Πώς έβλεπαν οι Αμερικανοί τους Παπαδόπουλο και Ιωαννίδη

13:39 10/4/2013 - Πηγή: AEK365

Το Wikileaks έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τηλεγραφήματα του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Χένρι Τάσκα, επί της περιόδου της Δικτατορίας, στα οποία σκιαγραφείται το προφίλ των δικτατόρων Γεώργιου Παπαδόπουλου και Δημήτριου Ιωαννίδη μέσα από τα μάτια της αμερικανικής αποστολής.

Οι πληροφορίες προκύπτουν μόνο από τηλεγραφήματα που οι ΗΠΑ επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν και παρουσιάζουν

μονόπλευρα την αμερικανική στάση και οπτική απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγή του Wikileaks, αμερικανικά έγγραφα αυτής της περιόδου που ήταν αποχαρακτηρισμένα βρέθηκαν να επαναχαρακτηρίζονται ως απόρρητα.

Στις αναφορές του, ο Τάσκα αναφέρει ως μεγαλύτερη αδυναμία του Παπαδόπουλου την «αναποφασιστικότητά του». Όπως γράφει για αυτόν ο διπλωμάτης, «απέφευγε την αντιπαράθεση με κάθε κόστος. Δίσταζε ακόμη και όταν ήξερε πως ο στρατηγός Ιωαννίδης ήταν απειλή για το μέλλον του. Αρνούνταν να πάρει μέτρα για να τον αντιμετωπίσει και να τον βγάλει από τις εξελίξεις».

Ο αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει επίσης τον Δημήτριο Ιωαννίδη «σκληροπυρηνικό», ο οποίος σχετίζεται, όπως γράφει ο διπλωμάτης, «με την εικόνα των βασανισμών και της σκληρότητας που ταλαιπώρησε το καθεστώς Παπαδόπουλου».

Ακόμη, ο Τάσκα προδικάζει αποτυχία του Ιωαννίδη και εξηγεί ότι συμφέρον των ΗΠΑ είναι όλοι οι νέοι «αυτοδιορισμένοι» αρχηγοί του καθεστώτος να ταυτιστούν με τις αμερικανικές θέσεις. Προτείνει μάλιστα οι ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν στους δικτάτορες ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα