Σαμαράς: Αν έπαιζα στην Ελλάδα, δεν θα ένιωθα καλά

11:00 23/12/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Γιώργος Σαμαράς διαπρέπει στο εξωτερικό με την φανέλα της Σέλτικ και όπως αποκαλύπτει δεν θα απαντούσε θετικά σε πρόταση ελληνικής ομάδας καθώς θεωρεί πως δεν θα ένιωθε καλά αν αγωνιζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο διεθνής επιθετικός αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, στην εθνική ομάδα, στον Κώστα Μήτρογλου αλλά και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Σαμαράς στην εκπομπή

Super Ball της ιστοσελίδας sport24.gr
- Για πολλούς είσαι ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των ημερών μας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Εσύ τι λες;
"Ο καθένας μπορεί να έχει μία άποψη και είναι δεκτή είναι θετική είτε αρνητική. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλον τον κόσμο. Το σημαντικότερο είναι ότι νιώθω καλά με τον εαυτό μου, ότι αισθάνομαι πως προσφέρω κάτι αυτά τα 12-13 χρόνια που παίζω και αυτό είναι που θα μείνει στο τέλος.
Τώρα το τι πιστεύει ο κόσμος σε αυτήν την πορεία δεν με επηρεάζει καθόλου. Εγώ συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ και μέσα από το ποδόσφαιρο να δίνω χαρά στους φιλάθλους".
- Προτιμάς να πανηγυρίζεις γκολ στο "Καμπ Νου" με τη φανέλα της Σέλτικ ή με εκείνη της Μπαρτσελόνα;
"Με της Σέλτικ. Αυτή είναι η ομάδα μου τις τελευταίες επτά σεζόν, αυτή είναι η ομάδα που μου βγάζει τον καλύτερο εαυτό και κατά μία έννοια μου έχει αλλάξει τη νοοτροπία σαν ποδοσφαιριστή. Το λέω επειδή κάνει πρωταθλητισμό και με έχει κάνει να νιώθω πιο νικητής. Είναι πολύ σημαντικό που έχω αυτήν την απόδοση και τη σταθερότηα που με κάνει κάνει καλύτερο. Άρα η απάντησή μου είναι αυτή".
- Πώς σχολιάζεις τα ισπανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Μπαρτσελόνα αναζητά επιθετικό; Φιλοξενήθηκε και το όνομά σου στο σχετικό ρεπορτάζ.
"Το όλο θέμα είχε βγει γύρω στον Οκτώβριο από εφημερίδα που έκανε δημοψήφισμα με διάφορους ποδοσφαιριστές, στην οποία ο κόσμος έβγαλε το όνομά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον. Το μόνο που μένει και το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχει ένα μέρος του κόσμου.
Έτσι κι αλλιώς στο τέλος μιας καριέρας το μόνο που μένει είναι η αναγνώριση από τον κόσμο και το στίγμα που θα αφήσεις. Το σημαντικότερο δεν είναι το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, που στην τελική μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά ότι υπάρχει αποδοχή από τον κόσμο".
- Υπάρχει το ενδεχόμενο αποχώρησης. Πώς καταφέρνεις να μένεις συγκεντρωμένος;
"Πολύ απλά δεν τη σκέφτομαι. Σκέφτομαι τις προπονήσεις, τους αγώνες, να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος και να τηρώ το συμβόλαιο που έχω υπογράψει γιατί αν εμπλακείς ψυχολογικά σε μία τέτοια διαδικασία μπορεί να τραυματιστείς πολύ εύκολα, να χάσεις τη διάρκειά σου, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την εμπιστοσύνη του προπονητή, του κόσμου, των συμπαικτών σου...
Τα βάζεις στην άκρη και μένεις συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν το γνωρίζω. Είπα και πριν ότι έχω δεθεί πολύ με αυτήν την ομάδα, προς το παρόν δεν έχω άλλες σκέψεις παρά μόνο πως να πετύχω τους στόχους με την ομάδα μου".
- Το ταβάνι στην καριέρα σου είναι η Σέλτικ;
"Για να κάνω το βήμα το παραπάνω και να πάω σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ή σε μία ομάδα που πρωταγωνιστεί δεν μπορώ να πάω μόνος μου και να πω "γεια σας, ήρθα". Πρέπει να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον και από τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ, μέσα από την απόδοσή μου με την Σέλτικ, πρέπει να τους τραβήξω τα βλέμματα για να ενδιαφερθούν πραγματικά.
Δεν ξέρω αν θα γίνει το επόμενο βήμα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι απολαμβάνω το ποδόσφαιρο εδώ. Σίγουρα, πάντως, θα ήθελα να παίξω σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα για να δοκιμάσω τις αντοχές μου".
- Θα πήγαινες σε μία ομάδα που δεν θα έκανε πρωταθλητισμό;
"Επειδή έχω βρεθεί σε μία ομάδα, την Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία -πριν έρθουν τα λεφτά τα πολλά και οι επιτυχίες- χάναμε 1-0 ή βγαίναμε 12οι και νιώθαμε καλά, έχω δει και την άλλη πλευρά. Το να μπαίνεις να νικάς την πίεση του κόσμου και των μίντια είναι το πιο ωραίο πράγμα για κάθε παίκτη.
Να έχεις κίνητρο ώστε στο τέλος της χρονιάς να είσαι νικητής. Τώρα μελλοντικά δεν θα ήθελα να πάω σε μία ομάδα ενός πρωταθλήματος που θα είναι ευχαριστημένη με τη 10η θέση. Για να είσαι καλύτερος και να κάνεις πράγματα σημαντικά πρέπει να είσαι με τους καλύτερους".
- Αν σου έκανε πρόταση ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης ή σε δύο χρόνια ο Μελισσανίδης θα ερχόσουν στην Ελλάδα;
"Όχι. Πρώτα απ' όλα τα λεφτά δεν υπήρξαν ποτέ κίνητρο στην καριέρα μου γιατί κάλλιστα θα μπορούσα να έχω αφήσει την Σέλτικ και να πάω σε μία ομάδα με περισσότερα λεφτά. Κατά διαστήματα υπήρξαν προτάσεις, κυρίως από ομάδες της Αγγλίας, με περισσότερα χρήματα απ' όσα προβλέπει το συμβόλαιό μου στην Σέλτικ, γεγονός που αποδεικνύει ότι βάζω τα λεφτά σε δεύτερη μοίρα.
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ να προσαρμοστώ στην ελληνική νοοτροπία και νομίζω ότι αυτό για έναν αθλητή είναι το χειρότερο πράγμα. Δηλαδή να πας σε μία ομάδα για τα λεφτά, να μην προσαρμοστείς στην ελληνική νοοτροπία και να μην μπορείς να αποδώσεις. Δεν θα αισθανόμουν καλά με τον εαυτό μου και αυτό θα έβγαινε στο γήπεδο".
- Ένα σχόλιο για την ελληνική νοοτροπία.
"Δεν υπάρχει σταθερότητα. Οκ λέμε ότι ναι μεν υπάρχουν λεφτά, αλλά τα λεφτά καμιά φορά δείχνουν και τη δύναμη που έχουν. Η δύναμη αυτή μπορεί να απολύσει προπονητές που πηγαίνουν καλά ή να αποκτήσει νέους παίκτες χωρίς να υπάρχει κάποιο πλάνο στην ομάδα.
Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν έχει την οργάνωση που θα μπορούσε. Πρόκειται για μία χώρα με αρκετό ταλέντο, όχι μόνο σε επίπεδο εθνικής ανδρών, αλλά και νέων, παίδων κτλ, που δεν το αξιοποιεί. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πρωτάθλημα ισάξιο με εκείνο της Ολλανδίας, του Βελγίου ή της Σκωτίας.
Να ήταν πιο ανταγωνιστικό ώστε να υπάρχει αγάπη του ποδοσφαιριστή και του κόσμου για το άθλημα και εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους που το διοικούν για να γίνει πιο δυνατό όχι μόνο σε συλλογικό, αλλά και εθνικό επίπεδο".
- Μία τοποθέτηση για το "κράξιμο" που είχες ρίξει για την κριτική στην εθνική.
"Η νοοτροπία των Ελλήνων φιλάθλων είναι λίγο περίεργη. Αυτό που έχουμε καταφέρει (πέντε προκρίσεις σε έξι διοργανώσεις είναι κάτι ιδιαίτερο. Μας αρέσει που παίζουμε σε υψηλό επίπεδο. Πώς γίνεται μία ομάδα που δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο ή δεν προσφέρει θέαμα να προκρίνεται σε όλες τις διοργανώσεις; Προφανώς, έχει κάτι καλό. Η δουλειά του Σάντος είναι τρομερά δύσκολη. Πρέπει να μοντάρει μία ομάδα μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Και για μένα είναι πολύ δύσκολο όταν έρχομαι στην Ελλάδα όπως και για τον Σωκράτη που έρχεται από την Γερμανία ή τον Τοροσίδη που έρχεται από την Ιταλία να φεύγουμε και να προσπαθούμε να μπούμε στη νοοτροπία του Σάντος που είναι τελείως διαφορετική από των ομάδων μας. Είναι τρομερό μειονέκτημα για όλους, από την άλλη όμως είναι πλεονέκτημα και ξέρω ότι δεν υπάρχουν άλλες ομάδες με τόση όρεξη για επιτυχία, δουλειά και προθυμία να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.
Γι' αυτό βγαίνει η ουσία των αποτελεσμάτων. Ήταν ένα παιχνίδι που δεν έπαιξα και όταν δεν παίζω έχω τρομερό άγχος. Προσωπικά ενοχλήθηκα πολύ από την κριτική γιατί ένιωσα ότι πείραξαν τους συμπαίκτες μου, τους ποδοσφαιρικούς φίλους μου που κλεινόμαστε επί μια εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο και προσπαθούμε να βγάλουμε κάτι καλό.
Το θεώρησα μεγάλη αδικία. Ένιωσα ότι πρέπει να βγω να πω κάτι για να προστατεύσω την ομάδα και όσοι το καταλαβαίνουν έχει καλώς. Μου είναι τελείως αδιάφορο το τι θα γράψουν γιατί το ποδόσφαιρο το ξέρω καλύτερα από τον καθένα, άρα την κριτική την κάνω εγώ στον εαυτό μου. Με ενόχλησε γιατί κάποια άλλα παιδιά μπορεί να μην έχουν δυνατό χαρακτήρα και να τους πάρει από κάτω σε μία κρίσιμη περίοδο".
- Σε ενοχλεί περισσότερο η κριτική για ένα κακό παιχνίδι ή όταν γίνεται αναφορά σε life style περιοδικά για την προσωπική σου ζωή;
"Δεν με ενοχλεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πολύ απλά κριτικάρω εγώ και πολύ σκληρά τον εαυτό μου και συνήθως δεν μπαίνω σε διαδικασία να διαβάσω για μένα παρά μόνο αν μου το πουν. Για το δεύτερο κομμάτι προσπαθώ να είμαι πολύ διακριτικός, να μην προκαλώ...
Υπάρχουν πολλά που έχουν γραφτεί και είναι ψέμματα. Δεν έχω ασχοληθεί και δεν έχω μπει στη διαδικασία να πω κάτι, αλλά από την άλλη έχω κι εγώ μια προσωπική ζωή. Δεν μπορώ να είμαι κλεισμένος σε ένα σπίτι".
- Τι θα κάνουμε στο Μουντιάλ;
"Μέχρι τότε υπάρχει τεράστιο χρονικό περιθώριο. Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να είναι υγιείς και σε καλή κατάσταση για να μπορέσει ο κόουτς να επιλέξει την κατάλληλη 23άδα. Εύκολες ή δύσκολες κληρώσεις δεν υπάρχουν και σ' έναν όμιλο πριν αρχίσει έχεις 25% να προκριθείς. Σημασία έχει πώς θα προσεγγίσουμε εμείς τα παιχνίδια.
Πρέπει να μαζέψεις όλες τις δυνάμεις σου και τη συγκέντρωσή του για να διεκδικήσεις τις ελπίδες που έχεις για την πρόκριση. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ομάδα γιατί και ταλέντο έχουμε και την εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Νομίζω ότι θα είμαστε πιο ελεύθεροι από προηγούμενες διοργανώσεις, θα δούμε κάθε ματς ξεχωριστά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Ρεαλιστικός στόχος είναι να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες για την επόμενη φάση. Αν περάσεις από εκεί είναι ένα παιχνίδι για να συνεχίσεις και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Μόνο και μόνο η πρόκριση θα δώσει χαρά στον κόσμο. Θα είναι πρώτη φορά μια τέτοια επιτυχία. Τέτοια χαρά είχε νιώσει ο κόσμος μετά τη νίκη επί της Ρωσίας άσχετα αν μετά αποκλειστήκαμε από τη Γερμανία".
- Η άποψή σου για τον Κώστα Μήτρογλου;
"Ο Κώστας βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του και αυτό οφείλεται καθαρά στην ομάδα του. Είναι η πρώτη χρονιά που τον εμπιστεύτηκαν, του είπαν ότι είναι το Νο1, ότι θα παίζει γιατί έχει την ικανότητα και το ταλέντο. Το μόνο που χρειαζόταν ο Κώστας ήταν ένα σπρώξιμο.
Να πάρει αυτοπεποίθηση και να νιώσει καλά με τον εαυτό του για να βγάλει το ταλέντο του στο παιχνίδι. Τον ξέρω αρκετά καλά, δεν είναι πυροτέχνημα. Υπήρχε ούτως ή άλλως, απλώς δεν είχε πάρει ευκαιρίες. Το ότι βρέθηκε δανεικός και αποκόμισε παραστάσεις τον έκανε πιο δυνατό".
- Ένα σχόλιο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
"Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτό το παιδί για τη θέληση που έχει για τη ζωή και το μπάσκετ. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα νέα παιδιά, είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό που έχει κάνει. Εξαρτάται πλέον από το ταλέντο και το μυαλό του από τη στιγμή που μπήκε εκεί να μείνει. Του εύχομαι μια λαμπρή καριέρα, την οποία άλλος Έλληνας δεν είχε μέχρι τώρα".

Keywords
σαμαρας, ελλαδα, super, sport24, επηρεάζει, γκολ, δημοψηφισμα 2015, σημαίνει, γεια, μαρινακης, life, style, οφείλεται, μίμηση, νέα, Αντωνης Σαμαρας, ομαδα διας, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, τελος του κοσμου, βημα, γερμανια, δουλεια, εθνικη, θεμα, ιταλια, καριερα, μπαρτσελονα, μπασκετ, παιχνιδια, περιοδικα, πιεση, τα νεα, το βημα, αγαπη, αγχος, αγωνες, αδικια, απλα, αυτοπεποιθηση, βγαινει, βρισκεται, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δωσει, ευκολο, ευκολα, ειπαν, υπαρχει, εβδομαδα, εννοια, εξι, επηρεάζει, επτα, επιτυχια, ερχεται, εφημεριδα, ζωη, θετικο, ισπανικα, λεφτα, μίμηση, μοιρα, μπορεις, μυαλο, νικη, νοοτροπια, ξενοδοχειο, ομαδα, ονομα, ουσια, οφείλεται, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, πιθανοτητες, σαββιδης, σεζον, σιγουρα, συγκεντρωση, σκεψεις, στιγμα, υγιεις, φορα, χαρα, ψυχολογικα, super, εθνικο, style, χωρα, ιδιαιτερο, κομματι, κωστας, life, μεινει, ομαδες, παιχνιδι, σημαίνει, θετικα, υπαρχουν λεφτα, ωραιο, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα