Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου

23:37 2/2/2012 - Πηγή: AEK365

1377

ο Παπικός στρατός εισβάλει στην Τσεζένα και σκοτώνει πάνω από 2000 άτομα.

1468

πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας.

1488

ο Πορτογάλος Βαρθολομαίος Ντιάζ, φτάνει στον Κόλπο Μόσσελ, περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στην Νότια Αφρική και γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος θαλασσοπόρος, που φτάνει τόσο νότια.

1690

η πολιτεία της Μασσαχουσσέτης εκδίδει τα πρώτα χαρτονομίσματα στις ΗΠΑ.

1783

κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

1809

γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι, κορυφαίος εκπρόσωπος του ρεύματος του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού.

1811

γεννιέται στις ΗΠΑ ο Οράτιος Γκρίλι, δημοσιογράφος και πολιτικός ηγέτης, μέγας πολέμιος του θεσμού της δουλείας, κατά την περίοδο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο.

1815

τίθεται σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τυριού στην Ελβετία.

1820

ο Άγγλος ποιητής Τζον Κιτς σε ηλικία μόλις 24 ετών κάνει την πρώτη του αιμόπτυση και συνειδητοποιεί ότι, θα πεθάνει από φυματίωση όπως και ο αδερφός του Τομ. Πράγματι θα σβήσει την επόμενη χρονιά.

1821

γεννιέται η Βρετανοαμερικανίδα γιατρός Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, που άσκησε την ιατρική στις ΗΠΑ.

1828

εκδίδεται ο πρώτος νόμος περί ναυτιλίας από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

1830

υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1836

εξέγερση κατά των Βαυαροκρατίας στην Ακαρνανία με ποικίλα αιτήματα, από τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως έως τη σωτηρία της Ορθοδοξίας. Την προκάλεσαν το Ρωσικό και το Γαλλικό Κόμμα, που ήταν εκτός εξουσίας.

1859

γεννιέται στη Γερμανία ο αεροναυπηγός Χιούγκο Γιούνκερς. Ήταν ο αυτός, που κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο μεταλλικό μονοπλάνο. Τα αεροπλάνα, που κατασκεύασε η βιομηχανία του, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Ναζί κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, εξόπλισαν τη Λουφτβάφε.

1867

ο 15χρονος πρίγκιπας Μοτσουχίτο γίνεται ο αυτοκράτορας Μεϊτζί της Ιαπωνίας. Η άνοδος του στο θρόνο σημαίνει το τέλος του φεουδαρχισμού για τη χώρα.

1870

η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους.

1874

γεννιέται η Αμερικανίδα πρωτοποριακή συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, τόσο με την πένα της, όσο και με την ισχυρή προσωπικότητα της.

1876

ο Άλμπερτ Σπάλντινγκ μαζί με τον αδερφό του και κεφάλαιο 800 δολαρίων δημιουργούν τη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών. Παράγουν τις πρώτες επίσημες μπάλες του μπάσκετ, του τένις, του μπέιζμπολ, του γκολφ και του ράγκμπι.

1887

γεννιέται στην Αυστρία ο εξπρεσιονιστής ποιητής Γκέοργκ Τρακλ.

1887

Keywords
Τυχαία Θέματα