«Πλέον μετρούν οι αποδείξεις»

09:31 27/1/2012 - Πηγή: AEK365

Για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε ομάδα ώστε να πάρει την αδειοδότηση από την UEFA σύμφωνα με το financial fair play μίλησε στην εφημερίδα «Goal» ο διευθυντής του τμήματος licensing και financial fair play της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αντρέα Τραβέρσο.

«Μπορεί μία ομάδα να έχει οφειλές 100.000 ευρώ και η άλλη 1.000.000 ευρώ και η πρώτη να βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση. Πολύ απλά η ομάδα με τις μεγαλύτερες οφειλές

να έχει περισσότερο κόσμο, να διαθέτει πιο πολλές πηγές εσόδων ή να έχει εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί εύκολα, αν εκποιήσει κάποια από αυτά, να εξασφαλίσει τα χρήματα που οφείλει. Και η ομάδα με το μικρότερο χρέος να μην μπορεί καθόλου να το εξυπηρετήσει γιατί δεν έχει αυτές τις δυνατότητες και οι εξηγήσεις της ενώπιον της Πειθαρχικής να μην είναι το ίδιο ρεαλιστικές, επαρκείς και πειστικές» τόνισε ο Ιταλός παράγοντας που σε ερώτηση για το πότε θα κληθεί ΑΕΚ και ΠΑΟ να περάσουν από τηνΠειθαρχική Επιτροπή της UEFA ανέφερε: «Απ' όσο γνωρίζω η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει αυτή η εκκρεμότητα να έχει τακτοποιηθεί. Το τι θα πρέπει να έχουν κάνει μέχρι τότε είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει χειροπιαστά να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, ότι έχουν καλύψει κάποιες από αυτές και ότι διαθέτουν επαρκές και ρεαλιστικό πλάνο για το μέλλον».

Το μήνυμα του Τραβέρσο προς τις ομάδες μας ήταν ξεκάθαρο: «Αυτό που οι ελληνικές ομάδες και όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες θα πρέπει να καταλάβουν είναι ότι πλέον οι υποσχέσεις και τα αόριστα λόγια δεν μπορούν να τους καλύψουν. Αυτός ο κανονισμός δεν είναι συμβατός με τα... virtual money (εικονικά χρήματα) που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Από εδώ και πέρα αυτό που μετράει είναι οι αποδείξεις, τα έργα και το ξεκάθαρο πλάνο οικονομικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Αναφορικά με το πρόβλημα των ελληνικών ομάδων τόνισε: «Θα σου πω ποιο είναι το βασικό πρόβλημα των ομάδων σας. Το βασικό τους πρόβλημα είναι η ρευστότητα και αυτό έχει να κάνει και με τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας, που έχει άμεση επίπτωση στη μείωση των εσόδων τους. Από την άλλη πλευρά ο καθένας καταλαβαίνει ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα ο πρόεδρος ή ο χρηματοδότης, που κατά το παρελθόν κάλυπτε μεγάλο μέρος των ζημιών και των οφειλών, σήμερα δεν έχει την ίδια δυνατότητα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είχαν την ευλυγισία της γρήγορης προσαρμογής στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης ώστε να προσαρμοστούν άμεσα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τις δικές σας ομάδες. Ο χρόνος όμως τρέχει και θα πρέπει και οι ελληνικές ομάδες να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα πρέπει να μετρήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να προσαρμοστούν σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν χρειαστεί ένα ισχυρό σοκ, που θα έρθει εκτός των συνόρων, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό. Ισως να μην πρέπει να το βλέπουμε ως τιμωρία. Η UEFA δεν έρχεται για να πει «πόσα χρωστάτε, πληρώστε τα ό

Keywords
Τυχαία Θέματα