πίστεψα στον Ντέμη όταν ανέλαβε την προεδρία, αλλά με απογοήτευσε.»

«Τι συνέβη με το θέμα των στημένων αγώνων στην Τουρκία. Πήγαν άνθρωποι στη φυλακή;»

«Ένα ένα περίπλοκο θέμα. Ο πρόεδρος της Φενέρ, Αζίζ Γιλντιράμ καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκη. Ηταν ένας άνθρωπος της κυβέρνησης, αλλά αυτό άλλαξε. Ετσι, το θέμα των στημένων αγώνων ήταν περισσότερο σχετικά με τον Γιλντιράμ, παρά για τους ίδιους τους στημένους αγώνες.»

«Ποια είναι τα συναισθήματά σου για την Ελλάδα;»

«Πάντα ένιωθα πολύ άνετα στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι ο κάθε Τούρκος από Κωνσταντινούπολη ή Σμύρνη δεν θα νιώθει ξένος. Δυστυχώς, η κρίση έκανε μεγάλο κακό, διότι οι Ελληνες είναι ένας πολύ χαρούμενος λαός. Πάντα σεβόμουν το γεγονός ότι οι Ελληνες επιθυμούσαν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι μεγάλο κατόρθωμα να είσαι ανεξάρτητος μέσα σε μια αυτοκρατορία, μετά να διώχνεις τους Ναζί και στη συνέχεια και τη χούντα. Ενας λαός που το καταφέρνει αυτό πρέπει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όπως και για την ΑΕΚ, τα πράγματα είναι δύσκολα σήμερα για την Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι όλα θα βελτιωθούν με τον καιρό και οι άνθρωπο θα γράψουν ξανά τη δική τους μοίρα...»

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ντεγχάν Ιράκ στο http://www.facebook.com/daghaniraknoktakom και με τον Δημήτρη Ανδρικόπουλο στο http://www.facebook.com/andrikopoulos

Keywords
Τυχαία Θέματα