Προϊστορία: Euro 2008 (VIDEO)

21:52 1/6/2012 - Πηγή: AEK365

H 13η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA διεξήχθη στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Ήταν η δεύτερη επιτυχημένη υποψηφιότητα φιλοξενίας της διοργάνωσης από δύο χώρες, ακολουθώντας τη διοργάνωση του Euro 2000 από το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Στον Α' όμιλο η Πορτογαλία με δύο νίκες στους πρώτους δύο αγώνες εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου. Τη δεύτερη θέση διεκδίκησαν η Τσεχία και η Τουρκία στο μεταξύ τους αγώνα στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Νικήτρια αναδείχθηκε

η Τουρκία, που αν και έχανε με 2 - 0 μέχρι και το 75ο λεπτό του αγώνα, κατάφερε με τρία γκολ σε 15 λεπτά να ανατρέψει το σκορ και να προκριθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην προημιτελική φάση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Κροατία ήταν αυτή που κυριάρχησε στον Β' όμιλο νικώντας και τους τρεις αντιπάλους της και έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση ήδη από τους πρώτους δύο αγώνες. Η Γερμανία χρειάστηκε νίκη επί της διοργανώτριας Αυστρίας στον τρίτο της αγώνα για να πάρει το δεύτερο εισιτήριο για τους προημιτελικούς.

Μετά την κλήρωση των ομίλων ο τύπος χαρακτήρισε τον τρίτο όμιλο ως «όμιλο του θανάτου», καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Η Ολλανδία ήταν αυτή που επικράτησε, καθώς νίκησε και τις δύο φιναλίστ του Μουντιάλ 2006 με τρία γκολ διαφορά. Η δεύτερη θέση κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου που περιλάμβανε τα παιχνίδια Ολλανδία - Ρουμανία και Γαλλία - Ιταλία. Καθώς η Ολλανδία είχε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση, Γάλλοι και Ιταλοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να παραχωρήσει τη νίκη στη Ρουμανία επιφέροντας τον αποκλεισμό τους ανεξάρτητα από το μεταξύ τους αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη, καθώς η Ολλανδία νίκησε και τη Ρουμανία ενώ η Ιταλία επικράτησε της Γαλλίας και προκρίθηκε ως δεύτερη.

Με Ελλάδα, Ισπανία και Ρωσία ο τέταρτος όμιλος είχε τρεις κοινές ομάδες με τον πρώτο όμιλο του Euro 2004. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και με τρεις ήττες (2-0 από Σουηδία, 1-0 από Ρωσία και 2-1 από Ισπανία) έγινε η μόνη ομάδα του τουρνουά που τερμάτισε χωρίς βαθμούς. Πρώτη προκρίθηκε η Ισπανία με τρεις νίκες. Τη δεύτερη θέση διεκδίκησαν η Σουηδία και η Ρωσία στον μεταξύ τους αγώνα, καθώς και οι δύο είχαν προηγουμένως ήττα από την Ισπανία και νίκη επί της Ελλάδας. Η Ρωσία κέρδισε 2 - 0 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Στην προημιτελική φάση η Γερμανία επικράτησε της Πορτογαλίας με 3-2, η Τουρκία της Κροατίας με 3-1 στα πέναλτι (1-1 ο κανονικός αγώνας), η Ρωσία με 3-1 της Ολλανδίας στην παράταση και η Ισπανία με 4-2 στα πέναλτι της Ιταλίας (0-0 ο κανονικός αγώνας). Στα ημιτελικά, Ισπανία και Γερμανία επικράτησαν με 3-0 και 3-2 των Ρωσία και Τουρκία, αντίστοιχα.

Στον τελικό, η ομάδα του Λουίς Αραγονιές επικράτησε με 1-0 με γκολ του Φερνάντο Τόρες στο 33ο λεπτό και κατέκτησε το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της και για πρώτη μετά από 44 χρόνια.

Ο τελικός

29/6/2008<
Keywords
Τυχαία Θέματα