Οργή Τουρκίας προς Γαλλία για το νέο νόμο

11:21 24/1/2012 - Πηγή: AEK365

Στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε η γαλλική Γερουσία με 127 να ψηφίζουν υπέρ και 86 κατά.

Ωστόσο άμεση και έντονη ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας: «Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα».

Η Άγκυρα απειλεί ότι «σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα, τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα».

«Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας και δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή μας προς αυτήν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Παρότι η επιτροπή νόμων εξέφρασε άποψη περί αντισυνταγματικότητας, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο. Επειδή στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα μπορεί και γίνεται αντικείμενο για εσωτερικούς πολιτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία. Πρόκειται για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της γαλλικής πολιτικής. Είναι απώλεια, κυρίως για τη Γαλλία, το γεγονός ότι πολιτικοποιείται η ιστορία και η αίσθηση περί δικαίου μέσω του παρελθόντος άλλων λαών και πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης» σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «είναι προφανές ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία».

«Στην πραγματικότητα κανένα Κοινοβούλιο δεν έχει τέτοιο δικαίωμα» συνεχίζει το τουρκικό υπουργείο και τονίζει πως «είναι ατυχές το γεγονός ότι παρόλες τις πρωτοβουλίες και προειδοποιήσεις μας, παρά τις απόψεις γαλλικών θεσμών και νομικών, οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα».

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν μίλησε για «μεγάλη αδικία και έλλειψη σεβασμού προς την Τουρκία» και τόνισε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι «τείνει το χέρι» σε αυτή τη «μεγάλη οικονομική δύναμη».

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία, η Τουρκία μας χρειάζεται, πιστεύω συνεπώς ότι ο ρεαλισμός θα επικρατήσει της οργής» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ως υπουργός Εξωτερικών θεωρεί το νόμο αυτό «άκαιρο» αρνούμενος να προβεί σε άλλο σχόλιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φ

Keywords
Τυχαία Θέματα