Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου

00:07 13/10/2012 - Πηγή: AEK365

54

η Αγριππίνα δηλητηριάζει τον άνδρα της τον Κλαύδιο A κάνοντας με αυτόν τον τρόπο Ρωμαίο Αυτοκράτορα τον 17χρονο γιο της Νέρωνα.

1307

με εντολή του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου του Ωραίου συλλαμβάνονται ο Μέγας Διδάσκαλος και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και "ομολογούν" ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Ήταν Παρασκευή και 13 και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά.

1792

ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θέτει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του Λευκού Οίκου, που θα γίνει η επίσημη

κατοικία όλων των Προέδρων των ΗΠΑ.

1821

γεννιέται στη Γερμανία ο γιατρός, βιολόγος, αρχαιογνώστης και πολιτικός Ρούντολφ Βιρτσόβ, ο οποίος εργάστηκε για τη διάδοση της ιατρικής υγιεινής και ανέπτυξε τις θεμελιώδεις αρχές της κυτταρικής παθολογίας, ενώ υπήρξε συνιδρυτής του Γερμανικού Προοδευτικού Κόμματος και μέλος της γερμανικής Βουλής.

1884

καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας, η ώρα Γκρήνουιτς.

1894

η Έβερτον κερδίζει τη Λίβερπουλ με 3-0 στο πρώτο ντέρμπι του Μέρσισάιντ στο Γκούντισον Παρκ.

1904

πεθαίνει ο Παύλος Μελάς, «μακεδονομάχος».

1904

ο πλωτάρχης Πίρι προσφέρει στοιχεία, που αποδεικνύουν, ότι η διαδρομή που ακολούθησε ο Κουκ ήταν μακριά από το Βόρειο Πόλο.

1905

ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα Σοβιέτ (τα εργατικά συμβούλια), που πρόβαλλαν ως αιτήματα το 8ωρο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

1909

ο Ισπανός παιδαγωγός και γνωστός για τις αναρχικές ιδέες του Φρανθίσκο Φερέρ Γουάρδια, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής του ελευθεριακού "Μοντέρνου Σχολείου" εκτελείται από το ισπανικό καθεστώς. Μετά το θάνατο του πολλοί οπαδοί του ιδρύσαν παρόμοια σχολεία στις ΗΠΑ.

1914

στη Νότια Αφρική, οι Μπόερς, με επικεφαλής τον στρατηγό Κρίστιαν Ντε Γουέτ, διαδηλώνουν εναντίον της επιβολής του βρετανικού στρατιωτικού νόμου.

1917

στην Φάτιμα της Πορτογαλίας πάνω από 70.000 άτομα γίνονται μάρτυρες του «θαύματος του ήλιου»

1918

το κίνημα των Νεότουρκων υπογράφει συμφωνία εκεχειρίας για τον τερματισμό της συμμετοχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1920

με το Ιουλιανό ημερολόγιο η ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, ο οποίος πέθανε από καθολική μόλυνση, που του προκάλεσε το δάγκωμα πιθήκου.

1921

γεννιέται στην Ιταλία ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Ιβ Μοντάν.

1923

η Άγκυρα ανακηρύσσεται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πρωτεύουσα του τουρκικού κοσμικού κράτους.

1925

γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Λένι Μπρουκς, που έμεινε γνωστός ως "Λένι ο βρομόστομος".

1925

γεννιέται η Βαρόνη Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά

Keywords
Τυχαία Θέματα