Παίδες εν καμίνω...

13:41 19/4/2013 - Πηγή: AEK365

Είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση το ράντσο στο Ουέικο του Τέξας να χάνεται μέσα στις φλόγες και μαζί του να "καταπίνει" 76 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 25 παιδιά. Η ειρηνική αίρεση των Δαυιδιανών είχε ακολουθήσει στο θάνατο τον ηγέτη της Ντέιβιντ Κορές γιατί η προφητεία του είχε εκπληρωθεί. Βίωναν για 51 μέρες όλα όσα τους είχε προαναγγέλλει και τελικά πίστεψαν πως ο μοναδικός δρόμος προς τη σωτηρία ήταν ο θάνατος. Στην περίπτωση τους όμως καταλύτης δεν ήταν η άνευ όρων πίστη σε έναν ηγέτη (περίπτωση Τζιμ Τζόουνς) ή η απόλυτη

σιγουριά για μια καλύτερη μετά θάνατο ζωή (περίπτωση Heaven's Gate) αλλά η αστυνομική αγριότητα-ηλιθιότητα.

Ο Βέρνον που έγινε.... Δαυίδ

Ο "ηγέτης-προφήτης" Ντέιβιντ Κορές γεννήθηκε στο Χιούστον των ΗΠΑ και το πραγματικό του όνομα ήταν Βέρνον Γουέιν Χόουελ. Ήταν από τα άτομα που πολλοί θα ονόμαζαν καταραμένα καθώς με μητέρα μια 14χρονή που σύντομα έγινε αλκοολική και πατέρα εξαφανισμένο ο μικρός Βέρνον έζησε κολασμένα παιδικά χρόνια. Σε ηλικία τεσσάρων ετών η μητέρα του τον άφησε στη γιαγιά του και επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια. Δυσλεκτικός και μοναχικός έζησε έντονη σχολική βία με τους συμμαθητές του να τον αποκαλούν "Κύριο Καθυστερημένο" ενώ υποστήριζε πως στα 8 του έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού. Στα 22 του έγινε για πρώτη φορά πατέρας από τη σχέση του με ένα 15χρονο κορίτσι. Κάπου εκεί άρχισε να στρέφεται στην εκκλησία. Εκδιώχθηκε από την πρώτη του εκκλησία όταν επέμενε να παντρευτεί την κόρη του πάστορα γιατί θεώρησε πως είδε κάποιο θεϊκό σημάδι.

Από ροκάς... προφήτης

Το 1981 μετακομίζει στο Ουέικο του Τέξας και έρχεται σε επαφή με του Δαυιδιανούς, ένα χριστιανικό γκρουπ που προέκυψε μετά από πολλές αποσχίσεις. Πρόκειται για μια ειρηνική σέχτα φανατικών χριστιανών προσκολλημένων στην Αποκάλυψη και τη Δευτέρα Παρουσία που προσπαθούσαν να ζουν ομαδικά όπως οι Απόστολοι. Είχαν τη βάση τους σε ένα ράντσο το οποίο ονομάζουν "Κέντρο Όρους Καρμέλ". Ο Βέρνον βρίσκει εκεί ό,τι ζητούσε και ξεκινά παράλληλα μια προσπάθεια να γίνει ροκ σταρ βγάζοντας μάλιστα και έναν δίσκο. Το μόνο που καταφέρνει είναι να παίζει σε τοπικά μπαρ. Το 1983 ξεκινά να υποστηρίζει ότι είναι προφήτης κάτι το οποίο επιβεβαιώνει η 77χρονη ηγέτιδα των Δαυιδιανών, Λόις Ρόντεν. Μάλιστα του επιτρέπει να διδάσκει κάτι που προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις. Οι φήμες λένε πως ο Βέρνον, που πλέον είχε γίνει Ντέιβιντ (Δαυίδ) Κορές (λέξη προερχόμενη από το όνομα του βασιλιά της Περσίας Κύρου), διατηρούσε ερωτική σχέση με την Ρόντεν που τελικά τον έχρισε διάδοχο αντί για τον γιό της Τζορτζ. Όταν το 1986 η Ρόντεν πεθαίνει ακολουθεί ένα κωμικοτραγικό περιστατικό με τον γιό της να ξεθάβει ένα πτώμα και να καλεί τον Κορές σε διαγωνισμό νεκρανάστασης με τον νικητή να γίνεται ο ηγέτης της σέχτας. Τα πράγματα φτάνουν στα άκρα με πυροβολισμούς και επιθέσεις και τελικά με την επέμβαση της τοπικής αστυνομίας ο Ρόντεν εκδιώκεται και ο Κορές γίνεται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας.

Αποδεικνύεται χαρισματικός στο λόγο και στην επικοινωνία με τους ανθρώπους και προσελκύει εκατοντάδες. Σύντομα ο Κορές είτε λόγω θρησκευτικής παράνοιας είτε για προσωπικό όφελος χρησιμοποιεί τους πιστούς του. Το 1989 ανακοινώνει πως ο Θεός του ζήτησε να τεκνοποιήσει με τις γυναίκες της ομάδας και να εδραιώσει τον "οίκο του Δαυίδ". Κάνει παιδιά με πολλές γυναίκες και είναι ο μοναδικός που επιτρέπεται να έρθει σε ερωτική επαφή μαζί τους ακόμα και αν πρόκειται για παντρεμένα ζευγάρια. Πουλάει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης στο "Κέντρο του Όρους Καρμέλ" και δημιουργεί ένα συγκρότημα κατοικιών στο οποίο διαμένουν τα πιστά μέλη. Αρχίζει να μιλάει για το τέλος των ημερών και την εποχή της πέμπτης σφραγίδας όπου οι αληθινοί χριστιανοί θα διωχθούν. Οι δυνάμεις ασφαλείας έμελλε να κάνουν τις προφητείες του να μοιάζουν αληθινές.

Η αρχή του δράματος

Ο Κορές κατηγορήθηκε για παιδεραστία και εκμετάλλευση ανηλίκων αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ στοιχεία ενώ το γεγονός ότι οι κατήγοροι ήταν δυσαρεστημένα μέλη της αίρεσης έκανε την υπόθεση πιο αδύναμη. Ένα άρθρο όμως της εφημερίδας Waco Tribute Herald στις 27 Φεβρουαρίου ήρθε να βάλει φωτιά στο φυτίλι. Παρουσίαζε τον Κορές ως έναν σατανικό ψευτοπροφήτη που βίαζε κοριτσάκια και την ομάδα του ως φανατικούς που είχαν στην κατοχή μεγάλες ποσότητες όπλων. Εκεί πάτησαν οι Αρχές και την επόμενη μέρα έστειλαν την ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms) να επιληφθεί του θέματος. Ήταν μια ομάδα οργανωμένη από το FBI που δρούσε περισσότερο όμως ως στρατιωτική με τα μέλη της να φημίζονται για τις ακραίες μεθόδους τους και τη χρήση όπλων.

Όλα ξεκίνησαν στραβά την 28η Φεβρουαρίου 1993 καθώς πριν την επιδρομή ένας ρεπόρτερ ρώτησε έναν ταχυδρόμο για τη τοποθεσία του ράντσου αποκαλύπτοντας του τι θα γινόταν. Ο ταχυδρόμος ήταν συγγενής του Κορές. Η ATF κινήθηκε σαν να είχε να κάνει με άγριους τρομοκράτες ενώ μέσα στο ράντσο βρίσκονταν επί το πλείστον οικογένειες και φανατικά θρησκόληπτοι αλλά φιλήσυχοι άνθρωποι. Τα μέλη της σέχτες είδαν τις δυνάμεις ασφαλείας να τους περικυκλώνουν και όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς (πιθανότατα από την ομάδα που είχε επιφορτιστεί να σκοτώσει τα σκυλιά γύρω από το ράντσο) απάντησαν. Ακολούθησε μαζική ανταλλαγή πυρών με την ATF να χρησιμοποιεί ακόμα και ελικόπτερο. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν τέσσερις πράκτορες και έξι μέλη της θρησκευτικής σέκτας (μεταξύ των οποίων και ένα παιδί). Εκείνη την ημέρα ο Κορές, που τραυματίστηκε από σφαίρα, άρχισε να πείθει ότι η προφητεία του υλοποιείται.

Η πέμπτη σφραγίδα άνοιξε

Την επίθεση ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου πολιορκία του ράντσου και ένα μιντιακό τσίρκο με εκατοντάδες κάμερες να είναι στραμμένες στο οίκημα και ρεπορτάζ να παρουσιάζουν τον Κορές και την ομάδα του σαν μανιακούς ενώ οι συγκρίσεις με την τραγωδία στη Γουιάνα γίνονταν με ευκολία. Με κομμένη την επικοινωνία, μετά από κάποιο διάστημα, και έναν στρατό να τους έχει περικυκλώσει μέρα με τη μέρα ο τρόμος μέσα στο ράντσο γιγαντωνόταν. Όλοι σιγουρεύονται πως η "πέμπτη σφραγίδα" άνοιξε και αυτοί εκεί έξω ήθελαν μόνο το κακό τους.

Μετά από 51 μέρες πολιορκίας η πίεση που δημιουργούσαν τα μίντια, τα τεράστια έξοδα, οι πιέσεις των σκληροπυρηνικών του FBI και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων οδήγησαν στην απόφαση για εισβολή. Η υπεύθυνη Ζανέρ Ρίνο μίλησε με τον πρόεδρο Κλίντον και τον έπεισε πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και οι απώλειες θα είναι ελάχιστες. Η επιχείρηση ξεκινά με μαζική ρήψη δακρυγόνων ενώ μέσα στο σπίτι όλοι είναι πλέον σίγουροι ότι θα τους σκοτώσουν. Ο Κορές τους δηλώνει πως ήρθε η ώρα για την οποία είχε μιλήσει, ήρθε η ώρα της επίθεσης στα παιδιά του Θεού. Τα λόγια του ενισχύουν οι ήχοι από τα τεθωρακισμένα που έχουν πλησιάσει και κάνουν τρύπες στο οίκημα. Εν μέσω δακρυγόνων, φωνών και βροχής από πλαστικές σφαίρες οι πιστοί του Κορές προχωρούν στην τελική λύση. Βρέχουν με εύφλεκτα υλικά όλους τους χώρους και περιμένουν. Η επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και στις 12.07 τοπική ώρα εμφανίζονται οι πρώτοι καπνοί μέσα από το οίκημα. Δύο λεπτά μετά μια γυναίκα βγαίνει από μια κεντρική πόρτα και δηλώνει πως έχει μαζί της δισκέτα που της έδωσε ο Κορές. Μέσα σε δευτερόλεπτα οι φωτιές γιγαντώνονται και καταπίνουν το ράντσο, ακολουθεί μια τεράστια έκρηξη και στις 12.55 όλο το συγκρότημα έχει καταστραφεί έχοντας θάψει στις στάχτες του 85 ψυχές. Οι έρευνες αποδεικνύουν πως κάποιοι είχαν αυτοπυροβοληθεί για να αποφύγουν το μαρτύριο της φωτιάς.

Συγγενείς των θυμάτων μήνυσαν την αμερικανική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα αλλά δεν δικαιώθηκαν. Στην επέτειο των δύο χρόνων του μακελειού (1995) οι Τίμοθι ΜακΒέιγκ και Τέρι Νικολς για να εκδικηθούν την κυβέρνηση τοποθέτησαν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα μπροστά σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα και σκότωσαν 168 άτομα. Η... κατάρα της οικογένειας Κορές ολοκληρώθηκε το 2009 όταν η θεία του σκότωσε με μαχαίρι τη μητέρα του. Είκοσι χρόνια μετά η τραγωδία στο Ουέικο θα θυμίζει πάντα πως απέναντι σε μια ομάδα φανατικών και απεγνωσμένων ανθρώπων η... καουμπόικη νοοτροπία μπορεί να λειτουργήσει καταστρεπτικά.

Keywords
ηπα, ροκ, σταρ, tobacco, fbi, λύση, βομβα mall, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, Ημέρα της μητέρας, φωτια, εκλογες ηπα, νικητη, το θεμα, γυναικα, ηγετης, ηπα, θανατος, θεμα, μητερα, πιεση, ρωτησε, σταρ, σφαιρα, σωτηρια, φημες, φημες λενε, ωρα, fbi, αρθρο, αιρεση, αποκαλυψη, βγαινει, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα παρουσια, δευτερα, διαστημα, δρομος, εγινε, υπαρχει, εκκλησια, εκμεταλλευση, εκρηξη, εκρηκτικα, εξι, εξοδα, επικοινωνια, εποχη, ερευνες, ερχεται, ετων, ζευγαρια, ζωη, εικοσι, ηλικια, ηλιθιοτητα, υποθεση, ηχοι, θεος, θυμιζει, καμερες, κυβερνηση, κτιριο, λύση, λογια, λογο, ρεπορτερ, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οκλαχομα, ονομα, οφελος, οχημα, παιδικα, παιδια, πεμπτη, πιστη, πορτα, προφητειες, ροκ, συντομα, σκυλια, σπιτι, στα ακρα, σφραγιδα, σχεδιο, τεθωρακισμενα, τεξας, τρυπες, φυτιλι, φορα, εισβολη, κορες, μπροστα, tobacco, θεια, υλικα, γιαγια, ψυχες
Τυχαία Θέματα