Όλος ο Νότιος Πόλος... με τα πόδια!

13:03 26/1/2012 - Πηγή: AEK365

Ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ πρόκειται να καταρρίψει σήμερα ένας Ελληνοαυστραλός, ο Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης) μαζί με τον Αυστραλό φίλο του Τζάστιν Τζονς.

Οι δυο τους θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που θα έχουν καταφέρει διασχίσουν με τα πόδια τον παγωμένο Νότιο Πόλο.

Η προσπάθειά τους πρέπει να ολοκληρωθεί έως σήμερα, ανήμερα της Ημέρας της Αυστραλίας, καθώς τότε αναχωρεί και η τελευταία καλοκαιρινή πτήση από την Ανταρκτική. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γυρίσουν πίσω... με τα πόδια!

Αν και όπως λένε είναι καταπονημένοι, πεινασμένοι, τα χείλη τους

ματώνουν, συχνά έχουν παραισθήσεις και η ομιλία τους έχει αλλοιωθεί, λίγο πριν φτάσουν στο τέλος είναι αισιόδοξοι και έτοιμοι να καταρρίψουν το μεγάλο ρεκόρ.

Οι δυο τους περπάτησαν 2.100 χιλιομέτρων μέσα στα χιόνια και στους -50 βαθμούς κελσίου σε 88 σχεδόν μέρες.

Το περπάτημα ήταν πολύ δύσκολο, όχι μόνο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά και γιατί μαζί τους έσερναν και έλκηθρα με 400 κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Πάντως δεν είναι το πρώτο ρεκόρ που σπάνε ο Τζέιμς Καστρίσιον και ο Τζάστιν Τζονς καθώς ήταν και οι μοναδικοί άνθρωποι που μπόρεσαν να διασχίσουν την πιο άγρια και παγωμένη θάλασσα του κόσμου, από τις ακτές της Αυστραλίας έως τη Νέα Ζηλανδία, με ένα καγιάκ. Τότε, μετά από 62 μέρες, και καλύπτοντας με τέσσερα κουπιά απόσταση 3.318 χιλιομέτρων, βρέθηκαν από το Φόρστερ της Νέα Νότιας Ουαλίας και σε κατάσταση παντελούς εξάντλησης, αλλά ζωντανοί, στο New Plymouth της Νέας Ζηλανδίας.

Στην Ανταρκτική πήγαν αεροπορικώς, μέσω Αργεντινής. Και η πεζοπορία τους ξεκίνησε από τον Όρμο του Ηρακλή από όπου πήγαν στον Νότιο Πόλο και τώρα επιστρέφουν πάλι στον Όρμο του Ηρακλή από όπου θα φύγουν αεροπορικώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα