Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

15:16 8/4/2013 - Πηγή: AEK365

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η Μάργκαρετ Θάτσερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του η Σιδηρά Κυρία υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και έσβησε. Η Θάτσερ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από τις 4 Μαΐου 1979 έως τις 28 Νοεμβρίου 1990 και συνέδεσε το όνομα της με μια ταραγμένη περίοδο για το Νησί. Αντιμετώπισε με σιδηρά πυγμή θέματα όπως την κρίση στα νησιά Φόκλαντ που οδήγησε στον πόλεμο με την Αργεντινή, τον χουλιγκανισμός

στα γήπεδα, τις απεργίες και την οικονομία. Πολλές φορές οι αποφάσεις της προκαλούσαν αντιδράσεις ενώ η φιλία της με τον δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ κηλίδωσε για πάντα το προφίλ της.

Στις 19 Ιανουαρίου 1976, σε μια ομιλία της, καταφέρθηκε εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης. Σε απάντηση, σοβιετική εφημερίδα, όργανο του σοβιετικού Υπουργείου Άμυνας, της απέδωσε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», το οποίο τη συνόδεψε σε όλη την πολιτική της καριέρα.

Αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεδρία των Συντηριτικών εν μέσω εκλογικής διαδικασίας το 1990 και να στηρίξει τον Τζων Μέιτζορ, ο οποίος και εξελέγη. Η ίδια παρέμεινε βουλευτής ως τις εκλογές του 1992. Μετά την απόσυρσή της από την πολιτική, η Θάτσερ έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε δια βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων.

Το 2002, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της της συνέστησαν να μην προβαίνει πλέον σε δημόσιες ομιλίες, για λόγους υγείας. Μικρο-εγκεφαλικά επεισόδια είχαν προκαλέσει ζημιά στην πρόσφατη μνήμη της. Στις 26 Ιουνίου 2003 πέθανε ο σύζυγός της. Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις της αραίωσαν αρκετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα