Όργιο σπατάλης στο ΟΑΚΑ

09:31 30/1/2012 - Πηγή: AEK365

Υπέρογκες αποδοχές και τεράστιες σπατάλες σε μισθούς, υπερωρίες και επιδόματα στους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ο μέσος όρος τακτικών αποδοχών των εργαζομένων ξεπερνούσε τις 3.200 ευρώ. Αυτό συνεχιζόταν για μία τριετία ακόμη και μετά το πόρισμα οικονομικού επιθεωρητή της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων το 2008, όπου υπογραμμιζόταν η ανάγκη να εξεταστεί αν ήταν σύννομες η συλλογική σύμβαση εργασίας και οι αυξημένες αποδοχές για τους υπαλλήλους του οργανισμού σε σύγκριση με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, αποδείχτηκε πως δύο στους τρεις εργαζόμενους λάμβαναν επιδόματα χωρίς να έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η σύγκριση των βασικών μισθών των υπαλλήλων του ΟΑΚΑ με αυτούς του Δημοσίου αποδεικνύει πως οι πρώτοι το 2009 λάμβαναν έως και 175% περισσότερα χρήματα. Ενδεικτικά ο βασικός μισθός στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο ΟΑΚΑ ήταν σχεδόν 1.950 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος στο Δημόσιο ήταν 711 ευρώ, ενώ το επίδομα γάμου ήταν 158 και 35 ευρώ το χρόνο αντίστοιχα.

Επίσης υπάρχουν στοιχεία για διευθυντή, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια πήρε επιδόματα ύψους 78.000 ευρώ (41.500 ευρώ το 2008 και 36.500 το 2009), πέραν των τακτικών του αποδοχών. Για τον εν λόγω διευθυντή, το 2004 το ΔΣ του οργανισμού είχε εγκρίνει την παροχή επιδόματος ευθύνης, που κοινοποιήθηκε στο λογιστήριο μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να υπάρξει έλεγχος νομιμότητας από τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο, όπως υπαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας.

Υπάρχει και συνέχεια... Το κόστος των υπερωριών σε ένα μήνα άγγιζε τα 150.000 ευρώ, ενώ από τις 2.500 ώρες δεν δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τουλάχιστον οι μισές, όπως ορίζεται από το νόμο.

Το μεγάλο... φαγοπότι στο ΟΑΚΑ σταμάτησε το 2011, όταν μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί και οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν σε 10,2 εκατ. από 21,4 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από 300 σε 240 (450 ήταν επί υπουργίας Πολιτισμού Καραμανλή) και οι υπερωρίες από 50 σε 33 ευρώ την ώρα. Πάντως στην υπό συζήτηση νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ο πρώτος μισθός ξεκινάει από τα 1.830 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο είναι πλέον 780 ευρώ.

Επιπροσθέτως, ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος που γίνονταν συγκεκριμένες προμήθειες του οργανισμού, αφού εντοπίστηκε ότι σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις συμβάσεων υπήρξαν προβλήματα είτε επειδή γινόταν απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό (όπως ορίζεται για έργα κόστους άνω των 15.000 ευρώ), είτε επειδή δεν παρουσιάστηκε υπογεγραμμένη σύμβαση ή η ανάθεση έργου δεν έγινε από το Τμήμα Προμηθειών, αλλά απευθείας από συγκεκριμένο τμήμα που έλαβε προσφορά από μία εταιρεία.

«Είμαι βέβαιος πως το πάρτι που γινόταν έχει τελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Λάζαρος Γρύλλης. «Αν υπάρχουν σήμερα μικρά ρινίσματα, θα τα τελειώσουμε κι αυτά. Είναι αδύνατο να καθαρίσεις τόσο γρήγορα μια κατάσταση που όζει εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα