Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου

00:12 20/10/2012 - Πηγή: AEK365

460

πεθαίνει η Ευδοκία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεοδοσίου Β'. [γεν. 401]

1820

με αντίτιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων οι Ισπανοί πουλάνε στους Αμερικανούς ένα μεγάλο μέρος της Φλόριντα.

1820

ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1839

ο Θεόφιλος Καΐρης, ο οποίος κατηγορείται για θεοσεβισμό (απορρίπτει την τριαδολογία και τη χριστολογία και επιμένει στην ηθικοποίηση του ατόμου για την πρόοδο τη κοινωνίας), καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου των Μητροπολιτών της Ελλάδος.

1854

γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ.

1864

ο Αβραάμ Λίνκολν καθιερώνει στις ΗΠΑ την "Ημέρα των Ευχαριστιών".

1882

γεννιέται στην Ουγγαρία ο ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι. Έγινε διάσημος για την ερμηνεία του ως Κόμης Δράκουλας, σε ταινίες του Χόλυγουντ. Όταν πέθανε το 1956, το έθαψαν με την κάπα του Δράκουλα.

1888

εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

1890

γεννιέται ο Φέρντιναντ (Τζέλι Ρολ) Μόρτον, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ. [θαν. 10/7/1941]

1891

ξεκινά ο πρώτος διεθνής 6ήμερος αγώνας ποδηλασίας στο Madison Square Garden. Ο αγώνας κρατάει 142 ώρες και οι ποδηλάτες ξεκουράζονται κατά τη διάρκειά του. Καλύπτοντας 2.093,4 μίλια ανακηρύσσεται νικητής ο Τσάρλι Μίλλερ.

1900

η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία συνάπτουν συμμαχία, που αποβλέπει στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, καθώς και στη διατήρηση των λιμανιών της χώρας στο διεθνές εμπόριο.

1912

κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός διαβαίνοντας το Σαραντάπορο, μπαίνει θριαμβευτής στα οχυρωμένα Γιαννιτσά, μετά από διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.

1913

ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον δίνει εντολή να αφεθεί ελεύθερη η σουφραζέτα Έμελιν Πανχερστ, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχε διατάξει την απέλαση της.

1915

κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι σύμμαχοι της Αντάτ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, που επιτέθηκε στη Σερβία.

1918

στην τρίτη κατά σειρά ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον και των Γερμανών, με στόχο την ανακωχή, οι Γερμανοί υποχρεώνονται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

1921

δολοφονείται ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκράντζο, κατά τη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

1921

ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά στρατεύματα μάχονται στη Μικρά Ασία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων.

1923

στη Γερμανία, η Βαυαρία διακόπτει τις σχέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα