Ουρές χιλιομέτρων στο Γιβραλτάρ λόγω διαμάχης Ισπανίας-Βρετανίας

22:37 29/7/2013 - Πηγή: AEK365

Ουρές χιλιομέτρων Ισπανία προκάλεσε η απόφαση των ισπανικών Αρχών να υποβάλουν σε αυστηρούς έλεγχο τα οχήματα που μπαίνουν στη χώρα από το Γιβραλτάρ ή όσα βγαίνουν από αυτό.

Από την Παρασκευή οι καθυστερήσεις για την είσοδο στην Ισπανία ήταν αρκετά μεγάλες ενώ την Κυριακή οι καθυστερήσεις αφορούν την είσοδο στο Γιβραλτάρ.

Λόγω του συνεχιζόμενου προβλήματος, εξηγεί το Λονδίνο, χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, που τηλεφώνησε

στον Ισπανό ομόλογό του.

Τελικά, από τη Δευτέρα η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Η Ισπανία είχε διαμαρτυρηθεί στη Βρετανία, που κατέχει την μικροσκοπική έκταση γης κοντά στο νοτιότερο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου, με αφορμή τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στα νερά έξω από το Γιβραλτάρ.

Κατά την Ισπανία, που αμφισβητεί την κυριότητα της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, οι ουρές οφείλονται απλώς στην τήρηση των νόμων κατά του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής (Chief Minister) του Γιβραλτάρ, οι έλεγχοι των ισπανικών Αρχών στα σύνορα είναι προσχηματικοί γιατί η Ισπανία «παρενοχλεί» τη Βρετανία με αφορμή των ύφαλο.

Οι δύο χώρες διαφωνούν και για τα αλιευτικά δικαιώματα στην περιοχή. Ο ύφαλος αποσκοπεί ακριβώς στο να αποτρέψει τους Ισπανούς ψαράδες αντίθετα από τις προβλέψεις του βρετανικού νόμου, λένε οι Αρχές του Γιβραλτάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα